«Κίνημα της πετσέτας»: Κινητοποιήσεις και στο Λαγονήσι για ελεύθερες παραλίες

«Κίνημα της πετσέτας»: Ελεύθερο χώρο στις παραλίες διεκδικούν οι κάτοικοι και στο Λαγονήσι καθώς εξαπλώνεται το «κίνημα της πετσέτας» σε όλη τη χώρα.

«Κίνημα της πετσέτας»: Κινητοποιήσεις και στο Λαγονήσι για ελεύθερες παραλίες
6'

Το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας στο Λαγονήσι είναι κατειλημμένο με ομπρέλες και ξαπλώστρες ενώ το ελεύθερο κομμάτι είναι μόλις 10 μέτρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, υπήρχαν κάποιες οικογένειες που έκαναν το μπάνιο τους, αλλά για να μπουν μέσα στο νερό έπρεπε να κάνουν ολόκληρο κύκλο για να μην τραυματιστούν από τα βράχια που υπάρχουν στο μέσο της παραλίας.

Ακολουθεί η επιχείρηση στο βάθος με τις ξαπλώστρες και μένει μια αμμουδιά το πολύ 10 – 20 μέτρα μαζί με και άλλα βράχια όπου εκεί «στοιβάζονται» όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν για το μπάνιο τους στη θάλασσα.

Όπως έλεγαν οι ίδιοι στην κάμερα της ΕΡΤ μέχρι πριν από λίγες μέρες η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη. Λίγο το κίνημα της ξαπλώστρας, λίγο και οι συνεχείς έλεγχοι έχουν κάνει τους δύο επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το σημείο να διορθώσουν κάπως την κατάσταση.

Τρεις συλλήψεις σε beach bar στη Ζάκυνθο

Πρόκειται για δύο επιχειρηματίες και έναν υπεύθυνο beach bar που εκμεταλλεύονταν παράνομα την παραλία στο Λαγανά. Ειδικότερα, μετά από ελέγχους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου, σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία του νησιού, συνελήφθησαν δύο Ζακυνθινοί 65 και 53 ετών, καθώς και άλλος ένας υπεύθυνος ενός τρίτου μπιτς μπαρ αλβανικής καταγωγής, 51 ετών, καθώς είτε δεν είχαν άδεια καν, είτε η άδειά τους δεν ήταν για τα τετραγωνικά, για πολύ λιγότερα τετραγωνικά από αυτά που τελικά εκμεταλλεύονταν. Και οι τρεις θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ οι έλεγχοι σε αντίστοιχες επιχειρήσεις της Ζακύνθου θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό.

Κινητοποιήσεις και στις παραλίες της Χαλκιδικής για να περιοριστούν οι ξαπλώστρες.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπαρίσση Ντέμπλα, δήμαρχο Σιθωνίας, που μίλησε στo ERTNEWS και την εκπομπή «Newsroom» πρόκειται για ένα πανελλήνιο φαινόμενο όσο αφορά τη διαχείριση από επιχειρηματίες των μισθώσεων και αφορούν τον αιγιαλό και την παραλία αλλα ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι επιχειρηματίες είναι το ίδιο.

«Είναι καιρός πλέον οι επιχειρηματίες οι οποίοι δεν συμμορφώνονται ή η συμπεριφορά τους είναι απαράδεκτη προς τους πολίτες, και σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία, να μην μπορούν την επόμενη χρονιά, τουλάχιστον για δύο χρόνια, να κάνουν μισθώσεις αιγιαλού και παραλίας. Όλοι βλέπαμε, αλλά ίσως δεν δίναμε τη σημασία που έπρεπε στο φαινόμενο να καταστρατηγούνται σαφέστατα οι προϋποθέσεις μίσθωσης αιγιαλού και παραλίας» είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε: «Όλοι βλέπαμε, μπορεί να κάναμε συστάσεις και τα λοιπά, αλλά οι συστάσεις ακόμα και του δημάρχου δεν έπειθαν κανέναν. Και βέβαια, επαναλαμβάνω, δεν αφορά όλους τους επαγγελματίες και όλους τους επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματίες που ενεργούν έτσι εις βάρος των πολιτών, δεν πρέπει να ξαναπάρουν μισθώσεις αιγιαλού και παραλίας. Δεν πρέπει να έχουν την εκμετάλλευση. Πιστεύω όμως ότι από όλη αυτή την κινητοποίηση μόνο θετικά αποτελέσματα και συμπεράσματα».

Αυξάνονται σε όλη τη χώρα οι διαδηλώσεις

Μια ακόμη συγκέντρωση από το κίνημα της πετσέτας είναι προγραμματισμένο για σήμερα, 7 Αυγούστου και στο δημαρχείο της Σιθωνίας στη Χαλκιδική αυτή τη φορά, κάτι που δείχνει τη δυναμική αλλά και την αποφασιστικότητα από το «Κίνημα της Πετσέτας».

Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 11:30 το πρωί, με τη φράση «Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, υπερασπιζόμαστε τους δημόσιους χώρους», να αναφέρετε στο σχετικό κάλεσμα.

Την Κυριακή 6 Αυγούστου, δεκάδες πολίτες σε Νικήτη και Νέα Ποτίδαια, πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας με αίτημα ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες για όλους.

Η άλλη όψη του κινήματος της πετσέτας - Έβγαλε πολυθρόνες μπαρόκ στην πλαζ

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες από μία παραλία στην Κουρούτα Αμαλιάδας, στη σκιά του κινήματος της πετσέτας.

Ευφάνταστος επιχειρηματίας αντί για ξαπλώστρες έβγαλε στην άμμο πολυθρόνες...και μάλιστα λευκές μπαρόκ.

Το σαλονάκι στην παραλία διχάζει ωστόσο τους χρήστες, σχετικά με την αισθητική εικόνα ....

Κίνημα της πετσέτας: Εξαπλώνεται και στην Αττική - Χαμός με τις παράνομες επιχειρήσεις στις παραλίες

Το κίνημα της πετσέτας εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε κάθε τουριστικό προορισμό. Από τη Ρόδο και τις Κυκλάδες, στην Κρήτη και τη Χαλκιδική και πλέον στις παραλίες της Αττικής.

Στην Ανάβυσσο είναι χαρακτηριστικό το πρόβλημα με τις εκτάσεις οργανωμένων παραλιών, όπου η αμμουδιά έχει καλυφθεί από ομπρέλες και ξαπλώστρες, με αποτέλεσμα οι λουόμενοι που έρχονται με πετσέτα να έχουν ως μόνο ελεύθερο σημείο... τις πέτρες.

«Εδώ ο κόσμος δεν είναι τουρίστες αλλά είναι οι χιλιάδες κάτοικοι του λεκανοπεδίου της Αττικής, γιατί εδώ βρίσκουν διέξοδο και παίρνουν μια ανάσα τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές τα 5 εκατομμύρια κόσμος που μένει στην Αθήνα. Δεν μπορεί αυτός ο κόσμος να πληρώνει τα 20, 30, τα 100 και 150 ευρώ για να κάνει ένα μπάνιο», δήλωσε ο πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Πέτρος Φιλίππου.

Έτσι λοιπόν και η πρωτεύουσα φαίνεται να ακολουθεί τον δρόμο που χαράσσουν τα νησιά και να διεκδικεί την απελευθέρωση του δημόσιου χώρου των παραλιών, με τον αγώνα για ελεύθερες ακτές να είναι αρκετά δύσκολος.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σωρεία καταγγελιών, εντείνονται οι έλεγχοι στις παραλίες, με κλιμάκια της αρχαιολογικής και της κτηματικής υπηρεσίας να καταγράφουν πάνω από 3.000 τ.μ. καταπάτησης αιγιαλού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Οι έλεγχοι έγιναν μεταξύ άλλων σε Μήλο, Νάξο, Χαλκιδική και Κέρκυρα. Οι έλεγχοι προχώρησαν έπειτα από καταγγελίες άλλων επιχειρηματιών. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συλλήψεις, ενώ η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, έχει σκοπό να γίνουν σαφή τα όρια που χωρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα, από την αυθαιρεσία και την ανομία στον αιγιαλό και τις παραλίες

Φαλάσαιρνα: Χωρίς άδειες οι επιχειρήσεις στην καταγάλανη παραλία της Κρήτης

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στα Φαλάσαιρνα μετά τις καταγγελίες για κατάληψη δημόσιου χώρου στην παραλία που έχει αξιολογηθεί από εκατομμύρια επισκέπτες ως μία από τις 25 καλύτερες παραλίες στον κόσμο.

Η κατάληψη του δημόσιου χώρου στην παραλία ξεπερνάει το 80%, τη στιγμή που επιτρέπεται μόνο το 30%, σε περιοχές του δικτύου Natura όπως αυτή.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς άδεια, είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω άλλων θεμάτων. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται, αν και όταν επιβάλλονται, ίσως αντιστοιχούν με τις εισπράξεις μισής μέρας, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Θεοδωράκη, τώρα εκκαθαρίζονται, υποθέσεις με πρόστιμα και παρατυπίες του 2018.

Ταυτόχρονα, η Κτηματική Υπηρεσία απέρριψε τρεις δημοπρατήσεις για ομπρελοκαθίσματα και θαλάσσια σπορ στα Φαλάσαρνα, καθώς διαπιστώθηκε καταπάτηση αιγιαλού μετά από αυτοψία του Α.Τ. Κισσάμου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και η ΕΡΤ, δεν προχώρησαν οι δημοπρατήσεις σε δύο σημεία στις θέσεις «Αγία Παρασκευή« και «Βρωμόλιμνη», μετά τη διαπίστωση της καταπάτησης, ενώ μια ακόμη θέση δεν δημοπρατήθηκε, καθώς υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή