Σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές: Πώς να νικήσετε εύκολα τις δυσκολίες της επιστροφής

Το καλοκαίρι σιγά-σιγά φτάνει στο τέλος του και η επιστροφή στη δουλειά είναι αναπόφευκτη - Η επιστροφή από τις διακοπές είναι μία πολύ συχνή αιτία άγχους η οποία ονομάζεται ως «Σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές» (Post-Vacation Stress Syndrome) και αποτελεί μια ιδιαίτερη μορφή στρες η οποία εκδηλώνεται κυρίως μετά από περίοδο ξεκούρασης και χαλάρωσης - Η Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου μιλώντας στο Newsbomb.gr έδωσε μερικές πρακτικές συμβουλές για πιο ομαλή επάνοδο.

Σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές: Πως να νικήστε εύκολα τις δυσκολίες της επιστροφής
Tο σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές είναι συνηθισμένο και αφορά πολλούς ανθρώπους.
Pixabay
6'

Η κλεψύδρα γύρισε και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έλευση του Φθινοπώρου. Ο Σεπτέμβρης βρίσκεται προ των πυλών και αυτό σημαίνει για τους περισσότερους το τέλος των διακοπών και την επιστροφή στην καθημερινότητα.

Η μετάβαση από την κατάσταση των διακοπών στη ρουτίνα της καθημερινότητας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ψυχολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι. Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές, συνήθως κυριαρχεί ένα γλυκόπικρο συναίσθημα. Αφενός γιατί κυριαρχεί το αίσθημα της ασφάλειας και της επιστροφής στην βάση και αφετέρου γιατί πλανάται το αίσθημα της απογοήτευσης ότι κάτι όμορφο έχει τελειώσει.

Η επιστροφή στην πόλη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι δύσκολη, όσο και αν το άτομο έχει ξεκουραστεί και έχει χαλαρώσει, το πιο πιθανό είναι να σκέφτεται όλα αυτά που έχει να αντιμετωπίσει τη νέα σεζόν.

Το σύνδρομο του του άγχους μετά τις διακοπές φαίνεται να πλήττει πολλούς ανθρώπους. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του Post Vacation Stress Syndrome, (Σύνδρομο Άγχους Μετά τις Διακοπές) περιλαμβάνουν:

  • Αδυναμία
  • Αδιαθεσία
  • Αίσθημα κενού
  • Αϋπνία ή υπνηλία
  • Αδυναμία συγκέντρωσης
  • Απάθεια και ανία ως προς την εργασία
  • Αδυναμία λήψης απόφασης
  • Επιθετικότητα

Αλεξάνδρα Καππάτου: Συμβουλές για ομαλή επιστροφή στη δουλειά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Η Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στον γυρισμό από τις καλοκαιρινές διακοπές και την επαναφορά στις ευθύνες και στην πιεστική για αρκετούς καθημερινότητα των υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με την ειδικό, «από εμάς εξαρτάται να διατηρήσουμε τα θετικά που αποκομίσαμε από τις διακοπές μας».

Η κυρία Καππάτου αναφέρθηκε και στο σύνδρομο προ διακοπών λέγοντας: «Καλό είναι να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες, να μη κάνουμε συγκρίσεις με τους φίλους μας και να καταρτίσουμε ένα δικό μας πλάνο με γνώμονα τις ανάγκες μας. Αν μάλιστα έχουμε παιδιά θα πρέπει να προσπαθούμε να καλύψουμε όχι μόνο τις ανάγκες των παιδιών αλλά και τις δικές μας».

«Αν το καλοσκεφτούμε θα διαπιστώσουμε ότι οι διακοπές δεν είναι μόνο ευκαιρία για ξεκούραση, αλλά και για την επαφή με τον εαυτό μας, τις ανάγκες μας, εξαιρετική ευκαιρία για την βελτίωση της επικοινωνίας με τον σύντροφο μας και με τα παιδιά μας μακριά από τον μανδύα των υποχρεώσεων. Ας μην τα ξεχάσουμε στην επιστροφή και τα θυμηθούμε ξανά στις επόμενες διακοπές του χρόνου», συμπλήρωσε μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Η επιστροφή στην καθημερινότητα για πολλούς φαντάζει δύσκολη γιατί σηματοδοτεί την έναρξη των υποχρεώσεων και την εγκατάλειψη της χαλάρωσης και της ξεγνοιασιάς. Αυτή η συνθήκη σε κάποιους μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, θλίψη, άγχος, ανησυχία, διαταραχές στον ύπνο, κόπωση, απροθυμία ή και άρνηση να επιστρέψουν στην εργασία τους κλπ. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε μερικές μέρες. Σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις που παραμένουν μετά από δυο εβδομάδες απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχικής υγείας», τόνισε.

Tips από την Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου για καλύτερη προσαρμογή:

-Προσπαθήστε να επιστρέψετε μια-δυο μέρες νωρίτερα από τις διακοπές σας, δίνοντας σας χρόνο να προσαρμοστείτε ομαλότερα στην ρουτίνα χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε όλες τις ευθύνες μαζί

-Κάνετε τα αναγκαία για αρχή. Έτσι θα δώσετε κάποιες μέρες στον εαυτό σας ώστε να καταφέρει να προσαρμοστεί σταδιακά χωρίς πίεση.

-Η καλή οργάνωση και η σωστή ιεράρχηση των υποχρεώσεων θα βοηθήσει.

-Φτιάξτε ένα καλό πρόγραμμα που θα καλύπτει τις πιο επείγουσες εργασίες που πρέπει να κάνετε πρώτα π/χ. φτιάξτε το σπίτι σας για να αισθάνεστε άνετα, μην προσπαθήσετε να απαντήσετε από την πρώτη μέρα σε όλα τα e-mail που σας έστειλαν κατά το διάστημα της απουσίας σας, μην ξεκινήσετε άμεσα να αναλαμβάνετε νέα καθήκοντα κλπ.

-Καθορίστε μικρούς και προσιτούς στόχους που θέλετε να ακολουθήσετε.

- Βάλτε στο πρόγραμμά σας έστω λίγο χρόνο για την φροντίδα του εαυτού σας και βρείτε τι θα σας ευχαριστούσε να κάνετε π.χ. υγιεινή διατροφή, άθληση, διάβασμα, συναντήσεις σε τακτά διαστήματα με κάποιο προσωπικό σας φίλο ή φίλη, χορό, θέατρο κλπ.

-Αναζητάτε τα θετικά σημεία της καθημερινότητάς, τι χαρήκατε και όσα καταφέρατε.

-Διώξτε από τη σκέψη σας τα αρνητικά σημεία των διακοπών. Να επικεντρώνεστε στα θετικά.

-Διατηρήστε κάποιες από τις δραστηριότητες των διακοπών π.χ. μικρές αποδράσεις το ΣΚ, μπάνιο στη θάλασσα, περίπατοι και παιχνίδι με τα παιδιά σας, συναντήσεις με φίλους κλπ.

-Διαχειριστείτε το στρες, ώστε να μην ξεσπάτε στα παιδιά σας ή στο σύντροφό σας.

-Αποφύγετε ειδικά στην αρχή την επαφή σας με τα social media, αντίθετα προτιμήστε την επικοινωνία με τους φίλους σας από κοντά.

-Τέλος, θα ήταν ίσως εξαιρετική ιδέα να σχεδιάσετε ένα επόμενο ταξίδι.

Τι είναι το Σύνδρομο Μετά-τις-διακοπές (Post-Vacation Syndrome);

To Σύνδρομο Μετά-τις-διακοπές ορίζεται ως η ξαφνική ύφεση της διάθεσης και χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση αρνητικών συναισθημάτων που συνήθως έρχονται μετά από μια περίοδο έντονων ευχάριστων συναισθημάτων. Η μετάβαση από τις καλοκαιρινές διακοπές στην καθημερινότητα μπορεί να συνοδεύεται από μελαγχολία ή και πολλά άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της διαταραχής άγχους ή διάθεσης.

Ωστόσο υπάρχουν βασικές διαφορές ανάμεσα στο Σύνδρομο Μετα-τις-διακοπές και κλινικές διαταραχές όπως η Κατάθλιψη ή διαταραχή άγχους και η διαταραχή διάθεσης, με κυρίαρχες τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων. Ενώ στις κλινικές διαταραχές τα συμπτώματα είναι μακροχρόνια και καθιστούν το άτομο δυσλειτουργικό ακόμα και στις καθημερινές δραστηριότητες, στο Σύνδρομο μετά-τις-διακοπές η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι σύντομη μην ξεπερνώντας τις δύο εβδομάδες, και το άτομο μπορεί να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στις καθημερινές υποχρεώσεις.

Διαβάστε επίσης

Τήνος: Τρεις λόγοι για διακοπές στο νησί της Μεγαλόχαρης

Δεκαπενταύγουστος... στα άκρα: 4 νησιά για να γιορτάσουμε το «Πάσχα του καλοκαιριού»

Ίος: Κάλεσμα για διακοπές με πολιτισμό, τέχνες και δραστηριότητες

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή