Ερημώνει η Ήπειρος: Κλείνουν σχολεία, φεύγουν οι νέοι

Δραματική είναι η κατάσταση σε περιοχές της Ηπείρου όπου έχουν καταγραφεί χωριά ακόμα και χωρίς κατοίκους. «Αιμορραγεί» από νέους ανθρώπους η περιοχή, με σχολεία να κλείνουν και τους ηλικιωμένους να αναγκάζονται ακόμα και αυτοί σε φυγή λόγω έλλειψης υποδομών.

Ερημώνει η Ήπειρος: Κλείνουν σχολεία, φεύγουν οι νέοι
2'

Στον δήμο Πωγωνίου σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το 2011 οι κάτοικοι ήταν 9.800 ενώ στην απογραφή του 2021 ήταν μόλις 6.800. Οι νέοι εγκαταλείπουν την περιοχή, υπάρχουν πολλά χωριά «φαντάσματα» και η Ήπειρος συνεχίζει να ερημώνει. Ήδη έγινε γνωστό πως στην περιφέρει θα κλείσουν 29 σχολεία, ενώ οι αρμόδιοι καλούνται να βάλουν τέλος στην ερήμωση των περιοχών τους δίνοντας κίνητρα στους ανθρώπους να παραμείνουν στις πατρογονικές εστίες τους.

Διότι είναι εύκολα αντιληπτό ότι χωρίς θέσεις εργασίας και υποδομές, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιλέξει κανείς να παραμείνει σε ένα ακριτικό χωριό της Ηπείρου και να προσπαθήσει εκεί να δημιουργήσει οικογένεια και ένα βιώσιμο μέλλον για αυτήν. Ενδεικτικά είναι τα λόγια ανθρώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως αναφέρθηκε στην ΕΡΤ, τα οποία λένε άνθρωποι που επιλέγουν τα αστικά κέντρα και εγκαταλείπουν τα χωριά. «Δεν υπάρχουν φροντιστήρια, δεν υπάρχουν κολυμβητήρια, δεν υπάρχει η ασφάλεια και οι υποδομές μιας πόλης», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

«Τόσο ο αριθμός των κατοίκων, όσο και οι μαθητές στα σχολεία μας, μειώνονται δραματικά. Οι λόγοι είναι πολλοί. Πρόκειται για μια αγροτοκτηνοτροφική περιοχή. Το μεροκάματο πλέον δεν βγαίνει και φεύγουν για τις πόλεις. Οι υποδομές εδώ είναι υποβαθμισμένες, το κεντρικό κράτος τα υπολογίζει όλα με το κόστος, οι υπηρεσίες συρρικνώνονται. Η υγεία είναι υποβαθμισμένη και έτσι φεύγουν ακόμα και οι ηλικιωμένοι. Οι νέοι είτε πηγαινοέρχονται στα Γιάννινα, είτε στο τέλος φεύγουν για μόνιμη εγκατάσταση», ανέφερε για το θέμα ο Κώστας Καψάλης, δήμαρχος Πωγωνίου.

Για το δημογραφικό πρόβλημα, συνολικά στην Ελλάδα και όχι μόνο για την Ήπειρο, μίλησε στην ΕΡΤ και ο καθηγητής δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρωνας Κοτζαμάνης. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η γήρανση και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν άτομα σε παραγωγική και αναπαραγωγική ηλικία. Οι γεννήσεις είναι συνάρτηση των ανθρώπων που μπορούν να κάνουν παιδιά, όχι μόνο του πόσα παιδιά γεννιούνται. Σε αυτούς τους δήμους δεν είναι ότι δεν κάνουν παιδιά όπως οι άλλοι δήμοι, αλλά ότι δεν υπάρχουν άτομα να κάνουν παιδιά. Η αιτία όλων αυτών, είναι η φυγή. Άλλαξε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας. Φύγαμε όλοι. Συνεχίζουμε να φεύγουμε. Ήρθε και η κρίση, συνεπώς διαμορφώθηκε αυτή η κατάσταση», είπε μεταξύ άλλων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή