ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ – LIVE Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Καταστροφική θεομηνία στη Θεσσαλία και ισχυρές καταιγίδες στην Αττική – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Συνεχίστηκε για ακόμα ένα βράδυ το «σαρωτικό» πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel - Εφιαλτική ήταν η νύχτα σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, καθώς εξαιτίας υπερχείλισης ποταμών, οι δύο θεσσαλικές πόλεις κινδυνεύουν άμεσα με πλημμυρικό φαινόμενο τεραστίων διαστάσεων - Μέχρι το απόγευμα τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Καταστροφική θεομηνία στη Θεσσαλία και ισχυρές καταιγίδες στην Αττική – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες
Eurokinissi
7'

Τρεις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας Daniel που χτυπάει τη χώρα, ενώ υπάρχουν και αγνοούμενοι, ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.

Σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαιτέρως στη Θεσσαλία καταγράφονται εικόνες Αποκάλυψης, με ορμητικά νερά και χειμάρρους να παρασέρνουν απο κλαδιά δέντρων, μέχρι αυτοκίνητα, τοίχους σπιτιών και δρόμους

Σε άμεσο κίνδυνο να πλημμυρίσουν εξακολουθούν να βρίσκονται τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα, εξαιτίας υπερχείλισης ποταμών.

Το μήνυμα από το 112 χτυπάει συνεχώς στους κατοίκους αρκετών περιοχών το οποίο αναφέρει: «απομακρυνθείτε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή».

Στη «μέση» η Ελλάδα

Σύμφωνα με απόφαση της τροχαίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, έκλεισε σε ένα μεγάλο τμήμα της η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και ακινητοποιημένων οχημάτων σε τμήματα της ΠΑΘΕ, διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην Α/Δ ΠΑΘΕ και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας στο τμήμα από Λαμία έως Κατερίνη.

Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ, «παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τόσο στο εθνικό οδικό δίκτυο όσο και σε τοπικές οδούς όπου παρατηρούνται έντονα καιρικά φαινόμενα ή έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις για επικείμενη έλευση αυτών».

Μέχρι το απόγευμα τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Η κακοκαιρία που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως και σήμερα (Πέμπτη 7/9) τις απογευματινές ώρες, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας) και την βόρεια Εύβοια.

Από πολύ νωρίς το πρωί κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες αναμένεται ένταση των φαινομένων. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Επιχείρηση διάσωσης επιβατών λεωφορείου στους Αγίους Θεοδώρους Καρδίτσας

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό, είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης 19 επιβατών λεωφορείου που έχουν εγκλωβιστεί στους Αγίους Θεοδώρους Καρδίτσας.

Ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα τις τελευταίες ώρες βρίσκονται σε καθεστώς συνεχούς καταιγίδας.

Αναφερόμενος στην Αττική έκανε γνωστό ότι έχουν γίνει μέχρι στιγμής 550 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και προειδοποίησε ότι το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Συγκλονιστική διάσωση ζευγαριού με βάρκα

Συνεχίζονται οι διασώσεις εγκλωβισμένων Λαρισαίων από τους άνδρες της Πυροσβεστικής στην περιοχή του «Νιαβή».

Λίγο νωρίτερα, μεγάλη επιχείρηση είχε στηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μακρακώμης για τη διάσωση ζευγαριού, που είχε πέσει με το αυτοκίνητό του σε χαράδρα 30 μέτρων έξω από τα Μάρμαρα Σπερχειάδας.

Ο 77χρονος οδηγός έχασε τον έλεγχο του τζιπ που οδηγούσε και βρέθηκε στο γκρεμό. Δίπλα του και η 75χρονη σύζυγός του.

Από θαύμα βγήκαν ζωντανοί από την πτώση του οχήματός τους και αρχικά κάλεσαν οδική βοήθεια που ενημέρωσε την Πυροσβεστική, σύμφωνα με το lamiareport.

Νύχτα - εφιάλτης στο Δομοκό

Συνεχίζουν να είναι εφιαλτικές οι ώρες στην περιοχή του Δομοκού και να εντείνεται η αγωνία για τους 125 κατοίκους του χωριού Σοφιάδα και 40 κατοίκους του οικισμού Πετρίλια που παραμένουν στα σπίτια τους και δεν ήθελαν να μετακινηθούν.

Ισχυρή καταιγίδα και πολλά προβλήματα τα μεσάνυχτα στην Αττική

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα «χτύπησαν» την πρωτεύουσα τα μεσάνυχτα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες, καθώς αφού το μεσημέρι της Τετάρτης η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε άνευ προηγουμένου προβλήματα με κίνηση στους δρόμους, πλημμύρες, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές.

Από τη νέα νεροποντή δημιουργήθηκαν προβλήματα σε πολλούς δρόμους της Αττικής καθώς και διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές των Αθηνών.

Παράλληλα, το πέρασμα της κακοκαιρία από την Αττική προκάλεσε πολλά προβλήματα στις πτήσεις καθώς στο «Ελ. Βενιζέλος» παρατηρήθηκαν πολλές καθυστερήσεις και ακυρώσεις.

Ώρες αγωνίας για τους αγνοουμένους

Παρά τις έρευνες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής δεν έχει εντοπιστεί κάτι σε σχέση με τον αγνοούμενο από το Πετρωτό, ενώ τελευταίες πληροφορίες σημειώνουν ότι άλλος ένας κάτοικος της περιοχής αναζητείται και από τους πυροσβέστες, αλλά και από τους οικείους του, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν δοθεί άλλες λεπτομέρειες.

Σε συναγερμό οι κάτοικοι στο Κόμμα Λαμίας

Νύχτα αγωνίας ζουν οι κάτοικοι στο Κόμμα Λαμίας καθώς έλαβαν την εντολή να απομακρυνθούν από την οικεία τους με κατεύθυνση προς Λαμία και πιο συγκεκριμένα όσοι χρειαστεί να διανυκτερεύσουν στο Χαλκιοπούλειο.

Σύμφωνα με το lamianow.gr, στο κοινοτικό γραφείο του χωριού εκτός από τον πρόεδρο της Κοινότητας συγκεντρώθηκαν κάτοικοι της περιοχής αλλά και ο αντιδήμαρχος Λαμιέων Κώστας Μουστάκας όπως και ο υποψήφιος Δήμαρχος Πανουργιάς Παπαϊωάννου τονίζοντας ότι αν χρειαστεί θα συνδράμει με μηχανήματα της εταιρείας του, σε περίπτωση που δημιουργηθούν προβλήματα.

Κίνδυνος πλημμύρας στην Καρδίτσα

Υπερχείλισε το ανάχωμα του ποταμού Καράμπαλη στην Καρδίτσα, προς τον οικισμό Μαύρικα ο οποίος και πλημμύρισε αν και προηγήθηκε η εκκένωσή του. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Κωνσταντίνου Νούσιου, γίνονται προσπάθειες να αποτραπεί το νερό να πλημμυρίσει την πόλη της Καρδίτσας.

Αρκετές ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί εκκένωση, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Οι κάτοικοι του οικισμού, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, φιλοξενούνται στο παλιό κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΚ.

Εν τω μεταξύ πιθανολογείται ότι το ποτάμι έχει σπάσει και από την απέναντι πλευρά, αν και αυτό προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται από τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Κωστή Νούσιο, που μίλησε στο karditsalive.net. «Η εικόνα που έχουμε από τους ανθρώπους που βρίσκονται και επιχειρούν στο σημείο, είναι πως υπάρχει ένα σπάσιμο προς την πλευρά της Μαύρικας», τόνισε.

Μέσα στην πόλη της Καρδίτσας, η κατάσταση είναι σαφώς επιδεινούμενη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ώρες. Χείμαρροι «κατεβαίνουν» από κεντρικές οδούς και νερά έχουν εισχωρήσει σε καταστήματα, αλλά και οικίες. Αρκετά υπόγεια σπιτιών αλλά και σπίτια έχουν πλημμυρίσει, σύμφωνα με τον Δήμο, ο οποίος απευθύνει έκκληση να γίνει κατανοητό ότι αυτό που προέχει, είναι να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Νύχτα αγωνίας έζησαν στα Τρίκαλα - Αγωνία στους πολίτες των παρόχθιων περιοχών

Οι εκκλήσεις φορέων του Δήμου για μεγάλη προσοχή είναι συνεχείς, εξαιτίας της επέλασης του Daniel. Ο Ληθαίος ποταμός βρίσκεται στα «κόκκινα», ενώ, ήδη σε αρκετά σημεία, όπως η γέφυρα Αρριανού και η οδός Σατωβριάνδου, το ποτάμι έχει καλύψει τα πάντα.

Αντίστοιχα και ο Αγιαμονιώτης έχει υπερχειλίσει σε αρκετά σημεία, με το Φλαμούλι αυτή τη στιγμή να εμφανίζει τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, σύμφωνα με τοπικά Μέσα ενημέρωσης. Μαζί με το νερό που κατευθύνεται προς τα Τρίκαλα, υπάρχει και μεγάλος όγκος φερτών υλικών.

Οι εκκλήσεις φορέων του Δήμου για μεγάλη προσοχή είναι συνεχείς, εξαιτίας της επέλασης του “Daniel”. Ο Ληθαίος ποταμός βρίσκεται στα «κόκκινα», ενώ, ήδη σε αρκετά σημεία, όπως η γέφυρα Αρριανού και η οδός Σατωβριάνδου, το ποτάμι έχει καλύψει τα πάντα. Στην αντιπέρα όχθη, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Ντίνος Μπάρδας και ο προϊστάμενος «Πρασίνου» του Δήμου Τρικκαίων, Σωτήρης Χελιδώνης, διαμόρφωναν νέα αναχώματα, ώστε να αποφευχθεί η πλημμυρίδα και από εκείνη την πλευρά.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή