Κακοκαιρία Daniel: Στα λασπόνερα χάθηκε η φετινή παραγωγή βαμβακιού και καλαμποκιού
Κακοκαιρία Daniel: Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών χάθηκαν μέσα σε τεράστιους όγκους νερών - Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ, 3.470.692 στρέμματα είναι η καλλιεργήσιμη γη στον Κάμπο (1/4 της καλλιεργήσιμης θεσσαλικής γης έχει θαφτεί κάτω από το νερό) – Πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν ότι «η ζημιά είναι τριπλάσια σε σχέση με τον Ιανό» - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο παραγωγός και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), Λάρισας, Σπύρος Τσικρίκας - Στους 14 οι νεκροί, τρεις οι αγνοούμενοι
Αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη καταστροφή των καλλιεργειών τους βρίσκονται οι αγρότες της Θεσσαλίας μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών χάθηκαν μέσα σε τεράστιους όγκους νερών.
Εκατοντάδες κτηνοτρόφοι έχασαν τα ζώα τους, ζωοτροφές καταστράφηκαν, κτηνοτροφικές μονάδες αφανίστηκαν, εκκοκκιστήρια της περιοχής καταστράφηκαν, γεωργικός εξοπλισμός χάθηκε.
Μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης κάνει μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο παραγωγός και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), Λάρισας, Σπύρος Τσικρίκας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει: «Η Θεσσαλία αντιπροσωπεύει το 27% με 30% της παραγωγής της χώρας. Όσον αφορά την φετινή παραγωγή το βαμβάκι είχε μόλις ξεκινήσει το μάζεμα αλλά οι ποσότητες που συγκομίστηκαν ήταν ελάχιστες. Εκτιμούμε ότι η ζημιά από τις πλημμύρες μπορεί και να φτάσει το 100%. Στο καλαμπόκι ίσως είναι λίγο καλύτερη κατάσταση και καταφέρει να σωθεί ένα μέρος της παραγωγής ανάλογα με τη περιοχή αφού ως καλλιέργεια είναι πιο ανθεκτική στο νερό. Μεγάλο επίσης είναι το πρόβλημα στα επιτραπέζια σταφύλια που είναι πολύ ευαίσθητα και οι απώλειες θα είναι τεράστιες. Όσον αφορά την βιομηχανική ντομάτα ευτυχώς έχει συγκομιστεί το μεγαλύτερο ποσοστό αλλά ότι απέμεινε στα χωράφια έχει καταστραφεί».
Ζητώντας τους να κάνει μια εκτίμηση σχετικά με όσα ακούγονται ότι ο θεσσαλικός Κάμπος δεν θα μπορεί να καλλιεργηθεί τα επόμενα 5 χρόνια κ. Τσικρίκας σημείωσε ότι στις περιοχές που η βροχή παρέσυρε το χώμα η καλλιέργεια θα είναι εύκολη σύντομα. Εκεί που θα υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα και ίσως χρειαστούν 3-5 χρόνια για να καλλιεργηθούν τα χωράφια είναι στις περιοχές που έχουν μεταφερθεί φερτά υλικά και λάσπες.
Ο καλλιεργητικός χάρτης της Θεσσαλίας
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ, 3.470.692 στρέμματα είναι η καλλιεργήσιμη γη στην Θεσσαλία, εκ των οποίων 74,2% είναι αροτραίες καλλιέργειες το 0,9% είναι αμπέλια, το 11,7% είναι δενδρώδεις καλλιέργειες (μήλα, ακτινίδια, κάστανα κ.α.). Εάν σκεφθεί κανείς πως η πλημμυρισμένη περιοχή όπως καταγράφηκε και από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο είναι κοντά στα 800.000 στρέμματα σημαίνει πως περίπου το 1/4 της καλλιεργήσιμης θεσσαλικής γης έχει θαφτεί κάτω από το νερό.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ 2.576.366 στρέμματα είναι αροτραίες καλλιέργειες. Το βαμβάκι αποτελεί την νούμερο ένα καλλιέργεια στον Θεσσαλικό κάμπο, με περίπου 1.600.000 στρέμματα να αφιερώνονται σε αυτό.
Μεγάλη η ζημιά και στην κτηνοτροφία
Δεν είναι, όμως, μόνο η αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας που χάθηκε στο νερό και τη λάσπη. Σημαντική είναι η συμβολή του θεσσαλικού κάμπου και στην κτηνοτροφία της Ελλάδας, αφού βοοειδή στη Θεσσαλία αποτελούν το 19% του συνόλου της χώρας.
«Έχει αλλάξει η μορφολογία του εδάφους»
«Αυτό που είναι σημαντικό να πούμε είναι ότι σε πολλές περιοχές του Κάμπου έχει αλλάξει η μορφολογία του εδάφους. Έχει καταστραφεί η αγροτική οδοποιία, έχουν πέσει γέφυρες. Με απλά λόγια δεν μπορούμε πλέον ούτε να πάμε στα χωράφια μας», είπε στο Newsbomb.gr, ο παραγωγός και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), Λάρισας, Σπύρος Τσικρίκας.
Προσπαθώντας να περιγράψει την σφοδρότητα του φαινομένου ο Λαρισαίος παραγωγός μας εξηγεί: «τα προηγούμενα χρόνια με μια μεγάλη καταιγίδα έπεφταν 20 χιλιοστά βροχής και ρωτούσαμε ο ένας παραγωγός τον άλλο τι ζημιές έχει. Αυτή την φορά σε 36 ώρες στη περιοχή μας έπεσαν περίπου 500 χιλιοστά. Καταλαβαίνεται για τι μεγέθη μιλάμε. Ο όγκος ήταν τέτοιος που τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει την καταστροφή».
Προειδοποίηση Παγώνη: «Υγειονομική βόμβα τα πνιγμένα ζώα στον κάμπο»
Τον κώδωνα του κινδύνου για το νερό στις πλημμυρισμένες από την κακοκαιρία Daniel περιοχες έκρουσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το νερό που έχει λιμνάσει δεν είναι πόσιμο και προκαλεί ασθένειες. Συγκεκριμένα, η κα. Παγώνη είπε «το νερό έχει μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες αυτή τη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πόσιμο, αλλά και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για απλά πράγματα, ούτε για να πλύνουμε τα δόντια μας, ούτε για να πλύνουμε τα τρόφιμα. Πρέπει οι πλημμυροπαθείς να εφοδιαστούν με νερό».
«Αυτό το νερό προκαλεί γαστρεντερίτιδα, οξεία ηπατίτιδα. Γι΄αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, που δεν μπορούν να το καταλάβουν», πρόσθεσε.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε επίσης πως «κάτω από αυτά τα νερά μπορεί να υπάρχουν φυτοφάρμακα, απόβλητα γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων. Όλα αυτά είναι βόμβα, μακριά από αυτό το νερό, δεν το αγγίζουμε και για τα πιο απλά πράγματα».
Κλείνοντας η κα Παγώνη προχώρησε στην εκτίμηση πως από το στάσιμο νερό θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου «και χρειάζεται προσοχή».
Σύσκεψη σήμερα για την επιτάχυνση των αποζημιώσεων στους παραγωγούς
Νέα σύσκεψη για τον τρόπο αντιμετώπισης των συνεπειών που προκάλεσε στην πρωτογενή παραγωγή της Θεσσαλίας η θεομηνία «Daniel», θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό την προεδρία του αρμόδιου υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη.
Στη σύσκεψη εκτός των υφυπουργών Διονύση Σταμενίτη και Σταύρου Κελέτση, θα μετάσχουν οι γενικοί γραμματείς του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο σύμβουλος του ΥΠΑΑΤ, καθηγητής, Χρήστος Αυγουλάς αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Τη Δευτέρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσκεψή του στον Έβρο και τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία.
Πρώτο θέμα της σύσκεψης θα αποτελέσει η περισυλλογή, ταφή ή καύση των νεκρών ζώων, προκειμένου να προληφθούν ασθένειες. Με εντολή του κ. Αυγενάκη επιταχύνονται οι διαδικασίες και η ταφή ή η καύση, σε αδειοδοτημένα σημεία, καθώς θα μπορούν να γίνονται χωρίς την παρουσία του ΕΛΓΑ.
Ήδη στην περιοχή της Θεσσαλίας βρίσκονται 11 containers ψυγεία ενώ γίνεται συζήτηση να έλθει στην περιοχή κινητός αποτεφρωτήρας. Η παράκαμψη ορισμένων τυπικών διαδικασιών κρίνεται αναγκαία λόγω της κατάστασης που επικρατεί, ώστε να επιταχυνθούν χρονικά οι διαδικασίες περισυλλογής των νεκρών ζώων.
Δεύτερο θέμα είναι η διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών που έχουν πληγεί και, στη συνέχεια, η σύνταξη ψηφιακού αρχείου δικαιούχων. Οι δηλώσεις στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ αναμένεται να κατατεθούν από 15 έως 30 Σεπτεμβρίου, ενώ οι προκαταβολές εκτιμάται ότι θα δοθούν γύρω στις 15 Οκτωβρίου.
Για την επιτάχυνση των διαδικασιών ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ έχουν ζητήσει τη συνδρομή του ΓΕΩΤΕΕ για την πρόσληψη 100 γεωτεχνικών ώστε οι εκτιμήσεις να γίνουν στον συντομότερο δυνατόν χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, παρατάθηκε η υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 11ης Σεπτεμβρίου, χωρίς την επιβολή ποινής καθυστέρησης. Η παράταση αφορά αυστηρά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.
Για την υπόλοιπη χώρα ισχύει η καταληκτική ημερομηνία 11/09/2023.
Εντοπίστηκε ένας ακόμη νεκρός
Όσο περνάνε οι ώρες αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής στη Θεσσαλία που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις πλημμύρες που προκάλεσε η φονική κακοκαιρία Daniel. ενώ εντοπίστηκε ακόμα ένας νεκρός στην Καρδίτσα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 14, καθώς εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν δύο ακόμα σοροί αγνοουμένων στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας.
Οι αγνοούμενοι πλέον είναι επίσημα τρεις, καθώς νωρίτερα ανασύρθηκε η σορός 58χρονου αγνοούμενου από υπαίθριο χώρο ανάμεσα στους οικισμούς του Αγίου Δημήτριου και του Πέτρινου στην Καρδίτσα.
Παράλληλα η ανησυχία για τον Πηνειό παραμένει, μετά την υπερχείλισή του και την εκδήλωση νέων πλημμυρικών φαινομένων που οδήγησαν χθες Σάββατο σε αλλεπάλληλα μηνύματα του 112 σε οικισμούς της Λάρισας.
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, μετά τον εντοπισμό του 12ου νεκρού στον Άγιο Δημήτριο Καρδίτσας, οι νεκροί ανέρχονται στους 12 και οι αγνοούμενοι στους 5, ενώ ο συνολικός αριθμός παραμένει των αγνοουμένων παραμένει άγνωστος. Οι επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης από την Πυροσβεστική είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ έχουν ξεπεράσει τις 4.000.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, συνολικά 4,250 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 9.047 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.
Συγκεκριμένα:
*Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 6.731 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Στη Μαγνησία, 2.272 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 820 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 630 άτομα
-Στην Λάρισα 1894 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 320 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 1.057 άτομα
-Στην Καρδίτσα, 1.520 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 347 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 885 άτομα
-Στα Τρίκαλα, 925 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 158 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 665 άτομα
-Στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα
*Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 938 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 120 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα
-Στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 796 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 325 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα
-Στη Θήβα και στη Λιβαδειά Βοιωτίας 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημείο 1 άτομο
*Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
-Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
-Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου
-Στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων
*Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 152 κλήσεις, εκ των οποίων:
-Στις Σπέτσες 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 αντλήσεις υδάτων
-Στην Επίδαυρο 43 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, 7 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 8 άτομα
-Στο Κρανίδι 90 κλήσεις, και πραγματοποιήθηκαν 71 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.
-Στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν 5 αντλήσεις υδάτων
-Στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων
*Στην Περιφέρεια Αττικής 1.186 κλήσεις, εκ των οποίων: 36
-Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 1062 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 752 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.
-Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 49 αντλήσεις υδάτων
Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 767 διασώσεις από εναέρια μέσα που διέθεσε το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελβετία μέσω διμερών συμφωνιών, το ΛΣ-ΕΛΤΑΚ, η ΕΛ.ΑΣ. καθώς και ένα ιδιωτικό ελικόπτερο που έχει διαθέσει η οικογένεια Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου.
Ταυτόχρονα, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.