Κακοκαιρία Daniel - Βόλος: Ένας ακόμη νεκρός από τις φονικές πλημμμύρες
Κακοκαιρία Daniel: Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναγνωριστεί τα στοιχεία της σορού.
Στους 16 ανέρχεται πλέον η μακάβρια λίστα των νεκρών από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία μετά το «ξέσπασμα» της κακοκαιρίας Daniel.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ακόμα μια σορός ανασύρθηκε στο Πήλιο και συγκεκριμένα στο χωριό Μηλίνα. Η σορός βρέθηκε μέσα σε αυτοκίνητο που είχε βουλιάξει στη θάλασσα.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναγνωριστεί τα στοιχεία της σορού.
Με τη σταδιακή υποχώρηση των υδάτων, φανερώνεται και το μέγεθος της καταστροφής, με τις περιγραφές των διασωθέντων να είναι συγκλονιστικές, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές και στα χωριά του Πηλίου.
Κίνδυνος για μολυσματικές ασθένειες μετά τις πλημμύρες
«Καμπανάκια» ειδικών για τους υγειονομικούς κινδύνους από τις πλημμύρες, στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.
«Σε πρώτη φάση, αναμένουμε να αυξηθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών και ενδεχομένως να δούμε αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, ο οποίος είναι ενδημικός στην περιοχή. Δεν περιμένουμε κάτι δραματικό με αυτό, να είμαι ξεκάθαρος. Τα περισσότερα κρούσματα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, μονάχα περίπου το 1% θα χρειασθεί βοήθεια. Η προσοχή εφιστάται στους ηλικιωμένους.
Κατά δεύτερον, απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή στα νερά, τα οποία θεωρούνται δυνητικώς μολυσματικά. Μπορεί να έχουν και επικοινωνία με την αποχέτευση. Άρα, προσέχουμε και δεν το καταναλώνουμε σε καμία περίπτωση. Αποφεύγουμε την επαφή με τα νερά, πλενόμαστε αν το κάνουμε και γενικώς, προσέχουμε πάρα πολύ. Συμβουλευόμαστε τις τοπικές Αρχές όσον αφορά την ποιότητα του νερού που βγαίνει από τη βρύση», υπογράμμισε σήμερα (09/09) μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιδημιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο OPEN.
Οδηγίες για την προστασία των πολιτών μετά τις πλημμύρες
Την 8η Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε επίσημη ενημέρωση, στην οποία αναγράφονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για τους πολίτες οι οποίοι επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα.
Αναλυτικά, αναφέρεται:
- Μην εισέρχεστε, μην περπατάτε ή οδηγείτε σε πλημμυρισμένες περιοχές με τρεχούμενα ή λιμνάζοντα νερά αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
- Μην πλησιάζετε σε πλημμυρισμένες περιοχές που υπάρχουν στύλοι ηλεκτροδότησης ή ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει.
- Εάν χρειάζεται να εισέλθετε σε πλημμυρισμένες περιοχές φορέστε γαλότσες και χρησιμοποιήστε ένα μακρύ ραβδί για να ελέγξετε το βάθος του νερού, και να αποφύγετε αγωγούς λυμάτων και αποχετεύσεις που μπορεί να υπάρχουν κάτω από το νερό.
Οδηγίες για τον καθαρισμό του σπιτιού:
- Φορέστε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.
- Αν για την καθαριότητα χρησιμοποιήσετε λάστιχο ή νερό με πίεση, μπορεί να προκαλέσετε πιτσίλισμα οπότε συστήνεται να φοράτε μάσκα προσώπου και γυαλιά αν είναι εφικτό.
- Συνιστάται απολύμανση των χώρων όπου είναι εφικτό με απολυμαντικό τύπου χλωρίνης η άλλο απολυμαντικό.
- Μετά το πέρας των εργασιών, πλύνετε τα ρούχα αυτά ξεχωριστά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό και πλύνετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι.
- Απομακρύνετε και πετάξτε από το σπίτι σας αντικείμενα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με το νερό της πλημμύρας, σε περίπτωση που δεν μπορούν να πλυθούν ή να απολυμανθούν (π.χ. στρώματα, είδη οικοσκευής, κτλ.). Προσοχή σε κάθε διαδικασία να φοράτε γαλότσες, αδιάβροχα γάντια, μακριά ρούχα και αδιάβροχο.
Οδηγίες για την κατανάλωση νερού και τροφίμων:
- Μην πίνετε νερό από το δίκτυο ύδρευσης και μην το χρησιμοποιείτε για να πλένετε πιάτα, να πλένετε τα χέρια σας, να βουρτσίζετε τα δόντια ή να πλένετε ή να προετοιμάζετε φαγητό, έως ότου ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του. Να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό.
- Μην τρώτε κανένα προϊόν που καλλιεργείται σε έκταση ή κήπο που έχει πλημμυρίσει, εκτός εάν έχει μαγειρευτεί.
- Πετάξτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
- Πετάξτε οποιοδήποτε φαγητό στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας εάν δεν έχει λειτουργήσει για μερικές ώρες. Τα νερά της πλημμύρας μπορεί να έχουν παρασύρει τρωκτικά και ερπετά από άλλες περιοχές τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τα ούρα των τρωκτικών μπορεί να επιμολύνουν το νερό με παθογόνους μικροοργανισμούς.
Επισημάνσεις για την ασφάλεια των πολιτών:
- Οι μεγάλες υδατοσυλλογές μπορεί να αποτελέσουν εστία ανάπτυξης κουνουπιών τα οποία μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν όχληση και ενδεχομένως νοσήματα όπως ο Ιός του Δυτικού Νείλου.
- Σε περίπτωση που έχετε τραυματισμούς και ανοιχτές πληγές, αποφύγετε την έκθεση τους σε νερό πλημμύρας γιατί υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης.
- Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές εάν μπορεί να έχουν βραχεί. Ενεργοποιήστε τες μόνο όταν έχουν ελεγχθεί από εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο.
Kρατήστε τα παιδιά σας ασφαλή ως εξής:
- Μην τα αφήνετε να παίζουν σε περιοχές με πλημμύρες.
- Πλένετε τα χέρια των παιδιών συχνά και πάντα πριν από τα γεύματα.
- Πλένετε τα παιχνίδια που έχουν μολυνθεί από τα νερά της πλημμύρας με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Τα μαλακά παιχνίδια μπορούν να τοποθετηθούν σε ζεστό πλυντήριο (60℃).
- Οι γονείς με βρέφη που δεν είναι καλά με διάρροια και έμετο θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.
- Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν αρρωστήσετε μετά από κατά λάθος κατάποση μολυσμένου νερού ή λάσπης, ιδιαίτερα εάν αναπτύξετε διάρροια, πυρετό ή κοιλιακό άλγος εντός δύο εβδομάδων από την επαφή με πλημμυρικά νερά ή λύμματα.