ΟΑΚΑ: Στο Τεχνικό Επιμελητήριο για επανεκτίμηση η μελέτη στατικότητας

Το ΟΑΚΑ θα παραμείνει κλειστό μέχρι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει επαρκής στατκότητα στο στέγαστρο Καλατράβα του κεντρικού σταδίου, αλλά και σε αυτό στο ποδηλατοδρόμιο. Η ιστορία του Σταδίου.

ΟΑΚΑ: Στο Τεχνικό Επιμελητήριο για επανεκτίμηση η μελέτη στατικότητας
Φωτογραφία αρχείου / INTIME
6'

Το «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης τα τελευταία 24ωρα. Η μελέτη που έφτασε στα χέρια της διοίκησης ανέδειξε προβλήματα στατικότητας στο στέγαστρο του κεντρικού σταδιού αλλά και σε αυτά του ποδηλατοδρομίου, με αποτέλεσμα να διαταχθεί η άμεση παύση λειτουργίας και των δύο χώρων.

Το θέμα έγινε άμεσα πεδίο πολιτικών συγκρούσεων, ωστόσο, αυτό που έχει πλέον σημασία είναι το πώς θα γίνει ξανά ασφαλές το μεγαλύτερο Στάδιο της χώρας αλλά και το πότε θα συμβεί αυτό. Σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, το «λουκέτο» είναι προσωρινό και θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από την κυβέρνηση έτσι ώστε άμεσα να επαναλειτουργήσουν οι χώροι του ΟΑΚΑ για τους οποίους μπήκε το… απαγορευτικό.

«Περιμένουμε τη μελέτη από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Είναι πολύ μακριά ο ορίζοντας του καλοκαιριού και είναι ένα ζήτημα το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπαίνει στην ατζέντα της παρακολούθησης των θεμάτων. Πρώτη προτεραιότητα είναι να επαναλειτουργήσει το ΟΑΚΑ, οι δύο αυτές μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Περιμένουμε τη μελέτη που θα κάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο το επαναλαμβάνω. Η καρδιά που χτυπάει στο ΟΑΚΑ και είναι η καρδιά του αθλητισμού θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην σταματήσει ποτέ και δε θα σταματήσει ποτέ», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Βρούτσης.

Από εκεί και πέρα, την άμεση παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου προκάλεσε η είδηση του «λουκέτου» στο ΟΑΚΑ λόγω προβλημάτων στατικότητας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός παρήγγειλε τη διενέργεια έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα ερευνηθεί μεταξύ άλλων και σε βάθος πέντε ετών το ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν, το εάν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους, αλλά και το γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Η εισαγγελική έρευνα ανατέθηκε ήδη στον εισαγγελέα Νικόλαο Μαργαρίτη, που καλείται να ερευνήσει αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο και της παραβίασης των κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Η ιστορία του ΟΑΚΑ

Το Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών (επίσημη ονομασία: Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο) βρίσκεται στο Μαρούσι, περίπου εννιά χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στάδιο της Ελλάδας και αποτελεί τμήμα του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης» (Ο.Α.Κ.Α.). Σκοπός του ήταν εξ αρχής να δώσει τη δυνατότητα ανάληψης μεγάλων διοργανώσεων από την Ελλάδα. Στο παρελθόν, φιλοξενούσε τους αγώνες του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, και της Εθνικής Ελλάδας. Φέτος χρησιμοποιείται από την ομάδα του Παναθηναϊκού, μόνο όμως σε παιχνίδια ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1978 και ολοκληρώθηκε το 1982. Εγκαινιάστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1982 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κατασκευάστρια εταιρεία ήταν η γερμανική Weidleplan με υπεύθυνους αρχιτέκτονες τους H. Stalhout, Fr. Herre και Δημήτριο Ανδρικόπουλο. Είχε αρχική χωρητικότητα 80.000 καθούμενους θεατές. Το στάδιο έχει πάρει το όνομά του από τον Σπύρο Λούη, το νικητή του μαραθωνίου στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 που ήταν κάτοικος της περιοχής του Αμαρουσίου.

Έχει φιλοξενήσει τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Ανοιχτού Στίβου (1982), τους Μεσογειακούς Αγώνες (1991), το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου (1997) και πολλούς αγώνες της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου, του Ολυμπιακού, της Α.Ε.Κ. και του Παναθηναϊκού, που για κάποια χρόνια το χρησιμοποίησαν και το χρησιμοποιούν ως έδρα. Ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας που διεξήχθη σε αυτό, ήταν ο αγώνας μεταξύ Ολυμπιακού - Έστερς (2-0), στις 15 Σεπτεμβρίου 1982 για το κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης.

Ακόμη φιλοξένησε 3 τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (1983, 1994, 2007) και του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης (1987). Επίσης έχουν διεξαχθεί 26 τελικοί Κυπέλλου Ελλάδας (1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1993, 1994, 1995, 1996, 1999, 2000, 2002, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2017, 2018,2019,2022).

Όταν η Αθήνα κέρδισε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων αποφάσισε την κατασκευή στεγάστρου στο Ολυμπιακό Στάδιο, την οποία και ανέλαβε το γραφείο του Σαντιάγο Καλατράβα (ο οποίος έχει σχεδιάσει και μερικές από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Βαρκελώνης). Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς το στάδιο παρέμεινε κλειστό και, μαζί με το στέγαστρο, δέχτηκε αρκετές ακόμα αναβαθμίσεις όσον αφορά τις δυνατότητές του, τον εξοπλισμό, την πρόσβαση και την ασφάλεια. Στο στάδιο έγιναν και οι τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τις χρονιές 2005, 2006 και 2022 το στάδιο ανακαινίστηκε ξανά και χρησιμοποιήθηκε ως σούπερ ειδική για το Ράλι Ακρόπολις του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος

Μετά την ανακαίνιση του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη σημερινή του μορφή, το Στάδιο χωράει 69.618 καθήμενους θεατές.

Οι μεγάλες συναυλίες στο ΟΑΚΑ

Κατά καιρούς στο στάδιο φιλοξενούνται μεγάλες συναυλίες γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με πρώτη του Διονύση Σαββόπουλου στις 19 Σεπτεμβρίου 1983. Μεταξύ άλλων, έχουν εμφανιστεί οι Rolling Stones, Red Hot Chili Peppers, U2, AC/DC, Iron Maiden, Guns N' Roses, Lady Gaga, Madonna. Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί και αφιερωματικές συναυλίες με τη συμμετοχή διαφόρων καλλιτεχνών, όπως αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο (1985), Μελίνα Μερκούρη (1994), Λευτέρη Παπαδόπουλο (2009). Ενδεικτική είναι η συναυλία του συγκροτήματος Πυξ Λαξ στις 13 Ιουλίου 2011, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 70.000 θεατές και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Μάνου Ξυδούς.

Στις 30 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου 1983, ο Γιώργος Νταλάρας πραγματοποίησε δύο διαδοχικές συναυλίες στο στάδιο, συγκεντρώνοντας συνολικά περισσότερους από 160.000 θεατές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μουσική διοργάνωση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα. "Η ελληνική μουσική εισέρχεται στο χώρο των μεγάλων σταδίων" σχολίασε το περιοδικό Rolling Stone, με αφορμή το ρεκόρ του Έλληνα τραγουδιστή. Στις 28 Σεπτεμβρίου 1987, ο Γιώργος Νταλάρας πραγματοποίησε και τρίτη προσωπική συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο, γεμίζοντάς το πάλι ασφυκτικά.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή