Ο οικισμός της Αττικής που μπορεί να γίνει το νέο Μάτι: Πευκόφυτος λαβύρινθος με μία μόνο έξοδο
Ένα γνωμικό λέει πως “Όποιος δεν μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος είναι καταδικασμένος να ζήσει το παρελθόν του ξανά”.
Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορούν να ειπωθούν με αφορμή τις εικόνες που κατέγραψε το drone της ομάδας upstories στην Ραφήνα και πιο συγκεκριμένα στον “Οικισμό Μελτέμι”, όπως αναφέρει το Up Stories
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο χειριστής του drone και δημιουργός του βίντεο κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου «Δυστυχώς ήμουν ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε με drone πάνω από το καμένο Μάτι Αττικής. Είδα εικόνες που θα με στοιχειώνουν για πάντα.
Εικόνες που θα έπρεπε να στοιχειώνουν όλους σε αυτή τη χώρα. Και σήμερα 5 χρόνια μετά τα συναισθήματά μου είναι πραγματικά πολύ μπερδεμένα. Θυμός, απελπισία, προβληματισμός, μα πάνω από όλα τρόμος.
Τρόμος μην ζήσουμε ξανά τα ίδια τραγικά γεγονότα τα οποία τελικά από θαύμα και μόνο δεν έχουμε ζήσει.
Τώρα τελευταία έχω αρχίσει να πιστεύω πως σε αυτή τη χώρα όλοι από θαύμα ζούμε. Γιατί μόνο εκ θαύματος ο “Οικισμός Μελτέμι” δεν έχει μετατραπεί μέχρι σήμερα στην απόλυτη παγίδα θανάτου.
Το Μελτέμι όσο και αν φαίνεται απίστευτο έχει λάβει και επιχορήγηση από την ευρωπαϊκή ένωση και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Horizon 2020 ως ένα οικολογικό χωριό.
Το Μελτέμι συστήνεται ως ένα στρατόπεδο διακοπών κοντά στην Αθήνα, ανήκει στην πόλη της Ραφήνας, το δεύτερο λιμάνι της Αθήνας. Έχει 220 νοικοκυριά και για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ένα δοκιμαστικό πεδίο για λειτουργίες που σχετίζονται με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κρίσιμων δικτύων.
Βάσει τον όσων αναφέρονται στο πρόγραμμα Horizon 2020 είναι ένα “έξυπνο χωριό” στην Ευρώπη.
Το έργο αυτό έλαβε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020 στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης αριθ. 646184″.
Μετά τρία χρόνια απ’ την χρηματοδότηση του έργου, ακόμα και συνεταιριστές του συλλόγου «Μελτέμι», από αξιόπιστες πληροφορίες μας, δεν γνώριζαν τίποτα, πολύ περισσότερο φυσικά οι πολίτες του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει η έκταση που φιλοξενεί την κατασκήνωση αρχικά των εταιρειών πετρελαίου.
Τι κατέγραψε το drone του Up stories
Μια τεράστια έκταση πευκοδάσους, μόλις 5χλμ μακριά απο το Μάτι, με εκατοντάδες κατοικίες που όχι απλά τα δέντρα ακουμπάνε τις στέγες των σπιτιών, αλλά σε πολλά σημεία κυριολεκτικά τα σκεπάζουν ενώ οι πευκοβελόνες σε κάποιες από τις στέγες έχουν σχηματίσει ένα παχύ στρώμα.
Ο απόλυτος λαβύρινθος με μοναδική είσοδο και έξοδο μια στενή πύλη 3 μέτρων και ένας δρόμος στενός να οδηγεί σε αυτή που δεν χωράνε 2 οχήματα με αντίθετη πορεία.
Μονάχα μια έξοδο προς την θάλασσα για περίπτωση εκκένωσης, που όμως για να την βρεις πρέπει να είσαι μυημένος στην περιοχή, και από εκεί και πέρα το απόλυτο χάος με περιφράξεις που δεν σε αφήνουν να ξεφύγεις προς την θάλασσα είτε με “ιδιόκτητες σκάλες” μέσα από αυλές σπιτιών, που φυσικά δεν έχει πρόσβαση ο καθένας.
Δεν θα είμαστε άδικοι. Ναι και δεξαμενές νερού είδαμε και πυροσβεστικές φωλιές επίσης. Όμως σε περίπτωση πυρκαγιάς στο συγκεκριμένο σημείο πιστέψτε με, ούτε η πυροσβεστική θα καταφέρει να έχει πρόσβαση, καθώς ο δρόμος είναι πολύ στενός και αυτοί που θα φεύγουν θα έχουν κλείσει τον δρόμο. Και με τέτοια πυκνή δόμηση και τόσο πυκνό δάσος ο χρόνος θα είναι ελάχιστος για όλους.
Ξέρω κάποιοι θα πουν πως τους “άναψα φωτιές” με αυτό το βίντεο όμως αυτές οι “φωτιές” δεν απειλούν ανθρώπινες ζωές.
Πάρτε όλοι τα μέτρα σας αμέσως πριν να ζήσουμε ακόμα ένα Μάτι η κάτι πολύ