Κοντονής για ΟΑΚΑ: Από το 2004 μέχρι το 2015 δεν είχε γίνει το παραμικρό

«Χωρίς οικοδομική άδεια δεν γίνεται μελέτη», είπε ο πρώην υφυπουργός Αθηλτισμού Σταύρος Κοντονής για το ΟΑΚΑ

Κοντονής για ΟΑΚΑ: Από το 2004 μέχρι το 2015 δεν είχε γίνει το παραμικρό
5'

Ο πρώην υφυπουργός Αθηλτισμού Σταύρος Κοντονής, σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεών του μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ ανέφερε ότι από το 2004 μέχρι του 2015 δεν είχε γίνει το παραμικρό ακόμα και για το ταρτάν στο Ολυμπιακό Στάδιο.

«Το 2015 δεν βρισκόταν ούτε ο φάκελος του Ολυμπιακού σταδίου. Αποδόθηκε στο ελληνικό κράτος το 2018», επανέλαβε μιλώντας στη Σταυρούλα Χριστοφιλέα και τον Μάκη Προβατά.

«Κατά πρώτον θέλω να σας πω ότι όταν λέμε ΟΑΚΑ αναφερόμαστε σε αρκετές αθλητικές εγκαταστάσεις μεγάλου βεληνεκούς. Όταν παραλάβαμε εμείς δεν είχαν ούτε καν οικοδομική άδεια και αναγκαστήκαμε το 2015 να ξεκινήσουμε τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το στέγαστρο που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη πέργκολα της Ευρώπης, ο κ. Κοντονής απάντησε: «’Εβγαλαν άδεια για πέργκολα. Γιατί το κύριο στάδιο, είχε οικοδομική άδεια και με ένα περίεργο τρόπο βγήκε αυτή η άδεια για την πέργκολα. Μιλάμε για το 2015 -2016. Η κατάσταση ήταν τραγική, διότι εμείς αναλάβαμε τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου του 2015 και είχαμε να εφαρμόσουμε έναν προϋπολογισμό. «Λυπάμαι που ένα τέτοιο θέμα, αντί να το πιάσουμε από την αρχή και να δώσουμε λύσεις, είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης και μετάθεσης συνεχώς των ευθυνών», είπε ο κ. Κοντονής.

Και εξήγησε: «Ξεκινήσαμε με το προπονητήριο των αθλητών του στίβου σε μία προ ολυμπιακή χρονιά, το οποίο έμπαζε νερά και διαμαρτυρήθηκε ο ΣΕΓΑΣ. Την τρίτη μέρα που είχα παραλάβει μάλιστα το υπουργείο και το φτιάξαμε αμέσως και τότε είπα ότι πρέπει να δούμε τι γίνεται και με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις».

«Εμείς βγάλαμε τις οικοδομικές άδειες. για το ποδηλατοδρόμιο και το και το κολυμβητήριο και αρχίσαμε να κάνουμε μία επί τόπου συντήρηση, όπου οι τεχνικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας και του ΟΑΚΑ έβλεπαν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Μάλιστα στο ΟΑΚΑ προΐστανται του Διοικητικού συμβουλίου άνθρωποι εξαιρετικού κύρους», είπε ο κ. Κοντονής και συμπλήρωσε ότι «όταν βλέπεις ότι υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς οικοδομική άδεια, ακόμα και μελέτη δεν μπορεί να γίνει».

Γελοιότητες του ύψιστου βαθμού οι καταγγελίες Γαλακτόπουλου

Γελοιότητες υψίστου βαθμού, χαρακτήρισε ο κ. Κοντονής τις καταγγελίες του Ολυμπιονίκη και πρώην προέδρου του ΟΑΚΑ, Πέτρου Γαλακτόπουλου. «Ήτανε τόσα χρόνια πρόεδρος και παραλάβαμε την κατάσταση που περιγράφω. Χωρίς οικοδομικές άδειες, με άδεια πέργκολας και με χαμένο το φάκελο Καλατράβα που έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε. Για το 2016 έγιναν αυτά τα οποία είχαμε εντοπίσει και μας εντόπιζαν οι τεχνικές υπηρεσίες. Τεχνικός εγώ δεν είμαι, ούτε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και κάναμε τα αδύνατα δυνατά σε μία στενότητα οικονομική, άνευ προηγουμένου. Αυτό θέλω να τονίσω», πρόσθεσε.

«Ξεκινήσαμε όλη αυτή τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων και αμέσως οι τεχνικές υπηρεσίες ανέλαβαν, αλλά για το θέμα της στατικότητας, έπρεπε να υπάρξει μελέτη. Ο κ. Κοντονής ρωτήθηκε στη συνέχεια για τα χρήματα που οφείλονταν ως αμοιβή στον τεχνικό διευθυντή των Ολυμπιακών Αγώνων για τη συντήρηση του Ολυμπιακού Σταδίου «Αυτό το θυμάμαι γιατί έγινε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως βουλευτού, όταν ήμουν στην αντιπολίτευση. Υπήρξε ερώτηση νομίζω της κυρίας Καραμανλή προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Ιωαννίδη και αν θυμάμαι καλά έτσι απάντησε υπήρξε μία προσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα. Τελικά από το ποσό των 6 εκατομμυρίων εκταμιεύθηκε ένα πολύ μικρότερο. Ήταν τα χρόνια τότε πάρα πολύ δύσκολα και επειδή οφείλονταν χρήματα δόθηκαν εκεί που οφείλονταν.

Υπήρξε πάλι προσπάθεια από την Περιφέρεια το 2014 να χρηματοδοτηθεί μία εκτεταμένη μελέτη για το στάδιο. Τότε όμως, όταν παρέλαβα εγώ το 2015, δεν υπήρχε, τόνισε ο Σταύρος Κοντονής.

Σε ερώτηση από τον Μάκη Προβατά εάν είχε τεθεί θέμα να ελεγχθούν και άλλοι αθλητικοί χώροι, η απάντηση ήταν:

«Ναι, στο Καυταντζόγλειο Θεσσαλονίκης. Τότε, όμως ήταν πάρα πολύ σοβαρό, όπως επίσης ήταν σοβαρά τα προβλήματα στους αθλητικούς χώρους, δηλαδή το ταρτάν του Ολυμπιακού Σταδίου. Αναλάβαμε σε προ Ολυμπιακή χρονιά το 2015 -16. Ήτανε καμένο κατά κυριολεξία. Δηλαδή από το 2004 μέχρι το 2015 δεν είχε γίνει το παραμικρό ακόμα και για το ταρτάν. Είχα πάει στους πρώτους πανελλήνιους αγώνες που είχαν γίνει στο ΟΑΚΑ και με είχε δει ο Κώστας Μπανιώτης, πρωταθλητής μας στο ύψος και μου λέει Κύριε Υπουργέ, δεν μπορούμε εδώ να πάρουμε ούτε φόρα».

«Αισθάνομαι και λίγο υπερήφανος που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα εκδώσαμε οικοδομικές άδειες που δεν είχαν εκδοθεί πριν από το 2004»

Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να φτιάξουμε και αυτά τα οποία ήταν όλα εγκαταλελειμμένα, είπε ο πρώην υφυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι «το 2015 ήταν χρονιά πολύ διαφορετική από το 2023, μιλώντας μάλιστα για κατάσταση ασύλληπτου χάους».

Όταν φτιάχνονται δημόσια έργα και μάλιστα εμβληματικής μορφής χωρίς οικοδομική άδεια, ο καθένας καταλαβαίνει τι θα ακολουθήσει, πρόσθεσε και κλείνοντας επεσήμανε ότι είχε ενημερώσει για όλα τη Βουλή . «Τα δημοσιοποιήσαμε και μάλιστα αισθάνομαι και λίγο υπερήφανος που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα εκδώσαμε οικοδομικές άδειες που δεν είχαν εκδοθεί πριν από το 2004 , πριν φτιαχτεί το έργο».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή