Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τα κόκκινα δάνεια και τους servicers
Στόχος είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφισθεί το Νοέμβριο
Ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης μόλις παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και τους servicers.
Κυρώσεις μέχρι 500.000 ευρώ και κλείσιμο των επιχειρήσεων που παραβαίνουν το νόμο.
Βελτίωση των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού για ευάλωτους και μη.
Ελάφρυνση του οφειλέτη στην επαναγορά του σπιτιού του που δημοπρατείται.
Ηδη υπάρχει ισχυρό πλαίσιο προστασίας ευαλώτων που συνήθως ξεχνάμε.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός απλουστεύεται και επιταχύνεται.
Στεγαστικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ σε ευάλωτα νοικοκυριά ύψους 400 εκατ. ευρώ το χρόνο σε περισσότερους από 280.000 ετησίως.
Το κράτος δεν βρίκει μόνο στέγαση αλλά και εργασία στους ευάλωτους.
Πάγιες ρυθμίσεις χρεών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Υπάρχει κανονισμός της ΕΕ από το 2001 και νομοθεσία από το 2014 και εδώ επεκτείνεται η διαδικασία. Αφορά σε καταναλωτικά δάνεια και το επεκτείνουμε σε στεγαστικά δάνεια αλλά και επιχειρηματικά υπό προϋποθέσεις.
Στόχος ο ανταγωνισμός και η κάλυψη των αναγκών των οφειλετών.
Ενδεχομένως να έχουμε και άλλες ηλεκτρονικές συναλλαγές τύπου Iris, πάντα χωρίς να καταβάλλεται προμήθεια. Καλύπτονται οι συναλλαγές των ευάλωτων εδώ. Θα υπάρχουν τα POS που θα επεκταθούν και θα υπάρχει το σύστημα των άμεσων πληρωμών ως υποχρέωση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων. Για την προσπάθεια της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει η άμεση ανακοίνωση των παραβάσεων των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και των servicers μόλις διαπιστωθεί παράβαση από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Εντός του Νοεμβρίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Προηγουμένως θα δημοσιοποιηθεί στη διαβούλευση.
Διευκολύνουμε την αδειοδότηση μη τραπεζικών εταιρειών που θα παρέχουν δάνεια. Σήμερα συμβαίνει αυτό σε καταναλωτικά δάνεια και θα επεκταθεί σε άλλου τύπου δάνεια. Στην Ευρώπη συμβαίνει αυτό. Και οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ιδρύουν τέτοιες εταιρείες. Διευρύνουμε τον ανταγωνισμό και αυξάνουμε τις επιλογές για τους δανειολήπτες. Αυτό θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Δεν υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και για το ενδιάμεσο πρόγραμμα στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Και με το νομοσχέδιο θα επιδιώξουμε να υπενθυμίσουμε αυτές τις δυνατότητες. Από εκεί και πέρα είναι θέμα των πολιτών να αξιοποιήσουν τα εργαλεία.
Στις εταιρείες παροχής πιστώσεων δίνονται μόνο δάνεια, δεν γίνονται καταθέσεις.
Αυτή τη στιγμή οι πλειστηριασμοί κρίνονται άγονοι σε ποσοστό 75%.
Το όφελος για τον δανειολήπτη με τον Φορέα Επανάκτησης είναι ότι μπορεί να συνεχίσει να μένει στο σπίτι του με χαμηλό ενοίκιο και αργότερα να έχει τη δυνατότητα να το επαναγοράσει.