Ξάνθη: Ο λιθόκερος εμφανίστηκε και σκόρπισε τρόμο – Γιατί είναι επικίνδυνος
Αναστάτωση στην Ξάνθη καθώς εμφανίστηκε στην περιοχή λιθόκερος.
Ένα παράξενο έντομο εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες στον Πετεινό της Ξάνθης, με τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα ανάστατοι όταν αποδείχθηκε πως πρόκειται για τον γνωστό λιθόκερο.
Κάτοικος της περιοχής, στον οικισμό του Δήμου Αβδηρών, εντόπισε το έντομο και ανάρτησε σχετικές φωτογραφίες στα social media. Ο λιθόκερος είναι ένα γιγάντιο υδρόβιο έντομο, με ισχυρό και επώδυνο δάγκωμα, και η εμφάνισή του στην περιοχή της Ξάνθης έχει προκαλέσει… συναγερμό.
Γιατί είναι επικίνδυνος ο λιθόκερος
Ο λιθόκερος ή Lethocerus Patruelis – Belostomatidae όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, μοιάζει με τεράστια κατσαρίδα που κολυμπάει και πετάει, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί σε μέγεθος 12 εκατοστών. Το δάγκωμα του είναι δηλητηριώδες όχι όμως θανατηφόρο για τον άνθρωπο και προκαλεί οξύ πόνο. Τρέφεται με μικρά οστρακόδερμα και ψαράκια.
Ο λιθόκερος είναι ένα γένος της οικογένειας των ημιπτέρων Βελοστοματίδων, γνωστό στην καθομιλουμένη ως γιγάντια ζωύφια του νερού. Εντοπίζονται σε τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές του κόσμου. Η μεγαλύτερη ποικιλία ειδών βρίσκεται στην Αμερική, με ένα μόνο είδος στην Ευρώπη, δύο στην Αφρική, δύο στην Αυστραλία και τρία στην Ασία. Περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα αληθινά ζωύφια με είδη ικανά να φτάσουν σε μήκος πάνω από 12 εκατοστόμετρα.
Τα νοτιοαμερικανικά L. grandis και L. maximus είναι τα μόνα είδη που συνήθως ξεπερνούν τα 9 εκατοστόμετρα, με πιο τυπικά μήκη για τα υπόλοιπα είδη μεταξύ 4,5 και 9 εκατοστόμετρων. Ο Lethocerus sp. διακρίνονται από τα άλλα γένη στα Lethocerinae ( Benacus και Kirkaldyia ) από δύο συμμετρικές αυλακώσεις στο εσωτερικό πέλμα των δοντιών στο πρόσθιο μηριαίο οστό, τα εξωτερικά όρια των παραστερνιτών ΙΙ και ΙΙΙ στενά και σχεδόν ίσια, και με τα αυλάκια των ταρσομερών να ακολουθούν το γραμμή του κνημιαίου στήθους.