Πτώση αεροσκάφους στα Χανιά: Σε πνιγμό οφείλεται ο θάνατος του κυβερνήτη, Θεόδωρου Πάντου
Πνιγμός είναι η αιτία θανάτου του κυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους, που κατέπεσε στο Μάλεμε Χανίων.
Πνιγμός είναι η αιτία θανάτου του Θεόδωρου Πάντου, του κυβερνήτη του αεροσκάφους που συνετρίβη χθες το βράδυ (10/11) στη θάλασσα, μερικά μόλις μέτρα μακριά από την αερολέσχη του Μάλεμε Χανίων.
Την προσεχή Δευτέρα (13/11) θα πραγματοποιηθεί η νεκροψία – νεκροτομή στον συνεπιβάτη, Κώστα Καραμπίνη.
Το χρονικό της μοιραίας πτώσης του αεροσκάφους – Οι δύο επιβάτες που «έχασαν» τη ζωή τους
Σε τραγωδία εκτυλίχθηκε η πτήση ενός δικινητήριου σκάφους που ξεκίνησε από την Κωπαϊδα για να φτάσει πιθανόν στο Μάλεμε Χανίων και τελικά δεν είδε καθαρά τον αεροδιάδρομο στη αερολέσχη και έπεσε στη θάλασσα, 300 μέτρα μόλις από την ακτή.
Λιμενικό, ΕΚΑΒ, Αστυνομία και Ναυαγοσώστες έφτασαν άμεσα στο σημείο για να βοηθήσουν και να εντοπίσουν τους δύο επιβάτες. Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι δεν πρόλαβε κανένας από τους δύο να αντιδράσει και να πέσει στη θάλασσα προτού την πτώση. Ο ναυαγοσώστης που έπεσε στη θάλασσα για να τους βρει, ήρθε αντιμέτωπος με την απόλυτη τραγωδία...
Οι δύο πιλότοι ήταν στη θάλασσα, δεμένοι στα καθίσματά τους με τραύματα στο πρόσωπο. Αμέσως τους ανέσυραν στη στεριά, ωστόσο ήταν πολύ αργά, καθώς διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.
Πρόκειται για τον πιλότο, τον Θεόδωρο Πάντο, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Αερολέσχης Δυτικής Ελλάδας.
Θλίψη και για τον συνεπιβάτη του μοιραίου αεροσκάφους. Πρόκειται για τον Κώστα Καραμπίνη, ο οποίος ήταν οδηγός λεωφορείων και είχε μεγάλη αγάπη για τα αεροπλάνα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr ο αδικοχαμένος άνδρας είχε πάρει άδεια από την εργασία του για να μεταβεί στην Κωπαϊδα και να συμμετέχει στις εκδηλώσεις στην Αερολέσχη του Μάλεμε.
Βίντεο ντοκουμέντο από τη μοιραία πτώση αεροσκάφους στο Μάλεμε
Το MEGA έφερε στο «φως» της δημοσιότητας βίντεο ντοκουμέντο στο οποίο φαίνεται το μοιραίο αεροσκάφος που συνετρίβη μερικά μέτρα μακριά από την αερολέσχη του Μάλεμε Χανίων, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να «χάσουν» τη ζωή τους.
Δεν είχε δοθεί άδεια πτήσης από την Πολεμική Αεροπορία
Προβληματισμός επικρατεί για το γεγονός ότι οι δύο επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους, το οποίο συνετρίβη μερικά μέτρα μακριά από την αερολέσχη του Μάλεμε Χανίων, δεν είχαν λάβει άδεια από την Πολεμική Αεροπορία για προσγείωση στο Μάλεμε, ούτε και έγκριση προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Σούδας, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.
Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Θεόδωρος Πάντος, είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης με προορισμό το Μάλεμε και αυτό είχε αυτόματα εγκριθεί από το σύστημα. Ωστόσο, δεν είχε λάβει ad hoc (επί τούτου) άδεια από την Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου να πραγματοποιήσει την πτήση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ Χανίων. Ακόμη, είναι βέβαιο ότι δεν υπήρχε έγκριση για προσγείωση σε κανένα από τα δύο αεροδρόμια (Μάλεμε και Σούδας).
Υπενθυμίζεται ότι η Πολεμική Αεροπορία είναι εκείνη που χειρίζεται τις πτήσεις από και προς το –ανενεργό, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο– αεροδρόμιο. Δίνονται εγκρίσεις κάθε έξι μήνες για αεροπλάνα συγκεκριμένου τύπου.
Εμπειρογνώμονες στο σημείο που κατέπεσε το μονοκινητήριο αεροσκάφος
Στο σημείο που κατέπεσε και βυθίστηκε το μονοκινητήριο αεροσκάφος το απόγευμα της Πέμπτης (9/11) βρέθηκε η κάμερα της ΕΡΤ που κατέγραψε το άδειο κουφάρι του αεροσκάφους το οποίο ξεβράστηκε σε παραλία, μόλις 100 μέτρα από το στρατιωτικό αεροδρόμιο.
Στο σημείο που ξεβράστηκαν τα συντρίμμια βρίσκονται ήδη εμπειρογνώμονες αεροπορικών ατυχημάτων.
«Το αεροδρόμιο του Μάλεμε δεν ήταν κατάλληλο για να δεχτεί μια προσγείωση στις 6 το απόγευμα που συνέβη το περιστατικό», ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ περιγράφοντας τα τελευταία λεπτά πριν από την πτώση στη θάλασσα.
Μιλώντας για τον έμπειρο πιλότο που ήταν και πρόεδρος της αερολέσχης Δυτικής Ελλάδας η δημοσιογράφος ανέφερε ότι έκανε έναν κύκλο πάνω από το αεροδρόμιο του Μάλεμε, προσπάθησε να προσεγγίσει ξανά, έφυγε από το σημείο και όπως αποκάλυψαν αυτόπτες μάρτυρες που περπατούσαν εκείνη την ώρα στην παραλία κατέπεσε στο συγκεκριμένο σημείο.
«Την πτώση είδε και ο πρόεδρος της Αερολέσχης Χανίων ο οποίος βρισκόταν στο αεροδρόμιο καθώς σήμερα θα διοργανώνονταν κάποιοι αγώνες», σημείωσε. To ιδιωτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντοπίστηκε χθες στη θαλάσσια περιοχή 1,5 ν.μ. βορειοδυτικά αεροδιάδρομου Μάλεμε Χανίων, σε απόσταση 300 μέτρων από την ακτή και σε βάθος 2,5 μέτρων.
Τι λέει ο δύτης που απεγκλώβισε τους δύο νεκρούς επιβαίνοντες
Στο φως ήλθαν νωρίτερα νέες μαρτυρίες για το αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε χθες στα Χανιά όταν ένα μικρό αεροσκάφος κατέπεσε στη θάλασσα ανοιχτά του Μάλεμε, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο ένας 61χρονος και ένας 66χρονος οι οποίοι επέβαιναν σε αυτό.
Οι λεπτομέρειες για το θλιβερό συμβάν με το μονοκινητήριο αεροσκάφος συγκλονίζουν και ο δύτης που κλήθηκε να σπεύσει στο σημείο του δυστυχήματος για να εντοπίσει και να διασώσει απεγκλωβίσει τους επιβαίνοντες περιέγραψε τις δραματικές στιγμές.
«Το απόγευμα της Πέμπτης επικοινώνησαν μαζί μου από το λιμεναρχείο Χανίων και μου είπαν πως ένα μονοκινητήριο αεροπλάνο είχε προσθαλασσώσει κάπου στην περιοχή του Μάλεμε. Έφυγα βιαστικά χωρίς να πάρω τον καταδυτικό εξοπλισμό μαζί μου καθώς νόμιζα πως οι άνθρωποι είχαν μόλις εκδώσει SOS και πήγα για να τους προλάβω. Όταν έφτασαν στο σημείο διαπίστωσα πως το αεροσκάφος είχε ήδη βυθιστεί με το λιμενικό σώμα αλλά και ιδιώτες να το αναζητούν. Ένας λιμενικός που είχε προλάβει να δει το φωτάκι του αεροσκάφους ήρθε στο σκάφος μας για να μας δείξει περίπου την περιοχή ώστε να βουτήξω στη θάλασσα ενώ ένα αλιευτικό με προβολείς μας φώτιζε το σημείο», είπε ο δύτης στο cretapost.gr.
Ο κ. Λυτινάκης έχοντας μία μάσκα και ένα μαχαίρι βούτηξε στα νερά για να εντοπίσει το αεροσκάφος. Τελικά το εντόπισε στα 2,5 με 3 μέτρα βάθους και διαπίστωσε πως οι άτυχοι επιβαίνοντας δεν είχαν καν χρόνο αντίδρασης καθώς βρέθηκαν να είναι δεμένοι στα καθίσματά τους.
«Το αεροσκάφος ήταν ανάποδα μέσα στο νερό, οι δύο άνδρες ήταν μέσα στο σκάφος και δεν είχαν κάνει καμία απολύτως προσπάθεια να λυθούν. Ήταν αρκετά χτυπημένο το αεροσκάφος από το μπροστινό του μέρος και λίγο συμπιεσμένη η καμπίνα του, όχι σε σημείο όμως να μην μπορεί να βγει κάποιος αν είχε τις αισθήσεις τους. Όπως διαπίστωσα οι άνθρωποι δεν είχαν κάνει καμία απολύτως προσπάθεια για να λυθούν. Εγώ τους απεγκλώβισα κόβοντας τους ιμάντες με μαχαίρι μάλιστα το ένα πόδι του ενός είχε σφηνώσει στα πετάλ. Τους ανέσυρα και τους δύο και τους ανεβάσαμε στα πλωτά. Και οι δύο δυστυχώς ήταν νεκροί. Ο ένας είχε χτυπήσει και στο πρόσωπο», περιέγραψε στη συνέχεια, ο κ. Λυτινάκης.