Παναγιώτης Γιαννόπουλος: Το ευρωπαϊκό βραβείο, η πιο αστεία στιγμή σε δελτίο και η κλιματική κρίση
Ο βραβευμένος και αναγνωρισμένος στην Ευρώπη μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, μιλάει στο Newsbomb.gr για τη σημαντική διάκριση στις Αυστριακές Άλπεις αλλά και το έργο του μετεωρολόγου στην καθημερινότητα και στον τηλεοπτικό φακό. Ο μετεωρολόγος περιγράφει στιγμές που θα κρατήσει για πάντα στο μυαλό του και φυσικά δεν αφήνει να πέσει έξω από τη συζήτηση... η κλιματική κρίση που είναι εδώ, και στη χώρα μας.
Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος ξεχώρισε στην Ευρώπη καθώς τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καλύτερης Τηλεοπτικής Παρουσίασης Δελτίου Καιρού, σε διεθνή συνάντηση στις Αυστριακές Άλπεις. Ο επιστήμονας ξεχώρισε ανάμεσα σε 40 συναδέλφους του, με το έργο που προσφέρει στην ελληνική τηλεόραση αλλά και τα διαδικτυακά μέσα, να είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Ο κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος μίλησε στο Newsbomb.gr για τη σημαντική αυτή διάκριση στην Ευρώπη αλλά και το έργο ενός μετεωρολόγου στην καθημερινότητα και δη μπροστά από τον τηλεοπτικό φακό. Μας μιλάει με ειλικρίνεια και περιγράφει την πιο δύσκολη στιγμή του σε δελτίο αλλά και το πώς χειρίζονται τα έκτακτα δελτία. Τέλος ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρεται στην κλιματική κρίση και το πόσο επηρεάζεται η χώρα μας από αυτή.
Συγχαρητήρια για την βράβευσή σας; Πώς νιώθετε για αυτή τη διάκριση; Ποια είναι η σπουδαιότητα του βραβείου;
Συμμετείχαμε σε συνάντηση κορυφής που γίνεται στις Αυστριακές Άλπεις. Λέγεται έτσι γιατί γίνεται σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο κάθε χρόνο. Συμμετείχαν συνολικά 45 συνάδελφοι μετεωρολόγοι που παρουσιάζουν καιρό στα ΜΜΕ. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής υπήρχε και ένας διαγωνισμός για παρουσίαση καιρού σε στούντιο και με ψήφισαν. Πήρα την κρυστάλλινη σφαίρα που είναι φτιαγμένη στην περιοχή Τιρόλο. Ζυγίζει πέντε κιλά και είναι πολύ όμορφη. Είμαι χαρούμενος που έχω αυτό το βραβείο σπίτι μου.
Δεν το περίμενα. Δεν είχα σκεφτείτε, καν σακάκι. Δανείστηκα από έναν συνάδελφο για τη φωτογραφία. Δεν είχα καν μπαταρία στο κινητό. Εκεί που ανακοίνωναν μου είπαν πολλά συγχαρητήρια. Έκανα τη δουλειά μου. Υπάρχουν τόσα κανάλια, τόσα δελτία… δεν το περίμενα. Είμαι χαρούμενος όμως γιατί αυτό αντανακλά τη δουλειά μου, την προσωπική μου δουλειά αλλά και το επίπεδο που έχουμε στην ΕΡΤ. Έχουμε ένα ευχάριστο κλίμα και αυτό φαίνεται στα δελτία του καιρού. Είμαστε σαν οικογένεια. Στόχος είναι να προσφέρουμε υπεύθυνα και έγκαιρα την πρόγνωση του καιρού με όμορφο τρόπο και χωρίς ακρότητες. Ήμουν σοκαρισμένος όταν άκουσα το όνομά μου στο βραβείο. Γελούσαν όλοι.
Πώς ξεκίνησε η αγάπη για τη μετεωρολογία;
Αποφοίτησα από το Φυσικό του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είπα τον όρκο. Ήθελα να κάνω κάτι και είχε τύχει να δω πώς γίνεται η ενημέρωση των μετεωρολόγων στους πιλότους της Ολυμπιακής πριν ξεκινήσουν την πτήση. Είδα αυτή τη διαδικασία και μου φάνηκε ενδιαφέρουσα. Στη συνέχεια πήρα την κρατική υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. με εξετάσεις και έκανα το μεταπτυχιακό της μετεωρολογίας στο ΕΚΠΑ.
Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία… Κάποια στιγμή με διαγωνισμό ΑΣΕΠ βρέθηκα στην ΕΜΥ το 2001 και από τότε εργάζομαι 23 συνεχόμενα χρόνια στο κέντρο πρόγνωσης της ΕΜΥ στο εθνικό μετεωρολογικό κέντρο. Είμαι πολλές φορές προϊστάμενος βάρδιας. Συντάσσω και υπογράφω τα έκτακτα και τις αναγγελίες για τη ναυτιλία.
Πώς φτάσατε στην παρουσίαση δελτίου του καιρού;
Ήταν εποχή που οι μετεωρολόγοι που παρουσίαζαν δελτίο καιρού στα κανάλια ήταν από την ΕΜΥ. Μου είχαν κάνει πρόταση από διάφορα κανάλια και δεν είχα δώσει θετική απάντηση. Κάποια στιγμή με κάλεσαν από την ΕΡΤ και ζήτησαν δοκιμαστικό. Είχε πεθάνει τότε ο αείμνηστος συνάδελφος, Ανδρέας Λαζάνης, ο οποίος είχε ξεκινήσει με τον κ. Ζιακόπουλο, το ιστορικό δελτίο καιρού για τους αγρότες. Από το 2006 έως το 2010 παρουσίαζα στην ΕΡΤ τον καιρό και είμαι υπερήφανος που παρουσίαζα για πέντε χρόνια κάθε Τετάρτη το δελτίο καιρού για τους αγρότες.
Θυμάμαι όταν ήμουν 18 ετών και έδινα πανελλήνιες στη φυσική, ήταν απόγευμα καλοκαίρι, Ιούλιος 1998, οι γείτονες άκουγαν δελτίο καιρού για αγρότες. Η μουσική ηχεί ακόμα στα αυτιά μου. Για 29 χρόνια ίδια εκπομπή, ίδια ώρα, ίδια μουσική. Η μακροβιότερη μετά την Αθλητική Κυριακή.
Ποιες είναι οι δυσκολίες και ποιες οι ευκαιρίες ενός μετεωρολόγου στην τηλεόραση;
Οι θέσεις είναι πολύ λίγες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είμαστε μετρημένοι στα δάχτυλα. Κάθε χρόνο τελειώνουν περίπου 30 με 35 άτομα τη μετεωρολογία. Πολλοί δουλεύουν ως μετεωρολόγοι στο εξωτερικό. Οι θέσεις εργασίας στον χώρο αυτό είναι λίγες, στη τηλεόραση δε… πολύ περιορισμένες. Είναι βέβαια και η ελληνική νοοτροπία. Ρώτησα έναν Ολλανδό μετεωρολόγο, εκεί είναι επτά ανά κανάλι, ενώ στην Ελλάδα είναι δύο με τρεις μετεωρολόγοι που κάνουν μάλιστα τα ίδια πράγματα.
Θυμάστε κάποια δύσκολη στιγμή κατά τη διάρκεια δελτίου καιρού;
Έχω μια κορυφαία στιγμή που ανατριχιάζω όταν την σκέφτομαι. Τον Νοέμβριο του 2017 η ΕΡΤ δεν είχε κανέναν μετεωρολόγο να παρουσιάσει τα δελτία καιρού. Αφού έχει γίνει η πλημμύρα στην Μάνδρα και έχουν πεθάνει πάνω από 20 άτομα, με καλούν το βράδυ εκτάκτως να παρουσιάσω το δελτίο καιρού. Οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες. Βγαίνουμε 21:15 στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ. Την ώρα που είμαστε στον «αέρα» αρχίζει πάλι η καταιγίδα στην Μάνδρα προβλεπόμενη από την ΕΜΥ. Πρέπει να κρατήσεις μια ισορροπία. Πώς θα το πεις… ναι μεν καταιγίδα αλλά όχι όπως εκείνη που είχε προκαλέσει θανάτους. Έπρεπε να πεις τι γίνεται χωρίς να τρομάξει ο κόσμος. Ήταν στιγμές πολύ δύσκολες. Αυτό με έχει συγκλονίσει. Έπρεπε να κρατήσω ισορροπία.
Άλλη μια πρόγνωση που θα έχω μα θυμάμαι ήταν εκείνη για τα χιόνια το 2021. Ήμουν στην ΕΡΤ επί 36 ώρες συνεχόμενα. Δεν μπορούσε να φτάσει κάποιος για να έρθει να με αλλάξει. Είχε κλείσει η Αττική Οδός. Παρουσίαζα το δελτίο καιρού τότε κάθε δύο με τρεις ώρες.
Ήσασταν από τους μετεωρολόγους που είχαν προβλέψει την μεγάλη καταστροφή που θα έφερνε η κακοκαιρία Daniel. Ποιο είναι το συναίσθημα όταν γνωρίζετε ότι έρχεται μεγάλο κακό;
Το βράδυ πριν από την κακοκαιρία Daniel δεν κοιμήθηκα γνωρίζοντας την καταστροφή που θα έρθει. Ήμουν σίγουρος γιατί από παρόμοιο σύστημα στον Ιανό λέγαμε θα βγουν τόσο μεγάλα ύψη βροχής και βγήκαν. Βλέπαμε τα ανεπανάληπτα ύψη βροχής. Ήταν σίγουρο ότι θα βγουν γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, το πρωί είπα στους συνεργάτες μου ότι πολύ πιθανόν να υπάρξουν και νεκροί. Δύο φορές το έχω πει αυτό. Η μία φορά ήταν στην Εύβοια.
Η κακοκαιρία στη Μάνδρα ήταν μια τέτοια κακοκαιρία αλλά το ποτάμι που έπληξε μια περιοχή δεν έφταιγε μόνο το νερό που έπεσε, υπήρχαν κι άλλα προβλήματα. Η περίπτωση του Daniel. Ήταν εύκολο προβλέψιμο. Ήταν σύστημα μεγάλο με πολλή βροχή σε πολλές περιοχές.
Έχετε κάνει ποτέ λάθος σε πρόβλεψη καιρού; Το διορθώσατε ή το αφήσατε να περάσει;
Οι προγνώσεις δεν γίνεται να είναι 100% σωστές. Ποτέ δεν έχει γίνει κάποια λάθος πρόβλεψη εσκεμμένα. Όταν δούμε ότι κάτι αλλάζει, αλλάζουμε και εμείς την πρόγνωση. Η καλύτερη πρόγνωση είναι η πρόγνωση για το χθες. Λες τι έγινε, γιατί έγινε, γιατί υπήρχε αστοχία. Κάθε φορά γίνεται αξιολόγηση για την πρόβλεψη, τι πήγε στραβά και τι πήγε καλά. Το αποτέλεσμα το μαθαίνεις καλά. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες αστοχίες στην πρόβλεψη, δεν είναι εύκολη. Αυτός που παίρνει την απόφαση, αποφασίζει για το καλό όλων με υπευθυνότητα. Πρέπει να τους σεβόμαστε τους ανθρώπους αυτούς, κάνουν κοινωνικό έργο τεράστιας αξίας. Ήταν στην ΕΜΥ ο κος. Ζιακόπουλος, δέκα χρόνια ο κος. Λάλος και πέντε χρόνια μέχρι και σήμερα ο κος. Κολυδάς.
Γιατί υπάρχουν τόσα πολλά έκτακτα καιρού σε σχέση με το παρελθόν;
Σχετικά με τα Έκτακτα Δελτία πάρθηκε μια απόφαση να ανανεώνονται κάθε δώδεκα ώρες. Έχει το θετικό στοιχείο ότι η ΕΜΥ μπορεί να αλλάξει και να ανανεώσει τα στοιχεία αλλά από την άλλη έχει πολλαπλασιαστεί η κυκλοφορία τους και για μια κακοκαιρία μιας ημέρας έχουν γραφτεί αρκετά επικαιροποιημένα. Ο αριθμός των εκτάκτων είναι ο ίδιος, αυτό που προστέθηκε είναι η επικαιροποίηση. Θα βρεθεί μια λύση.
Ποια είναι μια αστεία στιγμή που θα έχετε να θυμάστε σε δελτίο;
Μου έστειλε ο γιος μου, ότι «Μπαμπά μπήκες luben». Είχαν βάλει τίτλο «Έρχεται ο Αλέξης», ήταν τότε αυτό το επίσημο όνομα που είχε δοθεί στην κακοκαιρία.
Γίνονται πολλές συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή. Ποια είναι η άποψή σας πάνω σε αυτό το ζήτημα; Πώς περιμένουμε να επηρεάσει την Ελλάδα και πώς μπορούμε να θωρακιστούμε;
Είμαι μέλος σε πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παρουσιαστές του καιρού για το κλίμα και μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω αρκετά για την κλιματική αλλαγή και να ασχοληθούμε στην ομάδα με τον τρόπο επικοινωνίας του θέματος της κλιματικής αλλαγής.
Είναι εδώ στη χώρα μας. Το βλέπουμε ήδη στις μετρήσεις. Για παράδειγμα, η μέση θερμοκρασία το καλοκαίρι του 1960 με 1990 σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία από το 1991 μέχρι το 2020 έχει διαφορά περίπου δύο βαθμών. Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών συνεχώς καταρρίπτονται. Για παράδειγμα ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο πιο ζεστός από το 1870 για την Αθήνα, το ίδιο και συνολικά το φθινόπωρο. Δεν μιλάμε για μια μέρα αλλά για τη συνολική κατάσταση, όχι συγκεκριμένη θερμοκρασία. Ο φετινός καύσωνας είχε τη μεγαλύτερη διάρκεια. Άρα τα όσα προβλέπονται για το μέλλον έχουν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα.
Στις επόμενες ζοφερές προβλέψεις για το μέλλον είναι η μείωση των ποσοτήτων βροχόπτωσης στη χώρα, τα πιο ζεστά καλοκαίρια, οι πιο ζεστοί χειμώνες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που θα επηρεάσει παραθαλάσσιες περιοχές. Όλα αυτά θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία, τον τουρισμό, στα οικοσυστήματα, στις δασικές πυρκαγιές και σε πολλές άλλες πτυχές της ζωής μας και των παιδιών μας.
Οι λύσεις που προτείνονται είναι σε σωστή κατεύθυνση και ήδη υπάρχει αύξηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα. Γίνονται προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας. Όλα αυτά είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα στο παγκόσμιο πρόβλημα αλλά εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δείξει τον δρόμο. Το θέμα είναι τι θα κάνουν οι μεγάλες δυνάμεις, όπως Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ. Η ΕΕ καινοτομεί και κάνει προσπάθειες.
Διαβάστε επίσης
Καιρός: Χειμώνας 3 ημερών - Ισχυρή ψυχρή εισβολή από την Παρασκευή με χιονοπτώσεις και καταιγίδες
Ποιος Έλληνας μετεωρολόγος κέρδισε ευρωπαϊκό βραβείο παρουσίασης καιρού
Καιρός – Γιαννόπουλος: Τρεις εποχές σε τρεις ημέρες – Από την άνοιξη στον χειμώνα