Λόγω ακρίβειας το κοτόπουλο… νίκησε τη γαλοπούλα - Πως η Ελλάδα την «ανακάλυψε» για τα Χριστούγεννα
Τελευταία ημέρα λειτουργίας των λαϊκών αγορών, πριν από τα Χριστούγεννα και οι καταναλωτές, έσπευσαν να προμηθευτούν όσα χρειάζεται το εορταστικό τραπέζι
Πολύ προσεκτικοί ήταν οι καταναλωτές κατά τις αγορές τους για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καθώς, μεταξύ άλλων, λόγω ακρίβειας φαίνεται να προτίμησαν το κοτόπουλο από την καθιερωμένη πλέον γαλοπούλα.
Πολίτες κατέκλυσαν την Βαρβάκειο Αγορά, σχολιάζουν όμως ότι βρίσκουν τις τιμές λίγο "τσιμπημένες".
Γι αυτό προτίμησαν το κοτόπουλο όχι μόνο από τη γαλοπούλα, αλλά από το αρνάκι και το κατσίκι και το χοιρινό.
Ανοδική τάση έχουν οι τιμές στα κρέατα το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ Βαρβάκειο.
Όσον αφορά στο χοιρινό, η τιμή του ξεκινάει από τα 3,50 ευρώ και ανεβαίνει ανάλογα με το κομμάτι του σφαγείου. Το μοσχάρι κυμαίνεται από 6 ευρώ και το κοτόπουλο από τα 3,50 ευρώ. Η ελληνική γαλοπούλα από 10 ευρώ και η εισαγόμενη από 8, 90 ευρώ, ενώ τα αμνοερίφια είναι από 9 ευρώ.
Σήμερα Κυριακή, παραμονή των Χριστουγέννων, η Βαρβάκειος θα είναι ανοιχτή από πολύ νωρίς το πρωί έως το απόγευμα.
Αυξημένη κίνηση και στη Θεσσαλονίκη
Αυξημένη η κίνηση και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τους κατοίκους να επιλέγουν για δώρα ρούχα, παιχνίδια και ηλεκτρονικές συσκευές.
Ο καλός καιρός είναι «σύμμαχος» τους, ενώ η μόνη δυσκολία είναι πως για πρώτη φορά οι πολίτες δεν μπορούν να σταθμεύσουν σε αρκετά σημεία λόγω των έργων του Flyοver.
Πώς η Ελλάδα «ανακάλυψε» τη γαλοπούλα
Σε ένα γεύμα στο ιστορικό εστιατόριο «Κρικέλας» στη Θεσσαλονίκη το 1965 προσκεκλημένη ήταν όλη η υψηλή κοινωνία της πόλης. Το μενού περιλάμβανε ένα… πτηνό το οποίο είχε ήδη αναδειχθεί σε γαστριμαργικό σύμβολο, των Χριστουγέννων και στις δύο ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού. όπως αναφέρει το eleytherostypos.gr
Εκείνο το βράδυ, η γαλοπούλα «συστήθηκε» στους ουρανίσκους των Θεσσαλονικέων ως χριστουγεννιάτικο έδεσμα και σιγά σιγά κατέκτησε την κεντρική θέση στο εορταστικό τραπέζι όλης της Ελλάδας.
Η πρωτοβουλία της εκδήλωσης ανήκε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, η οποία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ήταν η πρώτη που εισήγαγε μερικές εκατοντάδες γαλοπούλες για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Στις της δεκαετίας του ’60, οι πρώτες γαλοπούλες έφτασαν στο αγρόκτημα του Μη Κερδοσκοπικού Εκπαιδευτικού Οργανισμού, τόσο στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης ενός αμερικανικού εθίμου στην ελληνική κοινωνία όσο και για να μάθουν οι μαθητές της πώς εκτρέφονται. Μέχρι τότε στο ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι σερβίρονταν κυρίως χοιρινό, κοτόπουλο, πάπια ή χήνα.
Οι γαλοπούλες που εκτρέφονταν στην ελληνική ύπαιθρο ήταν οι λεγόμενες «μαύρες», ενώ η Αμερικανική Γεωργική Σχολή εισήγαγε τις «λευκές», οι οποίες είναι κατάλληλες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με πλούσιο, τρυφερό και ζουμερό κρέας.