Θεσσαλονίκη: Πανέτοιμοι οι αρτοποιοί για τη μάχη της λαγάνας

Στα 2,5 ευρώ ητιμή της παραδοσιακής λαγάνας, στα 3,30 για τις γεμιστές στη Θεσσαλονίκη - Πώς παρασκευάζεται 

Θεσσαλονίκη: Πανέτοιμοι οι αρτοποιοί για τη μάχη της λαγάνας
4'

Της Φανής Χαρίση

Πανέτοιμοι δηλώνουν οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης που ετοιμάζονται να ριχτούν στην…μάχη της λαγάνας ενόψει της παραδοσιακής Καθαράς Δευτέρας στις 18 Μαρτίου με τις τιμές πώλησης τους όπως λένε οι αρτοποιοί να είναι ίδιες με πέρσι.

Στο νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν περίπου 700 αρτοποιεία που από το νωρίς το βράδυ της Αποκριάς έως το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας θα ξεφουρνίσουν περίπου 800 λαγάνες το κάθε ένα αρτοποιείο οι οποίες θα είναι είτε οι κλασικές παραδοσιακές είτε γεμιστές με κάθε είδους υλικό που μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για τον αρτοποιό.

Έτσι υπολογίζεται ότι την Καθαρά Δευτέρα οι φούρνοι της Θεσσαλονίκης θα παράξουν και θα πουλήσουν πάνω από 500.000 λαγάνες!

«Υπολογίζουμε ότι 700 είναι περίπου τα αρτοποιεία στο νομό Θεσσαλονίκης αν κατά μέσο κάθε αρτοποιείο κάνει 700 με 800 λαγάνες βγαίνουν συνολικά γύρω στις 500.000 λαγάνες και εγώ προσωπικά εύχομαι να είναι και περισσότερες γιατί πέρα από μια γιορτή και μια μέρα κατανάλωσης είναι μια μέρα που θα μας βοηθήσει να έχουμε έσοδα για να πληρώσουμε τα έξοδα», είπε στο Newsbomb η πρόεδρος των αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια.

Η διαδικασία για την παρασκευή της λαγάνας είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς όπως επισημαίνει η κ. Κουκουμέρια γίνεται όλη με τα χέρια και είναι πολύωρη, όπως φαίνεται και στο βίντεο που εξασφάλισε το newsbomb.gr, από την παραγωγή λαγάνας μέσα στο εργαστήριο του αρτοποιείου της προέδρου των αρτοποιών Θεσσαλονίκης ενώ οι εργαζόμενοι που θα εργαστουν πάνω από 15 συνεχόμενες ώρες θα αμοιφθούν με 3πλό μεροκάματο εκείνη την ημέρα.

Πώς παρασκευάζεται η λαγάνα

Έτσι από νωρίς το βράδυ της Κυριακής των Αποκριών οι εργαζόμενοι στα αρτοποιεία θα ξεκινήσουν την παρασκευή, όπου πρώτα ετοιμάζεται η ζύμη την οποία την αφήνουν να φουσκώσει για αρκετές ώρες, μετά την κόβουν σε μπαλάκια τα οποία επίσης πρέπει να «ξεκουραστούν» για κάποια ώρα και στην συνέχεια πλάθουν το κάθε μπαλάκι ξεχωριστά και απλώνουν την ζύμη δίνοντας το σχήμα της λαγάνας. Αμέσως μετά τοποθετούνται οι λαγάνες στις λαμαρίνες τις οποίες αλείφουν με λίγο λάδι και τέλος ρίχνουν αρκετή ποσότητα σουσαμιού σε κάθε μία από αυτές.

«Οι αρτοποιοί είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτή την γιορτή. Στη Θεσσαλονίκη η λαγάνα θα έχει την ίδια τιμή δεν θα έχουμε αυξήσεις η απλή λαγάνα θα ξεκινάει από τα 2.50 ευρώ και οι γεμιστές από 3 έως 3.30 ευρώ. Η λαγάνα, πολλοί νομίζουν ότι είναι ψωμί, γίνεται με τα υλικά του ψωμιού το πρόβλημα όμως και το καλό είναι ότι είναι χειροποίητη και γίνεται όλη με τα χέρια και είναι μια διαδικασία που κρατάει 15 ώρες και οι συνεργάτες μας που δουλεύουν στα μαγαζιά μας πρέπει να πληρωθούν τριπλό μεροκάματο γιατί η δουλειά είναι δύσκολη όταν γίνεται με τα χέρια. Παρόλα αυτά ο κόσμος έρχεται στο φούρνο, θέλει την λαγάνα εμάς η φιλοδοξία μας είναι να την πάρει ζεστή για να την ευχαριστηθεί την ίδια μέρα κι ας σχηματίζονται ουρές έχει όλο αυτό το νόημα του και πιστεύουμε ότι και φέτος ο κόσμος θα επιλέξει τον φούρνο για την λαγάνα του» τόνισε στο newsbomb η κ. Κουκουμέρια. Η τιμή της παραδοσιακής λαγάνας, όπως είπε η κ. Κουκουμέρια θα είναι ίδια με πέρσι και θα κυμανθεί στα αρτοποιεία από 2.50 ευρώ, ενώ οι λαγάνες με γέμιση θα πωλούνται από 3 έως 3.30 ευρώ.

«Μπορείς να γεμίσεις τη λαγάνα με λιαστή ντομάτα, ελιά, πιπεριά, χαλβά, σοκολάτα με μπανάνα υπάρχουν πάρα πολλές γεύσεις, ότι φανταστεί ο αρτοποιός. Εμείς εδώ βγάζουμε μόνο την παραδοσιακή, γιατί λόγω της διαδικασίας δεν προλαβαίνουμε να βγάλουμε κάτι άλλο» τόνισε προσθέτοντας πάντως ότι το «95% των καταναλωτών προτιμά την παραδοσιακή λαγάνα».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
09:44ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Έγκυος η Δόμνα Μιχαηλίδου