Έρχεται το Greek FBI για το «κυνήγι» της Greek Mafia: Οι αρμοδιότητες και ο επικεφαλής

Νέα υπηρεσία της ΕΛΑΣ για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες
Αρχείου - Eurokinissi
3'

Ήταν το 2014 όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας ανακοίνωνε το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ και την ίδρυση μιας κεντρικής υπηρεσίας ασφάλειας με πανελλαδική αρμοδιότητα, που οι δημοσιογράφοι βάπτισαν «Ελληνικό FBI». Η πορεία των γεγονότων όμως δεν ήταν η επιθυμητή.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης πολεμήθηκε από τα ίδια τα στελέχη της αστυνομίας και εν τέλει εγκαταλείφθηκε, ενώ ορισμένοι αξιωματικοί που είχαν ενεργό ρόλο στην κατάρτιση του σχεδίου, λίγο καιρό αργότερα οδηγήθηκαν σε πρόωρη αποστρατεία. Τα χρόνια που ακολούθησαν το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα θέριεψε. Τα μέλη της Greek Mafia επέκτειναν τα πλοκάμια τους, εκτός από τις παραδοσιακές δραστηριότητές τους, όπως η προστασία κέντρων διασκέδασης και οίκων ανοχής, σε μια νέα προσοδοφόρα πεδία, όπως η νοθεία και η διακίνηση καύσιμων και τσιγάρων.

Η διεύρυνση του κύκλου εργασιών, τους κατέστησε πιο ισχυρούς, απέκτησαν νόμιμες δραστηριότητες, όπως πρατήρια καυσίμων, εταιρείες εμπορίας καφέ και αλυσίδες ψητοπωλείων, μέσω των οποίων ξέπλεναν τα χρήματα της νύχτας και τελικά διάβρωσαν θεσμούς και μηχανισμούς του κράτους, ανάμεσα στους οποίους και την Ελληνική Αστυνομία.

Έφτασαν να διαπραγματεύονται τη μίσθωση του καφενείου της Βουλής(!) όπως είχε αποκαλύψει παλαιότερη έρευνα της ΕΥΠ. Το αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν και ο πρωτοφανής κύκλος αίματος που άνοιξε το 2017 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με πάνω από 30 δολοφονίες ανθρώπων της νύχτας και την αστυνομία, πλην εξαιρέσεων, σε ρόλο θεατή.

Οι πρώτες ενέργειες που έμειναν μετέωρες

Τον Μάιο του 2021 υπό την πίεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην τέταρτη - τότε - θητεία του στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη παρέδωσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έναν φάκελο με δικογραφίες και ονόματα μελών της επονομαζόμενης Greek Mafia, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

Μόλις έναν μήνα αργότερα τέθηκε σε εφαρμογή ένα εναλλακτικό σχέδιο, με τη δημιουργία στο εσωτερικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μιας μεικτής ομάδας αξιωματικών από διαφορετικά τμήματα (βαπτίστηκε task force) με στόχο να δουλέψουν από κοινού πάνω σε υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος. Επρόκειτο για μια προσπάθεια άτυπης ενοποίησης διαφορετικών τμημάτων και Υποδιευθύνσεων της Ασφάλειας, που ασχολούνταν με υποθέσεις βαριάς εγκληματικότητας. Κι αυτό το εγχείρημα έμεινε μετέωρο.

Έτοιμο το νομοσχέδιο - Οι αρμοδιότητες

Με την επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, φέτος τον Ιανουάριο, στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη άρχισε να επεξεργάζεται εκ νέου το σχέδιο για τη δημιουργία του ελληνικού FBI. Τέσσερις μήνες μετά, το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόκειται για κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Μάιο. Στελέχη της Κατεχάκη σημειώνουν ότι ενσωματώνει τις καλές πρακτικές από τις αστυνομίες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Η νέα υπηρεσία θα έχει τίτλο Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ), η αρμοδιότητά της θα εκτείνεται σε όλη την επικράτεια και θα ελέγχεται απευθείας από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ. Αποστολή της είναι, όχι μόνο η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, αλλά και η διενέργεια ερευνών για «ξέπλυμα χρήματος».

Για τον λόγο αυτόν μάλιστα θεσμοθετείται η δυνατότητα άμεσης συνεργασίας με την ΑΑΔΕ, το ΣΔΟΕ καθώς και ομόλογες υπηρεσίες του εξωτερικού. Επιπλέον όμως, με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, το «ελληνικό FBI» θα αναλαμβάνει την έρευνα για τα εγκλήματα που δεν άπτονται της δράσης οργανωμένου εγκλήματος, αλλά «ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ή είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ή απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία για την αποκάλυψη των δραστών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε έγγραφα τέθηκαν υπόψη της εφημερίδας «Καθημερινή».

*Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Η Καθημερινή»

Σχετικές ειδήσεις