Αφρικανική σκόνη: «Καθαρίζει» η ατμόσφαιρα - Δείτε τι εισπνεύσαμε από το φαινόμενο «Minerva Red»
«Κόκκινα» αυτοκίνητα και «στρώματα» σκόνης σε μπαλκόνια άφησε πίσω της η αφρικανική σκόνη - Οι συστάσεις των γιατρών για τους πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα
Σταδιακά έχει αρχίσει να υποχωρεί η επέλαση της αφρικανικής σκόνης που τα τελευταία 24ωρα «έπνιξε» μεγάλο τμήμα της χώρας βυθίζοντάς το σε πορτοκαλί χρωματισμούς αλλά και προκαλώντας προβλήματα ιδίως στους πολίτες που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο καιρός αναμένεται να είναι γενικά καλός τόσο σήμερα όσο και την Παρασκευή αλλά και το Σαββατοκύριακο στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με εξασθενημένους ανέμους στα πελάγη και καλές για την εποχή θερμοκρασίες. Συμπληρώνουν επίσης ότι ο καιρός μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι φιλικός, ωστόσο δεν αποκλείονται λίγες τοπικές μπόρες στα ορεινά κεντρικής και βόρειας Ελλάδας τις θερμές ώρες της ημέρας.
Αφρικανική σκόνη: Σκέπασε τα πάντα το φαινόμενο «Minerva Red»
Το φαινόμενο που ονομάστηκε Minerva Red σκέπασε τα πάντα, ενώ στο πέρασμά του άφησε ένα παχύ στρώμα σκόνης σε δρόμους, αυτοκίνητα, μπαλκόνια κ.α. Την ίδια ώρα όμως προκάλεσε προβλήματα στις ευπαθείς ομάδες και σχολιάστηκε έντονα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Όπως ανέφεραν στην ΕΡΤ επιστήμονες ένα τέτοιο φαινόμενο μεταφοράς σκόνης συμβαίνει κατά μέσο όρο 4 με 5 ημέρες κάθε χρόνο. Ωστόσο επισημαίνουν την αύξηση της συχνότητας των επεισοδίων και την εμφάνισή τους νωρίτερα τη θερινή περίοδο.
Το υπουργείο Υγείας συστήνει σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, σε καρδιοπαθείς, σε μικρά παιδιά και σε όσους είναι άνω των 65 ετών, να αποφεύγουν την παραμονή και τη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους και να φορούν μάσκα.
Τι έδειξε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο
Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.
Συλλέγοντας και αναλύοντας, με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης έως 300.000 φορές, δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική επιβεβαίωσε αυτό για το οποίο οι πνευμονολόγοι έκρουαν το καμπανάκι όλο το προηγούμενο διάστημα.
Ότι δηλαδή εκτός από την αφρικανική σκόνη στο αναπνευστικό μας σύστημα περνούν και επικίνδυνα στοιχεία (αιωρούμενα σωματίδια) που μεταφέρονται λόγω αυτής.
Ειδικότερα, ενώ οπτικά η σκόνη δεν ξεπερνάει τα 10μm σε μέγεθος, η χημική της σύσταση περιλαμβάνει τα στοιχεία αργιλίου (Al), πυριτίου (Si) και ασβεστίου (Ca) με ένα ελάχιστο ποσοστό σε σίδηρο (Fe) και τιτάνιο (Ti). Και όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΑΓΜΕ η αφρικανική σκόνη είναι στην ουσία παιπάλη η οποία αιωρείται και μετακινείται λόγω τον ανέμων και του μικρού μεγέθους της.
Η αφρικανική σκόνη που μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο απομακρύνεται σταδιακά από τα δυτικά της χώρας. Ειδικότερα σήμερα το απόγευμα το φαινόμενο θα έχει περιοριστεί στο ανατολικό Αιγαίο και μέχρι το βράδυ θα έχει πλέον η ατμόσφαιρα καθαρίσει.
Οι συστάσεις του υπουργείου Υγείας
Το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης ενημέρωσης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (τελευταία ενημέρωση σήμερα στις 8:00) και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συστήνει τις ακόλουθες οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ως εξής:
Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά, καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών:
Θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.
Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
Β. Συστάσεις στον γενικό πληθυσμό
Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.