ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αίρει την απαγόρευση στην Ουκρανία για χρήση αμερικανικών όπλων κατά της Ρωσίας
Πράσινο φως από τον Αμερικανό πρόεδρο για χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS από την Ουκρανία για επιθέσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με τους New York Times.
Τους περιορισμούς που εμπόδιζαν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που της παρείχαν οι ΗΠΑ για να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος, αίρει ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως δήλωσαν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα, σε μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας.
Η Ουκρανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις πρώτες της επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς τις επόμενες ημέρες, δήλωσαν οι πηγές.
Οι πύραυλοι ATACMS, με εμβέλεια περίπου 190 μιλίων, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν αρχικά κατά των ρωσικών και βορειοκορεατικών δυνάμεων που επιχειρούν στο Κουρσκ, μια στρατηγικής σημασίας περιοχή στα δυτικά της Ρωσίας.
Η απόφαση του Μπάιντεν ήρθε ως απάντηση στη συνεργασία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας, που περιλαμβάνει την αποστολή περισσότερων από 10.000 Βορειοκορεατών στρατιωτών για ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων.
Τα όπλα είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν αρχικά εναντίον ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων για την υπεράσπιση των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Η απόφαση του κ. Μπάιντεν αποτελεί σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ. Η επιλογή αυτή έχει διχάσει τους συμβούλους του και η μετατόπισή του έρχεται δύο μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να περιορίσει την περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Το να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως Army Tactical Missile Systems ή ATACMS, ήρθε ως απάντηση στην αιφνιδιαστική απόφαση της Ρωσίας να φέρει στρατεύματα της Βόρειας Κορέας στη μάχη, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ο κ. Μπάιντεν άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων που προμηθεύουν οι ΗΠΑ στο ρωσικό έδαφος μετά τη διασυνοριακή επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία τον Μάιο προς το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.
Για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν το Χάρκοβο, ο κ. Μπάιντεν τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν το Σύστημα Πυραύλων Πυροβολικού Υψηλής Κινητικότητας ή HIMARS, τα οποία έχουν βεληνεκές περίπου 50 μιλίων, εναντίον των ρωσικών δυνάμεων ακριβώς απέναντι από τα σύνορα. Αλλά ο κ. Μπάιντεν δεν επέτρεψε στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς, τα οποία έχουν βεληνεκές περίπου 190 μίλια, για την υπεράσπιση του Χάρκοβο.
Ενώ οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν αναμένουν ότι η αλλαγή αυτή θα αλλάξει ριζικά την πορεία του πολέμου, ένας από τους στόχους της αλλαγής πολιτικής, όπως είπαν, είναι να σταλεί ένα μήνυμα στους Βορειοκορεάτες ότι οι δυνάμεις τους είναι ευάλωτες και ότι δεν πρέπει να στείλουν περισσότερες από αυτές.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενώ οι Ουκρανοί είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους πρώτα εναντίον των ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων που απειλούν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ, ο κ. Μπάιντεν θα μπορούσε να τους εξουσιοδοτήσει να χρησιμοποιήσουν τα όπλα και αλλού.
Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν
Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι φοβούνται ότι η χρήση των πυραύλων από την Ουκρανία πέρα από τα σύνορα θα μπορούσε να ωθήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να προβεί σε αντίποινα με βία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων του συνασπισμού.
Ο ρωσικός στρατός πρόκειται να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση από περίπου 50.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων των στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας, σε σκαμμένες ουκρανικές θέσεις στο Κουρσκ με στόχο την ανακατάληψη όλου του ρωσικού εδάφους που κατέλαβαν οι Ουκρανοί τον Αύγουστο.
Οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους ATACMS για να πλήξουν συγκεντρώσεις ρωσικών και βορειοκορεατικών στρατευμάτων, βασικά κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού, κόμβους εφοδιασμού, αποθήκες πυρομαχικών και γραμμές ανεφοδιασμού βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει τους Ουκρανούς να αμβλύνουν την αποτελεσματικότητα της ρωσικής-βορειοκορεατικής επίθεσης.
Το αν θα εξοπλιστεί η Ουκρανία με ATACMS μεγάλου βεληνεκούς είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ορισμένοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αντιτάχθηκαν στο να τα δώσουν στους Ουκρανούς επειδή είπαν ότι ο αμερικανικός στρατός έχει περιορισμένες προμήθειες. Ορισμένοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου φοβούνταν ότι ο κ. Πούτιν θα διεύρυνε τον πόλεμο αν έδιναν τους πυραύλους στους Ουκρανούς.
Οι υποστηρικτές μιας πιο επιθετικής στάσης απέναντι στη Μόσχα λένε ότι ο κ. Μπάιντεν και οι σύμβουλοί του εκφοβίστηκαν πολύ εύκολα από την εχθρική ρητορική του κ. Πούτιν και λένε ότι η σταδιακή προσέγγιση της κυβέρνησης για τον εξοπλισμό των Ουκρανών τους έχει μειονεκτεί στο πεδίο της μάχης.
Οι υποστηρικτές της προσέγγισης του κ. Μπάιντεν λένε ότι ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχής στην αποτροπή μιας βίαιης ρωσικής αντίδρασης.
Το να επιτραπούν πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος με τη χρήση αμερικανικών πυραύλων θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την εξίσωση.