Κυριακή του Πάσχα: Άναψαν οι ψησταριές για το σούβλισμα του οβελία - «Ερήμωσε» η Αθήνα
Το υπαίθριο σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα και μάλιστα έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα
Έφτασε η Κυριακή του Πάσχα η μεγαλύτερη εορτή του Χριστιανισμού, καθώς αυτή την ημέρα εκπληρώνονται οι διδαχές και το δόγμα του που ονομάζεται αλλιώς Πασχαλιά και Λαμπρή. Γιορτάζεται σε κάθε τόπο της Ελλάδας με έθιμα και παραδόσεις που αν και σε πολλά μέρη διαφέρουν, παντού «φωτιά» παίρνουν οι σούβλες του Πάσχα!
Πιο συγκεκριμένα, αφού τα ξημερώματα της Κυριακής μετά τη Λειτουργία, οι πιστοί μεταφέρουν το Άγιο Φως στο σπίτι τους και στην εξώθυρα του κάνουν το σημάδι του σταυρού με τον καπνό του κεριού στο πάνω μέρος της πόρτας και μαζεύονται για να φάνε, σήμερα από το πρωί τηρούν το έθιμο για το ψήσιμο του οβελία. Έτσι, ετοιμάζουν το πασχαλινό τραπέζι για να γιορτάσουν με τις οικογένειες και τους φίλους τους.
Το υπαίθριο σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα και μάλιστα έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο οβελίας είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του πασχαλινού τραπεζιού αλλά και ολόκληρης της ημέρας.
Η «ερημωμένη» Αθήνα
Παράλληλα, κάθε Πάσχα και Δεκαπενταύγουστο, η Αθήνα «ερημώνει» και η κίνηση σε δρόμους και κεντρικά σημεία εκμηδενίζεται όπως και φέτος. Οι Αθηναίοι «ψήφισαν» χωριά και νησιωτικούς προορισμούς, αναζητώντας μία… διέξοδο από τα «βάρη» της καθημερινότητας και ένα διαφορετικό μέρος για να τιμήσουν τις παραδόσεις του Πάσχα και να σουβλίσουν το αρνί.
Πλοία και λεωφορεία των ΚΤΕΛ αναχώρησαν από την πρωτεύουσα με πληρότητες έως και 100%, ενώ, αυξημένη ήταν η κίνηση και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, πέραν όλων όσοι κινήθηκαν με τα αυτοκίνητά τους.
Το σούβλισμα του οβελία
Ομολογουμένως, το αρνί είναι αναπόσπαστο τμήμα του πασχαλινού τραπεζιού που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου. Για αυτό και ο Χριστός ονομάστηκε από τον Ιωάννη τον Προδρόμο ως ο «αμνός ο αίρων την αμαρτία του κόσμου».
Στις εβραϊκές παραδόσεις, οι κάτοικοι έβαφαν την είσοδο των σπιτιών τους με το αίμα του θυσιαζόμενου αρνιού, κατ’ αναπαράσταση της νύχτας της εξόδου τους από την Αίγυπτο. Στο πασχαλινό δείπνο υπήρχαν και πικρά χόρτα σε ανάμνηση της πικρίας από τη δουλεία στην Αίγυπτο, κρασί, αλλά και άζυμος άρτος σε υπενθύμιση της βιαστικής αναχώρησης από την Αίγυπτο.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι κλέφτες και οι αρματωλοί, όταν έκαναν ανακωχή, σούβλιζαν αρνιά λέγοντας ότι ο Χριστός θα χαρίσει την «ανάσταση» και στο πολύπαθο γένος τους, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν το σούβλισμα του αρνιού γινόταν στη Ρούμελη και στην Πελοπόννησο.
Φτάνοντας στο σήμερα, δεν είναι τυχαίο πως στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, την Κυριακή του Πάσχα ψήνουν το αρνί στη σούβλα, εναλλακτικά, υπάρχουν χίλιες δυο συνταγές για μαγειρεμένο αρνί. Η Ορθόδοξη εκκλησία, συμμετέχει και εκείνη στο έθιμο, καθώς την Κυριακή του Πάσχα καθαγιάζεται ο Αμνός του Πάσχα και διανέμεται στους εκκλησιαζόμενους από τον παπά. Συγκεκριμένα, οι πιστοί φέρνουν τη μερίδα τους στο σπίτι και όλα τα μέλη της οικογένειάς τους παίρνουν από το αγιασθέν κρέας.