Προστασία από τις πυρκαγιές με έμφαση στην πρόληψη και τη «θωράκιση» εν όψει καλοκαιριού

«Στροφή» στην πρόληψη από τους αρμόδιους φορείς, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιπυρική περίοδος.
Προστασία από τις πυρκαγιές με έμφαση στην πρόληψη και τη «θωράκιση» εν όψει καλοκαιριού
EUROKINISSI.
3'

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έχει τονίσει επανειλημμένα πως αναμένεται ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι όσον αφορά το μέτωπο των πυρκαγιών στη χώρα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρούν οι διαδικασίες για τον καθαρισμό των οικοπέδων και τα μέτρα πυροπροστασίας για τα ακίνητα που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις, μετά και τη διπλή παράταση για τους υπόχρεους έως την 30ή Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα και μέχρι την 21η Ιουνίου για τα ακίνητα κοντά σε δάση, η οποία ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «ο στόχος αυτών των κανονισμών δεν είναι να επιβληθούν πρόστιμα, αλλά να έχουμε τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται. Σε κάθε περίπτωση, να ξέρουν και οι μηχανικοί, οι δασολόγοι ή οι γεωπόνοι που κάνουν τις εκθέσεις ότι ο κανονισμός προβλέπει ενδεικτικά δράσεις.

Θα πρέπει οι ίδιοι να λάβουν την απόφαση για την πυροπροστασία των σχετικών κτηρίων. Η δική μας έμφαση είναι να γίνει η προετοιμασία. Τα πρόστιμα δεν είναι σκοπός, ούτε αυτοσκοπός».

Μετά τις απαραίτητες εργασίες, οι ιδιοκτήτες πρέπει να το δηλώσουν στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr και στην περίπτωση ιδιοκτητών κτισμάτων κοντά ή μέσα σε δάση, θα πρέπει να απευθυνθούν σε εξουσιοδοτημένο επαγγελματία – διαχειριστή (τεχνικό επιστήμονα) για την υποβολή του Εντύπου Αξιολόγησης της επικινδυνότητας και της Τεχνικής Έκθεσης με τα συνοδευτικά τους στοιχεία.

Σε αυτή την περίπτωση, η λειτουργία της πλατφόρμας του «Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών» όπου θα υποβάλλονται οι δηλώσεις του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, εκκρεμεί και οι δηλώσεις θα κατατίθενται στους οικείους δήμους από τους αρμόδιους επιστήμονες μηχανικούς, τοπογράφους, δασολόγους ή γεωπόνους που θα τις συντάξουν για λογαριασμό των ιδιοκτητών.

Το κόστος σύνταξης της έκθεσης αρχίζει από τα 150 ευρώ –αν πρόκειται για μία κατοικία– και κυμαίνεται ανάλογα με την έκταση του ακινήτου και των χαρακτηριστικών που θα εντοπίσει ο τεχνικός επιστήμονας. Με τη μέση τιμή για τα περισσότερα ακίνητα της χώρας να κυμαίνεται μεταξύ 400 – 500 ευρώ, το κόστος μπορεί να φθάσει ή και να ξεπεράσει και τα 5.000 ευρώ για ιδιαίτερες περιπτώσεις ακινήτων, όπως βιομηχανίες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή