ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΩΝ, ΑΛΛΑ Η ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

«Πυριτιδαποθήκη» ο Υμηττός: «SOS» για τεράστιους όγκους κομμένων δένδρων σε όλο το βουνό

Η απαραίτητη για την πυροπροστασία διαδικασία καθαρισμού του Υμηττού είναι σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο η καύσιμη ύλη, όπως φαίνεται, δεν απομακρύνεται εγκαίρως, με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι, ειδικά για τις επόμενες ημέρες.

«Πυριτιδαποθήκη» ο Υμηττός: «SOS» για τεράστιους όγκους κομμένων δένδρων σε όλο το βουνό
5'

Τεράστιος κίνδυνος ελλοχεύει για τον βασικό πνεύμονα πρασινού της ανατολικής Αττικής, τον Υμηττό, καθώς ενώ οι απαραίτητες εργασίες καθαρισμών του δάσους είναι σε εξέλιξη, η απομάκρυνση των υπολειμμάτων των κομμένων δένδρων φαίνεται ότι δεν γίνεται εγκαίρως, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια «πυριτιδαποθήκη» σε διάφορα δυσπρόσιτα σημεία του βουνού, κι ενώ βρισκόμαστε μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου και για τις επόμενες ημέρες αναμένεται κύμα καύσωνα.

Οι εργασίες πρόληψης και οι καθαρισμοί των δασών είναι ένα απαραίτητο στάδιο για την προστασία του δασικού μας πλούτου, και όπως φαίνεται οι αρμόδιοι και οι υπηρεσίες έχουν αναλάβει επιτέλους αυτόν τον ρόλο στα σοβαρά, έπειτα από τις τεράστιες καταστροφές των τελευταίων ετών.

Ωστόσο, εάν αυτή η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται γρήγορα και αποτελεσματικά, υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος όλη αυτή η καύσιμη ύλη -τα κομμένα δέντρα βασικά- που τοποθετούνται προσωρινά σε διάφορα σημεία του ορεινού όγκου, να επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο από το προσδωκόμενο αποτέλεσμα.

Η διαδικασία καθαρισμού του Υμηττού είναι σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με το χρονικό εύρος των εργασιών -γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, οπότε και ο κίνδυνος θα ήταν σαφώς μικρότερος- και, κυρίως, το τι μπορεί να συμβεία με μια απλή σπίθα ή ανάφλεξη, που μπορεί να σημειωθεί σε σημεία όπου βρίσκεται όλη αυτή η καύσιμη ύλη, εφόσον δεν απομακρύνεται εγκαίρως.

Δείτε εικόνες:

Περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες απαντούν ότι όλα γίνονται κατά τον προβλεπόμενο τρόπο, κι ότι τα κομμένα δέντρα απομακρύνονται «το συντομότερο δυνατόν». Είναι όμως αρκετό αυτό;

Στην επιστολή της «Ομάδας Φίλων Υμηττού» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι τα κομμένα δέντρα και κλαδιά αποτελούν εύφλεκτο υλικό, αφού πρόκειται για ξεραμένα ξύλα, γεγονός που δημιουργεί μια τεράστια «πυριτιδαποθήκη». Αν και μεγάλο μέρος από αυτά έχουν απομακρυνθεί ή θρυμματιστεί, όπως προβλέπεται, παραμένουν τεράστιοι όγκοι μέσα στην καρδιά του δάσους.

Διαβάστε την επιστολή:

«Προς: Υπουργείο κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας

Κοινοποίηση: Υπουργείο Περιβάλλοντος, Περιφέρεια Αττικής, Δημος Αγίας Παρασκευής, Δήμος Παπάγου-Χολαργού

Με την παρούσα επιστολή, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτούμε την άμεση παρέμβαση των εμπλεκομένων φορέων και την απομάκρυνση όλων των εύφλεκτων υλικών που βρίσκονται εντός του δάσους του Υμηττού.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2023 ξεκίνησε ο πρώτος «καθαρισμός» στον Υμηττό, (θάμνοι-πουρνάρια- κουμαριές). Το ιδιωτικό συμφωνητικό που μας έδειξε το συνεργείο που τον υλοποιούσε, αφορούσε αντιπλημμυρικά έργα στην Πάρνηθα και δεν υπήρχε κανένας επιβλέπων απο κανέναν αρμόδιο φορέα.

Στις 28/3/2024 ένα άλλο συνεργείο πραγματοποιεί στα ίδια ακριβώς σημεία νέο καθαρισμό. Αυτή τη φορά κόβονται και κλαδιά σε δέντρα, σε ύψος δύο μέτρων απο το έδαφος για την αποτροπή εξάπλωσης, σε περίπτωση έρπουσας πυρκαγιάς όπως μας είπαν, τα οποία κλαδιά εναποτίθενται κάτω απο τα δέντρα που κόπηκαν και σε μήκος πολλών χιλιομέτρων μέσα σε μονοπάτια, (απο τη Μονή Αγίου Ιωάννου κυνηγού έως το νεκροταφείο Παπάγου), τα οποία πλέον έχουν ξεραθεί και αποτελούν και αυτά προσάναμμα.

Μετά απο δημοσίευμα στην εφημερίδα «Δημοκρατία» στις 15/42024 για το «έγκλημα στον Υμηττό», ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ Κ. Κωσταντάτος, αποποιείται των ευθυνών του και πετάει το μπαλάκι στους δήμους λέγοντας οτι ο ΣΠΑΥ «δεν είναι μπαμπούλας» και ότι είναι ευθύνη των Δήμων να μαζέψουν τους τεράστιους όγκους των κλαδιών. Μια μέρα μετά το αλλάζει και γράφει οτι η ευθύνη είναι του υπουργείου περιβάλλοντος.

Δυο μέρες μετά απο αυτό το πιγκ πογκ, εμφανίζεται στον Υμηττό μηχάνημα-θρυμματιστής και θρυμματίζει όλον αυτό τον τεράστιο όγκο καύσιμης ύλης σε μήκος περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων. Να σημειωθεί όμως, ότι θρυμματίστηκαν ΜΟΝΟ τα κλαδιά που ήταν στον δρόμο και στην επάνω πλευρά απο αυτόν, ενώ αυτά που βρίσκονταν στην κάτω πλευρά, παρέμειναν όγκοι τεράστιοι μεσα στην καρδιά του δάσους, δημιουργώντας μια τεράστια πυριτιδαποθήκη. Το ίδιο ισχύει και τα θρυμματισμένα πλέον κλαδιά που μετατράπηκαν σε δαδιά- προσάναμμα, και δεν απομακρύνθηκαν με οτι αυτό συνεπάγεται.

Στις 22/4/2024 τρίτο αρμόδιο συνεργείο κόβει πλέον δέντρα (πεύκα κυρίως) με εντολή του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας σε λωρίδα μήκους πολλών χιλιομέτρων και πλάτους 30 μέτρων με άξονα τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το νεκροταφείο του Χολαργού, με την αιτιολογία οτι κάτω απο τα σύρματα των πυλώνων υπό τον κίνδυνο πυρκαγιάς, πρέπει να γίνει ολοκληρωτική αποψίλωση-αποδάσωση. Ενώ οι περισσότεροι κορμοί απομακρύνονται, τα κλαδιά και στην περίπτωση αυτή παραμένουν μέσα στο δάσος.

Τετάρτη 1/5/2024, εισερχόμαστε επίσημα στην αντιπυρική περίοδο και με την ισχυρή ένταση των ανέμων να έχει φέρει ήδη τις πρώτες πυρκαγιές, ο κίνδυνος να χαθεί και ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου της Αττικής, είναι υπαρκτός και πολύ μεγάλος οσο παραμένει αυτή η κατάσταση.

Σας προειδοποιούμε εγκαίρως για την ελλιπή παρακολούθηση και μη ολοκλήρωση του έργου της αντιπυρικής προστασίας του Υμηττού.

Παρακαλείσθε να ενεργήσετε τα δέοντα.

Εκ μέρους Ομάδας Φίλων Υμηττού

Με εκτίμηση

Ντίνα Μπουλούμπαση».

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προωθεί την επιστολή στους αρμόδιους, το υπουργείο Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, προκειμένου να προβεί σε άμεσες ενέργειες.

Ο δασάρχης απαντά ότι οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και ότι τα επικίνδυνα για το βουνό υπολείμματα απομακρύνονται «το συντομότερο δυνατό».

Το θέμα είναι, αν είναι αρκετό αυτό, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται ραγδαία άνοδος της θερμοκρασίας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν στον Υμηττό, με όλη αυτή την καύσιμη ύλη, διάσπαρτη, σε διάφορα σημεία του δάσους...

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή