«Κανόνι» γερμανικού ταξιδιωτικού κολοσσού: 5 απαντήσεις-«κλειδιά» και πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα

Γερμανικό ταξιδιωτικό γραφείο: Πώς φτάσαμε στο «Κανόνι», τι λένε παράγοντες της τουριστικής αγοράς, πώς θα διαμορφωθεί ο ταξιδιωτικός χάρτης 
Φωτ.: Unsplash
7'

Τεράστιους κλυδωνισμούς στην τουριστική αγορά έχει προκαλέσει η χθεσινή ανακοίνωση ότι η ταξιδιωτική εταιρεία FTI κήρυξε πτώχευση.

Το θέμα επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και την τουριστική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Η πτώχευση της FTI θα αποτελέσει πολύ μεγάλη δοκιμασία για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς χιλιάδες άνθρωποι μένουν αποκλεισμένοι και τα ξενοδοχεία φέρονται να αντιμετωπίζουν απλήρωτους λογαριασμούς εκατομμυρίων.

Ο Όμιλος FTI δραστηριοποιείται σε έξι αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία) και έχει καθιερώσει δρομολόγια σε 120 χώρες.

Ο γερμανικός ταξιδιωτικός πράκτορας, γνωστός για τη μεταφορά εκατοντάδων χιλιάδων Γερμανών και άλλων επισκεπτών στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως και η Κέρκυρα, εκτιμάται ότι έχει περίπου 7.500 επισκέπτες αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, με 4.000 μόνο στην Κρήτη.

Πληροφορίες από την τουριστική αγορά αναφέρουν ότι περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα έχουν λαμβάνειν περίπου 1,8 εκατ. ευρώ από την FTI για κρατήσεις του 2023. Ωστόσο το υπουργείο Τουρισμού διατείνεται ότι δεν υφίστανται χρέη, καθώς το...κανόνι ήταν κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενο από τους "παροικούντες τη Ιερουσαλήμ".

Τους τελευταίους μήνες η FTI αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες επιδεινώθηκαν από την πανδημία της COVID-19, αλλά μια κοινοπραξία επενδυτών είχε παρέμβει για να βοηθήσει τον όμιλο. Παρόλα αυτά, τα σημάδια των προβλημάτων ήταν εμφανή, ωθώντας τους ξενοδόχους να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.

Ο τουριστικός φορέας ανακοίνωσε την αίτηση πτώχευσής του, δηλώνοντας ότι καταβάλλει προσπάθειες για να ολοκληρώσει τα τρέχοντα ταξίδια, αλλά σηματοδοτώντας αβεβαιότητα για τις μελλοντικές κρατήσεις.

Πέντε ερωτήματα για τους ταξιδιώτες και τις κρατήσεις

1) Τι σημαίνει χρεοκοπία για τα επερχόμενα ταξίδια με FTI;

Τα περισσότερα ταξίδια με FTI θα ακυρωθούν από σήμερα. Οι πελάτες της FTI δεν δικαιούνται ταξίδι αντικατάστασης, εξηγεί ο ειδικός στον ταξιδιωτικό νόμο και δικηγόρος στο Wiesbaden, Holger Hopperdietzel, μιλώντας στο ZDF. Όσον αφορά στις οργανωμένες εκδρομές, οι πιθανότητες να επιστραφεί το κόστος του ταξιδιού είναι καλές. Σε αυτήν την περίπτωση παίζει ρόλο η νόμιμη προστασία κατά της αφερεγγυότητας.

2) Ποιοι πάροχοι επηρεάζονται;

Σε γενικές γραμμές, επηρεάζονται όλες οι υπηρεσίες που έχουν κλείσει με τον ταξιδιωτικό πάροχο FTI Touristik GmbH. Αυτό περιλαμβάνει τα εμπορικά σήματα FTI στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία, το εμπορικό σήμα 5vorFlug στη Γερμανία, την BigXtra Touristik GmbH και τα εμπορικά σήματα ενοικίασης αυτοκινήτων DriveFTI και Cars and Camper. Οι επηρεαζόμενες υπηρεσίες θα μπορούσαν να κλειστούν σε κοινά ταξιδιωτικά γραφεία, σε διαδικτυακές πλατφόρμες κρατήσεων όπως Check24, Ab-In-den-Urlaub, HolidayCheck κ.λπ.

Αυτό δεν ισχύει για τις υπηρεσίες που έχουν κρατηθεί από τρίτους παρόχους (π.χ. TUI, Alltours, DERTOUR, vtours) και οι οποίες έχουν κρατηθεί μέσω των διαύλων της FTI Touristik.

3) Ποιοι λαμβάνουν αποζημίωση

Στη Γερμανία από το 2021, οι ταξιδιώτες απολαμβάνουν αρωγής σε περίπτωση αφερεγγυότητας ενός ταξιδιωτικού πράκτορα από το λεγόμενο ταμείο ταξιδιωτικής προστασίας, στο οποίο πληρώνουν οι περισσότερες ταξιδιωτικές εταιρείες. Ασφαλισμένες είναι επίσης η FTI Touristik GmbH και η BigXtra Touristik GmbH, που επίσης ανήκει στον Όμιλο FTI.

Σημαντικό είναι πάντως, ότι η προστασία ισχύει μόνο για ταξιδιώτες που έχουν κάνει κράτηση πακέτου διακοπών. Για να γίνει αυτό, η κράτηση πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο διαφορετικές ταξιδιωτικές υπηρεσίες για το ίδιο ταξίδι, για παράδειγμα ταξίδι και διαμονή. Όποιος έχει κάνει κράτηση μόνο για το ξενοδοχείο ή μόνο πχ για το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο μέσω FTI δεν θα λάβει τίποτα από το ταμείο ταξιδιωτικής ασφάλισης και μπορεί μόνο να ελπίζει σε επιστροφή χρημάτων στη διαδικασία αφερεγγυότητας.

4) Πρέπει οι πελάτες να αναλάβουν δράση οι ίδιοι;

Οι ταξιδιώτες των οποίων οι διακοπές ακυρώνονται πρέπει να λάβουν οι ίδιοι μέτρα για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Για οργανωμένες εκδρομές, η σωστή κίνηση για αυτό είναι το ταμείο ταξιδιωτικής ασφάλισης, με το οποίο οι ταξιδιώτες πρέπει να επικοινωνήσουν απευθείας.

5) Τι ισχύει για όσους βρίσκονται ήδη σε ταξίδι;

Οι ταξιδιώτες που έχουν αγοράσει πακέτο μπορούν να βασιστούν στο ταμείο ταξιδιωτικής ασφάλισης, ακόμα κι αν έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι. Αυτό εγγυάται ότι οι ταξιδιώτες μπορούν είτε να τερματίσουν το ταξίδι επί τόπου είτε, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, να διασφαλίσουν ότι θα μεταφερθούν πίσω στον τόπο προέλευσή τους. Σε αυτή την περίπτωση, αναφέρει η FTI στον ιστότοπό της, οι πελάτες θα ενημερωθούν απευθείας για το πώς θα προχωρήσει η αναχώρησή τους.

Για πιο συγκεκριμένα ερωτήματα η γερμανική εταιρεία παρέχει απαντήσεις στην ιστοσελίδα της.

Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα από το υπουργείο Τουρισμού

Σύμφωνα με την ΕΡΤ ήδη έχουν γίνει και οι πρώτες εκτιμήσεις από το υπουργείο Τουρισμού και είναι καθησυχαστικές:

• οι 7,5χιλιαδες ταξιδιώτες που είχαν προγραμματίσει το ταξίδι τους με την FTI δεν επηρεάζονται. Θα ολοκληρώσουν κανονικά τις διακοπές τους.

• Επίσης, δεν επηρεάζονται ούτε οι ξενοδόχοι, διότι υπήρχε μια φήμη για πτώχευση της εταιρείας και είχαν προπληρωθεί όλα τα πακέτα.

• Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν οφειλές περί τα 1,8εκ. ευρώ από προηγούμενα έτη, που όμως δεν έχουν να κάνουν με την πτώχευση.

• Το υπουργείο Τουρισμού έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία των τουριστών.

Τι λένε παράγοντες της αγοράς

Ο Πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, Άρης Μαρίνης, μίλησε στην ΕΡΤ και εξήγησε ότι οι απώλειες για τους Έλληνες επιχειρηματίες προβλέπονται μικρές.

«Eίναι ένα άσχημο γεγονός. Από την άλλη, είμαστε τυχεροί που έγινε στην αρχή της σεζόν, οπότε θεωρώ ότι θα προλάβουν όλοι οι επιχειρηματίες που συνεργάζονταν με το συγκεκριμένο γραφείο, να κερδίσουν το χαμένο έδαφος» τόνισε.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μαρίνης, η Κρήτη είχε γύρω στις 60.000 προκρατήσεις και δωμάτια με συμβόλαια, η Ρόδος είχε 30.000, 20.000 είχε η Κως και αρκετές η Κέρκυρα, οι τέσσερις δημοφιλέστεροι προορισμοί της Ελλάδος. «Το καλό είναι ότι είχαν προλάβει και είχαν πληρωθεί οι περισσότερες υποχρεώσεις από πέρσι και έχουν δοθεί και κάποιες προκαταβολές για φέτος, οπότε φαίνεται ότι η οικονομική ζημιά είναι μικρή προς το παρόν», σημείωσε.

«Θεωρούμε ότι ξεπερνάνε τα 130.000 δωμάτια που έχουν κλειστεί μέσω του συγκεκριμένου γραφείου, αλλά φαίνεται ότι ο κόσμος αυτός θα ταξιδέψει μέσω άλλων μεγάλων πρακτορείων της Ευρώπης», εκτίμησε ο κ. Μαρίνης, τονίζοντας παράλληλα ότι επειδή η Ελλάδα είναι ένας προορισμός κορυφαίος στην παγκόσμια αγορά, ακόμα κι αν δεν έρθουν όσοι το είχαν προγραμματίσει, θα έρθουν κάποιοι άλλοι, οι οποίοι ούτως η άλλως είχαν ζητήσει να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και δεν έβρισκαν κατάλυμα.

«Είμαστε σε μια εποχή που η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτηση. Αυτό που εμείς προβλέπουμε είναι ότι θα είναι μικρή η απώλεια στο τέλος» κατέληξε.

Ωστόσο στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο Πρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης και χαρακτήρισε «υποθαλάσσιο σεισμό» την πτώχευση της FTI λέγοντας ότι...θα έρθει και τσουνάμι.

Σχετικές ειδήσεις