Ευρωεκλογές: Ποια ποινή προβλέπεται για όσους δεν ψηφίσουν

Ευρωεκλογές 2024: Η νομοθεσία προβλέπει ποινές για τους ψηφοφόρους που επιλέξουν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

Ευρωεκλογές: Ποια ποινή προβλέπεται για όσους δεν ψηφίσουν
Αρχείου - Eurokinissi
2'

Ανοιχτά είναι από τις 7 το πρωί τα εκλογικά κέντρα όπου προσέρχονται οι ψηφοφόροι για να ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές. Ωστόσο, με βάση και την εμπειρία των προηγούμενων ετών, η εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου αναμένεται να σημειώσει μεγάλα ποσοστά αποχής.

Ενδεικτικά, στις ευρωεκλογές του 2019 περίπου το 40% των εκλογέων δεν πήγε να ψηφίσει, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις για την αποχή στις 9 Ιουνίου είναι αρκετά δυσοίωνες, αλλά σίγουρα καλύτερες από την προ πενταετίας διαδικασία.

Ποια είναι η ποινή που προβλέπεται ;

Πρέπει να ξεκαθαριστεί, πως η συμμετοχή σε κάθε εκλογική διαδικασία είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες βάσει του άρθρου 51 (παρ. 5) του Συντάγματος, αλλά και με προεδρικό διάταγμα του 2012 ( άρθρο 6 του Π.Δ. 26/2012). Την ίδια ώρα, ο νόμος προβλέπει τιμωρία φυλάκισης από 1 μήνα έως 1 χρόνο, κάτι βέβαια που δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα.

Ποιοι πολίτες δεν είναι υποχρεωτικό να ψηφίσουν, χωρίς ποινικές συνέπειες

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 117 της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ. 26/2012), οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:

  • Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους.
  • Όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
  • Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας (άρθρο 96, παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012).

Επίσης, θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:

  • Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα τους επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
  • Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης.
  • Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Από την υποχρέωση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εξαιρούνται, επίσης, οι εκλογείς οι οποίοι έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους κατοίκων εξωτερικού, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος, λόγω μη συμπλήρωσης, στη διπλωματική περιφέρεια που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ψηφίσουν, του αριθμού των 40, τουλάχιστον, εκλογέων κατοίκων εξωτερικού.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή