Η Λέρος εκπέμπει SOS: Γονάτισε το νησί η λειψυδρία, κόντρα των τοπικών φορέων
Πώς προέκυψε τελικά το πρόβλημα με το νερό στη Λέρο
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Λέρος με το μέγιστο πρόβλημα της λειψυδρίας να έχει μετατραπεί πάντως σε σημείο αντιπαράθεσης των τοπικών παραγόντων.
Έντονη είναι η κόντρα ανάμεσα στον επικεφαλής της αντιπολίτευσής του Δήμου Λέρου κ. Μιχάλη Κόλια και το Δήμαρχο του νησιού κ. Τιμόθεο Κωττάκη.
Από την μία ο κ. Κωττάκης εμφανίστηκε στο Αction 24 και όπως είπε θεωρεί επιτακτική την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της έλλειψης νερού , προκειμένου να διεκδικήσει άμεσα λύσεις προκειμένου η Λέρος να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς αποδίδοντας ταυτόχρονα ευθύνες στον τέως Δήμαρχο κ. Κόλια για την κατάσταση με τις αφαλατώσεις του νησιού.
Μιλώντας στο Action 24, ο νυν δήμαρχος του νησιού περιέγραψε το πρόβλημα:
«Υπάρχουν δύο μηχανές αφαλάτωσης στο νησί οι οποίες, αν λειτουργούν σε κανονικό ρυθμό, παράγουν 1.000 κυβικά μέτρα αφαλατωμένο νερό η κάθε μία, δηλαδή έχουμε 2.000 κυβικά το 24ωρο».
«Σε αυτά συμπληρώνουμε με γεωτρήσεις που υπήρχαν από το παρελθόν», πρόσθεσε.
«Αυτά τα μηχανήματα θέλουν κάποια συγκεκριμένη συντήρηση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους», τόνισε, ενώ, αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη δημοτική Αρχή, σημείωσε: «Δυστυχώς η συντήρηση αυτών των μηχανών αφαλάτωσης όχι απλά ήταν ελλιπής, ήταν τελείως παραμελημένες».
«Όταν παρέλαβα το Δήμο την 1/1/24 η μία μηχανή αφαλάτωσης ήταν παροπλισμένη, ενώ η δεύτερη παρήγαγε 12 κυβικά μέτρα νερό την ώρα. Κανένα τέτοιο μηχάνημα δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο 24 ώρες το 24ωρο. Μάλιστα, έπαιρναν τα ανταλλακτικά από την παροπλισμένη μηχανή για να τα βάλουν στην άλλη», επισήμανε ο δήμαρχος Λέρου.
Αναφερόμενος στις ενέργειες που θα κάνει η δημοτική Αρχή για την επίλυση του προβλήματος, τόνισε: «Αυτή τη στιγμή προχωρούμε σε διαγωνιστική διαδικασία για την αναδόμηση των δύο μηχανών αφαλάτωσης. Επίσης, υπάρχουν 223.000 ευρώ από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για να ενοικιάσει ο Δήμος Λέρου για πέντε μήνες μία τέτοια μηχανή μικρότερης παραγωγής 600 κυβικών μέτρω νερού την ημέρα».
«Στο ενδιάμεσο διάστημα, 25 ημερών με 1 μήνα, και με την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κινείται η διαδικασία για να μεταφέρουμε νερό με υδροφόρα πλοία σε μία δεξαμενή που έχουμε στο νησί», εξήγησε.
Από την πλευρά του ο προκάτοχός του κ. Μιχάλης Κόλιας παρουσιάστηκε στον Alpha υποστηρίζοντας ότι η κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ήταν υπερβολική κίνηση από την Δημοτική Αρχή και το αρμόδιο Υπουργείο , ότι μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για τον τουρισμό του νησιού και ότι σε καμία περίπτωση η Λέρος δεν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα στο νερό. Επιπλέον απέδωσε ευθύνες στην Δημοτική αρχή για την μη συντήρηση των αφαλατώσεων του νησιού.
Ακολουθούν όσα είπε στον Alpha o Μιχάλης Κόλιας: