Ψυχικό: Στο «κάδρο» των ερευνών οι επιχειρήσεις του τοπογράφου - Ο ρόλος της μαφίας της Μυκόνου

Φύλλο και φτερό κάνουν οι αρχές το παρελθόν του τοπογράφου που δολοφονήθηκε στο Ψυχικό - Η έκταση «φιλέτο» στη Μύκονο, η άδεια για ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου και οι «ενοχλημένοι» - Τι απαντούν ένας επιχειρηματίας και ένας εργολάβος

Ψυχικό: Στο «κάδρο» των ερευνών οι επιχειρήσεις του τοπογράφου - Ο ρόλος της μαφίας της Μυκόνου
11'

Με το βλέμμα στραμμένο στη δολοφονία του τοπογράφου, Παναγιώτη Στάθη, στο Ψυχικό εξακολουθούν να είναι οι αστυνομικές αλλά και οι δικαστικές αρχές της χώρας, καθώς παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον το παρελθόν του, η ακίνητη περιουσία του και η επιχειρηματική του δράση στη Μύκονο. Την ίδια ώρα, εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του ηθικού αυτουργού της δολοφονίας, με τις αρχές να έχουν ήδη στρέψει τα βέλη τους σε συγκεκριμένα πρόσωπα, δίχως ωστόσο να έχουν προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις.

Ψυχικό - Ενοχλούσε πολλούς η επιχειρηματική δραστηριότητα του τοπογράφου

Δεν είναι μόνο τα γραφεία στο Ψυχικό που δραστηριοποιούνταν ο τοπογράφος. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, υπήρχε και άλλη μία επιχειρηματική δραστηριότητα που σίγουρα δεν περνούσε απαρατήρητη στα νησιά και κυρίως στην Μύκονο. O τοπογράφος είχε το 37.52% εταιρείας με έδρα στην Καλλιθέα κοντά στη λεωφόρο Συγγρού, όπου είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας.

Η εταιρεία έχει συνολικό κεφάλαιο 5.430.000€ με 5.430 μετοχές αξίας 1.000 ευρώ έκαστη. Η εταιρεία αυτή είναι συνυφασμένη με τα ενδιαφέροντα του τοπογράφου, ενώ ως κύριος σκοπός της αναφέρεται: «Δραστηριότητες μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών, εργασίες διαμόρφωσης ή ανέγερσης κτίσματος ή άλλου είδους κατασκευών».

Στους δευτερεύοντες κωδικούς είναι οι αγοραπωλησίες ιδιόκτητων ακινήτων και τα ξενοδοχεία. Η εταιρεία μάλιστα, φαίνεται πως πήγαινε καλά και γι’ αυτό οι μέτοχοι έβαλαν και ένα σημαντικό ποσό στην εταιρεία πριν λίγο καιρό.

Πρόκειται για το έγγραφο στο οποίο αναφέρεται πως: «Την 19/04/2024 καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο πράξη του διαχειριστή της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας με την οποία πιστοποιήθηκε η ολοσχερής καταβολή της αύξησης του εταιρικού κεφαλαίου ύψους 820.000€ που αποφασίστηκε από την γενική συνέλευση των εταίρων».

Η εταιρεία μάλιστα όπως φαίνεται, είχε εγκεκριμένη μελέτη ανέγερσης ξενοδοχείου 5 αστέρων σε εκτός σχεδίου θέση.

«Αποφασίζουμε την έγκριση ανέγερσης Ξενοδοχείου 5*, 28 κλινών, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας στην εκτός σχεδίου θέση του Δήμου Μυκόνου, Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου, Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου με τους παρακάτω όρους:

  1. Οι κολυμβητικές δεξαμενές να επιχρισθούν με επίχρισμα σε γαιώδες χρώμα.
  2. Να επανεξετασθεί η ογκοπλασία και το ύψος του πυρήνα κεντρικού κλιμακοστασίου- ανελκυστήρα.
  3. Να καταργηθούν οι εξέχοντες μικροί λοξοί όγκοι απόληξης κλιμακοστασίων στα δώματα των δωματίων, που τα καθιστούν προσβάσιμα.
  4. Τα ανοίγματα του κτηρίου να έχουν αναλογίες διαστάσεων και μορφή, εντός των παραδοσιακών προτύπων της τοπικής αρχιτεκτονικής.
  5. Όλες οι εργασίες εκσκαφών και διαμόρφωσης του εδάφους να γίνουν υπό την επίβλεψη υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων».

Η επιτυχία μάλιστα του εγχειρήματος έμοιαζε δεδομένη καθώς στην εταιρεία που μετείχε ο τοπογράφος μέτοχος είναι και άλλη μία κατασκευαστική η οποία δραστηριοποιείται από το 2006 στα πολυτελή καταλύματα.

Η έκταση - «φιλέτο» στη Μύκονο που είχε αγοράσει ο τοπογράφος

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εταιρεία με έδρα την Καλλιθέα απέκτησε γη σ’ ένα πάρα πολύ κομβικό σημείο της Μυκόνου. Πρόκειται για τη θέση Ταγκού, μία τοποθεσία σχεδόν μέσα στο κέντρο του νησιού των ανέμων. Εκεί φαίνεται ότι κατάφερε ο τοπογράφος να αποκτήσει οικόπεδα.

Τα πρόσωπα «κλειδιά» για τη δολοφονία του τοπογράφου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Mega εξασφάλισε μαρτυρίες που ρίχνουν φως στην υπόθεση δολοφονίας του 54χρονου τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη. Ειδικότερα, δύο πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στην υπόθεση του Ψυχικού είναι ένας εργολάβος της Μυκόνου κι ένας επιχειρηματίας που ασχολείται με τα κτηματομεσιτικά του νησιού. Τα δύο αυτά πρόσωπα έχουν μία μεγάλη διαμάχη με πολλές διαφωνίες. Ο εργολάβος, μάλιστα, ισχυρίστηκε πως ο 54χρονος τοπογράφος είχε διαφορές με τον επιχειρηματία, κάτι όμως που ο τελευταίος το διέψευσε.

«Ήταν σε όλα του τυπικός»

Ο εργολάβος που βρέθηκε στο «στόχαστρο» μιλά για τον δολοφονημένο τοπογράφο σε δηλώσεις του στο Mega ανέφερε πως οι δύο τους είχαν συνεργαστεί και δεν υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ τους.

«300 άτομα δουλεύουν μαζί μου και υπάρχουν φορές που χρειάζεται να έρθουν κι άλλοι. O 54χρονος τοπογράφος ήταν σε όλα του τυπικός. Εισφορές, ασφαλιστικά, εφορίες… τα πάντα. Παρ’ όλα αυτά φήμες και κουτσομπολιά υπήρχαν συνέχεια. Ήταν ο καλύτερος και συνεχώς βελτιωνόταν. Τι να έκανε; Να σταματούσε να είναι ο καλύτερος για να μην του κάνουν κακό; Δεν γίνεται έτσι. Εσείς δεν παλεύετε να βγάλετε στην εκπομπή σας ό,τι καλύτερο μπορείτε; Αν σας πω σταματήστε γιατί με ενοχλείτε, θα σταματήσετε;» είπε.

«Δεν υπήρχε αντιδικία με τον τοπογράφο»

Ο επιχειρηματίας της Μυκόνου αρνήθηκε πως υπήρχαν διενέξεις και κόντρες με τον 54χρονο τοπογράφο. Το περιβάλλον του επιχειρηματία ισχυρίστηκε πως δεν υπήρξε αντιδικία για τα οικόπεδα στον Άγιο Στέφανο Μυκόνου.

«Όλα όσα ακούγονται είναι ανακρίβειες. Δεν τον έχει καλέσει κανείς για να καταθέσει. Ο επιχειρηματίας δεν είχε ποτέ “τυφλό” οικόπεδο. Δεν υπάρχει οικόπεδο με αντιδικία στον Άγιο Στέφανο. Ο επιχειρηματίας δεν είχε ποτέ αντιδικία με τον νεκρό τοπογράφο. Αντιθέτως, ήταν συνεργάτες 12 χρόνια και κάποια στιγμή ο Παναγιώτης Στάθης επέλεξε να δουλέψει με κάποιους άλλους επιχειρηματίες και είχε φτιάξει δική του ομάδα. Όσο συνεργάζονταν, ο τοπογράφος ήταν εξωτερικός συνεργάτης στην εταιρεία του επιχειρηματία, κάνοντας τοπογραφικά και δεν ήταν συνέταιροι πουθενά και δεν είχαν συναλλαγές. Γινόταν δηλαδή, ένα πρότζεκτ σε μια περιοχή και έβγαιναν και οι δυο κερδισμένοι από αυτό».

«Στο κομμάτι του πολυτελούς ξενοδοχείου, είχε ανατεθεί στον 54χρονο να τοπογραφήσει την περιοχή και ο επιχειρηματίας ήταν μεσίτης στην περιοχή αυτή κάνοντας αρκετές αγοραπωλησίες. Τότε, η εταιρεία του πολυτελούς ξενοδοχείου επέλεξε να πάρει το οικόπεδο του επιχειρηματία και όχι του τοπογράφου. Του 54χρονου το αγόρασαν άλλοι Άραβες. Και τα δυο οικόπεδα είχαν δρόμο κανονικά. Δεν είχαν κόντρα ποτέ γι’ αυτό. Μάλιστα, υπάρχουν και τα μηνύματα από τότε που ο επιχειρηματίας του έλεγε να μην ανησυχεί που το πολυτελές ξενοδοχείο δεν επέλεξε το δικό του ακίνητο και πράγματι, το πούλησε σε άλλους και σε καλύτερη τιμή».

Το περιβάλλον του επιχειρηματία είπε επίσης πως έχει μπει στο στόχαστρο επειδή είναι κατά της αυθαιρεσίας που επικρατεί στη Μύκονο, ενώ ρίχνει τις ευθύνες στον εργολάβο. «Τον επιχειρηματία τον βάζουν στο στόχαστρο μόνο για έναν λόγο: επειδή είναι κατά της αυθαιρεσίας, κατά της ανομίας, κατά της όλης κατάντιας που επικρατεί στο νησί. Ο επιχειρηματίας δεν συνεργάστηκε ποτέ ούτε με τον εργολάβο που αρχικά έλεγαν ότι εμπλέκεται. Είναι ένας άνθρωπος που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη Μύκονο από το μηδέν, πάλεψε για να κάνει όσα έχει καταφέρει».

«Τώρα, του ρίχνει λάσπη ο εργολάβος, ο οποίος θέλει να καλύψει την δολοφονία του κρατούμενου στον Κορυδαλλό, ο οποίος είχε πει όλη την αλήθεια για τον ξυλοδαρμό του επιχειρηματία το 2020. Ο κρατούμενος είχε ομολογήσει ότι ο εργολάβος τον έβαλε να χτυπήσει τον επιχειρηματία. Ο εργολάβος είναι η μαφία των αυθαιρέτων και έχει πρόβλημα με όποιον κάνει δουλειές στο νησί. Τα τελευταία χρόνια ο τοπογράφος είχε γίνει πιο αυταρχικός στις σχέσεις του, ήθελε να περνάνε όλα από τα χέρια του ποτέ όμως, δεν είχαν κόντρα μεταξύ τους», είπε το περιβάλλον του επιχειρηματία.

Ψυχικό - Το συμβόλαιο θανάτου του τοπογράφου

Ο 44χρονος κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παναγιώτη Στάθη έφτασε νωρίτερα σήμερα στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, για να απολογηθεί για το έγκλημα που του καταλογίζεται. Ενώπιον του ανακριτή επανέλαβε πως βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου χωρίς αδιάσειστα στοιχεία. Τόνισε πως δεν έχει καμία εμπλοκή στη δολοφονία, πως τα κατάλοιπα πυρίτιδας που εντοπίστηκαν προέρχονταν, όπως πιθανολόγησε, από ασκήσεις που έκανε σε σκοπευτήριο. Στάθηκε στο ότι δεν βρέθηκε κάποιο χρηματικό ποσό που να δικαιολογεί το έγκλημα και πως μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα από τα δύο όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις 2 Ιουλίου στο Ψυχικό, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του 54χρονου τοπογράφου.

Οι αστυνομικοί απ’ την άλλη θεωρούν πως έχουν δέσει την ενοχή του 44χρονου. Μιλούν μάλιστα για συμβόλαιο θανάτου αξίας 100.000 ευρώ. Έχουν καταφέρει να ακτινογραφήσουν, όπως λένε, τις κινήσεις που έκανε ο 44χρονος τόσο πριν όσο και μετά το έγκλημα. Σε κάτι τέτοιο συνέβαλαν αποτελεσματικά πάνω από 80 κάμερες ασφαλείας, την ώρα που η χώρα περίμενε να μάθει το πρόσωπο που κρυβόταν πίσω από αυτές τις εικόνες.

Τελικά, ο 44χρονος πήρε τον δρόμο για τη φυλακή μετά την απολογία του για τη δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου στο Ψυχικό.

Στο «κάδρο» των ερευνών η μαφία της Μυκόνου

Το έγκλημα στο Ψυχικό έφερε ξανά στο επίκεντρο τη μαφία της Μυκόνου, με τις Αρχές να προαναγγέλλουν σύντομα συλλήψεις. Στο μικροσκόπιο για την ηθική αυτουργία στο έγκλημα βρίσκονται εδώ και μέρες δύο επιχειρηματίες από τη Μύκονο, που φέρονται να γνώριζαν τον Παναγιώτη Στάθη. Ο ένας μάλιστα, δήλωσε πως «Δραστηριοποιούμαι στη Μύκονο πάνω από 25 χρόνια. Γνωριζόμαστε μεταξύ μας όλοι. Πάρα πολλές φορές στο παρελθόν με έχουν κατηγορήσει για πολλά πράγματα. Εγώ όμως είμαι εδώ, δεν κρύβομαι. Αν είχα κάνει θα με έβρισκες εσύ εδώ; Για την υπόθεση της δολοφονίας βρέθηκα στο στόχαστρο χωρίς κανένα στοιχείο εναντίον μου. Βρέθηκα κατηγορούμενος πριν ακόμη συλληφθεί ο φερόμενος ως φυσικός αυτουργός», ανέφερε ο εργολάβος.

«Τόσα χρόνια φήμες και κουτσομπολιά, όμως εγώ είμαι εδώ από μικρό παιδί, δουλεύω εδώ, ζω εδώ και είμαι ο καλύτερος στην δουλειά μου. Γνώριζα το θύμα της δολοφονικής επίθεσης. Το γνώριζα και το εκτιμούσα πολύ. Ήταν άνθρωπος ήσυχος και πολύ έξυπνος, γι’ αυτό και ήταν μοναδικός σε αυτό που έκανε».

Αισθάνεται την ανάγκη να αναφερθεί στον δεύτερο επιχειρηματία που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αρχών, με τον οποίο ο ίδιος, όπως λέει, δεν είχε και δεν έχει τις καλύτερες των σχέσεων. «Υπάρχει ένα πρόσωπο που σκιαγραφείται ως ηθικός αυτουργός. Αυτό το πρόσωπο εμένα με έσυρε κατηγορούμενο δυο φορές στα δικαστήρια και δεν εμφανίστηκε ποτέ, ούτε αυτός, ούτε ο δικηγόρος του. Με ληστέψανε και ο άνθρωπος αυτός είπε ότι σχεδίασα μόνος μου τη ληστεία που έγινε εναντίον μου. Τον γνωρίζω πολύ καλά και πρόβλημα δεν έχω μόνο εγώ, έχουν κι άλλοι εδώ στη Μύκονο», είπε ο εργολάβος.

«Τα συμβόλαια θανάτου δεν έχουν τελειώσει»

«Αυτό που συνέβη με τη δολοφονία του τοπογράφου δείχνει ότι τα συμβόλαια θανάτου εδώ στη Μύκονο δεν έχουν τελειώσει. Ανησυχώ για την ζωή μου, αλλά είμαι εδώ. Δεν κρύφτηκα ποτέ. Η δολοφονία που έγινε πιστεύω ότι ανοίγει έναν νέο κύκλο αίματος. Μπορεί ο επόμενος να είμαι εγώ. Έχω παιδιά και προσπαθώ να τα κάνω δυνατά και ανεξάρτητα. Αυτά διαβάζουν όσα λένε για μένα και μου λένε, “ρε, μπαμπά πώς τα λένε για σένα αυτά;”», είπε ο εργολάβος στο Mega.

«Ξέρεις κάτι, εμένα όλη αυτή η υπόθεση, μου έχει δημιουργήσει πρόβλημα. Όχι μεγάλο, αλλά μου έχει δημιουργήσει. Στο παρελθόν είπαν ότι εγώ έβαλα τους ληστές που μπήκαν στο γραφείο μου να ξυλοκοπήσουν τον φερόμενο ηθικό αυτουργό. Είναι απίστευτα πράγματα αυτά. Δυο δικαστήρια για την υπόθεση, δεν εμφανίστηκε σε κανένα. Μου θόλωσαν κάπως την εικόνα. Εμένα όμως με ψάχνουν γιατί στη δουλειά μου είμαι ο καλύτερος».

Αθώος δηλώνει και ο δεύτερος επιχειρηματίας που φέρεται να ενοχλήθηκε από την αγορά του 54χρονου τοπογράφου στην περιοχή Καραπέτης, δίπλα από την έκταση που κατασκευάζεται το πολυτελές ξενοδοχείο. Αρνείται κάθε ανάμειξη τόσο στο έγκλημα όσο και στον ξυλοδαρμό του Παναγιώτη Στάθη το 2021.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή