Αποκλειστικά στο Newsbomb ο δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης για τις εικόνες ντροπής στον Μπάλο
Τον γύρο του διαδικτύου έκαναν ντροπιαστικές εικόνες από την διάσημη παραλία του Μπάλου με τους τουρίστες να αποβιβάζονται με το νερό μέσα στο λαιμό από πλοία που κάνουν ολοήμερες κρουαζιέρες
Επανέρχεται η πλωτή εξέδρα στον Μπάλο μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι ντροπιαστικές εικόνες που έκαναν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την διάσημη παραλία των Χανίων, που δείχνουν τουρίστες να αποβιβάζονται και να επιβιβάζονται στα πλοία που κάνουν ολοήμερες εκδρομές κάνοντας κυριολεκτικά βουτιά μέσα στη θάλασσα.
Ο δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης μιλώντας αποκλειστικά στο newsbomb.gr δήλωσε ότι η πλωτή εξέδρα είναι έτοιμη και θα τοποθετηθεί αύριο το πρωί, ενώ εξήγησε ότι η απόφαση της αφαίρεσή της πάρθηκε από το αρμόδιο υπουργείο και όχι από τον δήμο.
Ωστόσο, η δημοτική αρχή, μετά την κατακραυγή αναγκάστηκε να παρέμβει και με εισήγηση του δημάρχου κυρίου Μυλωνάκη προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, ανακλήθηκε η απόφαση αφαίρεσης της εξέδρας και έτσι από αύριο το πρωί θα είναι ξανά στη θέση της, σε ασφαλές σημείο, προκειμένου να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος «Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος αφαιρέθηκε η πλωτή εξέδρα. Οι εικόνες που είδαμε όμως δημιούργησαν έντονους προβληματισμούς και ο δήμος επικοινώνησε με το υπουργείο εισηγούμενο την επαναφορά της εξέδρας, τονίζοντας ότι πρέπει να επανέλθει άμεσα και τελικά ανακλήθηκε η πρότερη απόφαση και θα επανατοποθετηθεί αύριο».
Αδιανόητες εικόνες από την διάσημη παραλία
Το σοβαρό ζήτημα σε μία παραλία που μάλιστα ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 ως προστατευόμενη περιοχή, ανέδειξαν τα κρητικά ΜΜΕ, φιλοξενώντας δηλώσεις τουριστών που περιέγραφαν κωμικοτραγικές καταστάσεις στα μέσα της τουριστικής σεζόν σε πλοία που μεταφέρουν 800 με 900 επιβάτες ανά δρομολόγιο, ενώ συνολικά καθημερινά εκτιμάται ότι την παραλία επισκέπτονται περίπου 2.900 άτομα.
«Πρέπει οι άνθρωποι να περπατήσουν στο νερό μέχρι το λαιμό για να φτάσουν στην άκρη της θάλασσας. Τα μεγάλα σε ηλικία άτομα είναι αδύνατον να περπατήσουν», είπε μια τουρίστρια και πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι έμειναν στο πλοίο από φόβο. Μόνο καμιά 40αρια άτομα κατέβηκαν και όλοι γύρισαν πίσω θυμωμένοι και απογοητευμένοι».
Υψιστης οικολογικής σημασίας υδροβιότοπος
Η πρόσβαση στον Μπάλο από θαλάσσης γίνεται με καραβάκι από την Κίσσαμο, το οποίο πραγματοποιεί κρουαζιέρες με στάσεις στην Ήμερη Γραμβούσα με το ναυάγιο και το παλιό Ενετικό φρούριο. Ωστόσο η πρόσβαση στην παραλία δεν είναι εφικτή, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τις αδιανόητες εικόνες με μπουλούκια ανθρώπων μέσα στη θάλασσα με κίνδυνο της ζωής τους για να επισκεφθούν την τοποθεσία της αδιαμφισβήτητα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.
Ο Μπάλος είναι ένας ύψιστης οικολογικής σημασίας υδροβιότοπος, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιος με την δέουσα προσοχή και προστασία που επιβάλλεται.
Από αύριο πάντως θα τεθεί ξανά σε ισχύ η υπουργική απόφαση, με την πλωτή εξέδρα να αποτελεί την αυτονόητη λύση για να αποφευχθεί η καταστροφή της περιοχής αλλά και ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος.
Κάπου εδώ να σημειωθεί ότι η απόφαση για την εξέδρα είχε αρχικά εκδοθεί στις 18/9/2023, για να ανακληθεί τον Φεβρουάριο του 2024 και να επανέλθει σε ισχύ στις 10 Ιουλίου. Σε αυτήν αναφέρεται ότι η πλωτή εξέδρα τοποθετείται για εποχιακή χρήση έως 9 μήνες τον χρόνο και η έγκριση ισχύει έως και τον Νοέμβριο του 2028.