Λειψυδρία: Έκτακτο σχέδιο για τα νησιά – Η οικονομική «ένεση» και η «στροφή» στην πράσινη ενέργεια

Η λύση που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Λειψυδρία: Έκτακτο σχέδιο για τα νησιά – Η οικονομική «ένεση» και η «στροφή» στην πράσινη ενέργεια
INTIME.
2'

Η συνεχόμενη ανομβρία, μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες, προκαλεί «πονοκέφαλο» στους επιστήμονες που ήδη «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για λειψυδρία. Ήδη σε αρκετές περιοχές της χώρας, υπάρχει πρόβλημα, με διακοπές νερού αλλά και χαμηλή πίεση.

Από τα νησιά του νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη έως την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία, το «φάντασμα» της λειψυδρίας, έπειτα από δύο ήπιους χειμώνες και εν μέσω κορύφωσης της τουριστικής περιόδου, επανέρχεται, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις επιστημόνων πως η Ελλάδα θα γίνει θερμότερη και ξηρότερη λόγω της κλιματικής κρίσης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.

Λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά με τη χρήση αφαλάτωσης, σε συνδυασμό με παραγωγή πράσινης ενέργειας, προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, Θόδωρο Σκυλακάκη, η λύση που εξετάζεται, περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.

Η αντλησιοταμίευση θα χρησιμοποιείται τόσο για παραγωγή ενέργειας με υδροηλεκτρικούς στροβίλους, όσο και ως «αποθήκη» ενέργειας, καθώς τις ώρες κατά τις οποίες η ζήτηση ενέργειας θα είναι χαμηλή και η παραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά υπερβαίνει την κατανάλωση, η περίσσεια ενέργειας θα χρησιμοποιείται για την επιστροφή του νερού στον ανάντη ταμιευτήρα, προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ρεύματος.

Η προκήρυξη των έργων αναμένεται το φθινόπωρο, ενώ, έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ από τα Ταμείο Απανθρακοποίησης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των έργων θα κατανέμεται στην κατασκευή των πράσινων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, δικαιολογώντας έτσι την ένταξη των έργων στο συγκεκριμένο ταμείο.

Μέσω της προκήρυξης, οι ενδιαφερόμενοι νησιωτικοί Δήμοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας, θα καλούνται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή