Πανώλη: Απειλεί εκατοντάδες αιγοπρόβατα στην Κορινθία μετά τη Θεσσαλία

Όπως αναφέρει στο OPEN ο αντιπεριφερειάρχης Κορίνθου, Αναστάσιος Γκιόλης: «Το κακό ξεκίνησε από μια κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία, στον δήμο Σικυωνίων όπου θανατώθηκαν 300 ζώα»

Πανώλη: Απειλεί εκατοντάδες αιγοπρόβατα στην Κορινθία μετά τη Θεσσαλία
2'

Συναγερμός σήμανε και στην Κορινθία μετά τη Θεσσαλία, καθώς καταγράφηκαν κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να είναι σε επιφυλακή για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα.

1.500 ζώα προς ταφή

Όπως αναφέρει στο OPEN ο αντιπεριφερειάρχης Κορίνθου, Αναστάσιος Γκιόλης: «Το κακό ξεκίνησε από μια κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία, στον δήμο Σικυωνίων όπου θανατώθηκαν 300 ζώα και μετά σε κοντινή απόσταση υπήρχε και άλλος κτηνοτρόφος. Χθες το μεσημέρι έγιναν συνεχόμενες συσκέψεις. Ο άνθρωπος αυτός έχει άλλα 1.200 ζώα που το επόμενο διάστημα θα θαφτούν και αυτά».

«Υπάρχει η πληροφορία πως ήρθαν από έξω αυτά τα ζώα. Και άμεσα με το που βγήκαν τα δύο θετικά αποτελέσματα, σε σύσκεψη που κάναμε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, καθορίστηκαν οι οδηγίες που είναι σαφείς. Ό,τι λένε τα πρωτόκολλα, ό,τι μας πουν οι κτηνίατροι», τόνισε.

Πιθανή η διασπορά της πανώλης από τη Θεσσαλία

Για το πώς έγινε η διασπορά της πανώλης, ο κ. Γκιόλης αναφέρει πως οι κτηνίατροι έχουν πληροφορίες πως έγινε κάποιο δρομολόγιο από τη Θεσσαλία, αλλά αυτό ακόμα ερευνάται.

Για το πού και πώς θα γίνει η θανάτωση των χιλιάδων ζώων, αναφέρει πως «από σήμερα υπάρχουν συντεταγμένες, γνωρίζουν ήδη οι υπηρεσίες, για να βρεθεί ο χώρος για να γίνει η ταφή για να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα και προφανώς δεν θα θαφτούν ζωντανά ζώα».

Για το εάν προβλέπονται αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους που χάνουν τα ζώα τους, ο κ. Γκιόλης απάντησε: «ναι, για τα ζώα που είναι δηλωμένα».

«Θα πάρουμε δείγματα σε κάθε στάβλο»

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης, ειδικοί θα επισκεφθούν όλες στις κτηνοτροφικές μονάδες για να πάρουν δείγματα. «Θα μπούμε σε κάθε στάβλο να πάρουμε δείγματα για να μην ξεφύγει κανένα περιστατικό και να μην διαχυθεί σε όλη την Κορινθία».

«Κάνουμε δύο ζώνες 3 και 10 χιλιομέτρων, καμία μετακίνηση αιγοπροβάτων. Όσα φορτηγά και ζωοτροφές έρχονται τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Επίσης βγήκε η απόφαση μέχρι την Παρασκευή κανένα σφαγείο να μην σφάξει αιγοπρόβατα».

«Εάν χρειαστεί, θα παρθεί το μέτρο απαγόρευσης εισαγωγών ζώων»
Επίσης, τόνισε πως «εάν χρειαστεί, θα παρθεί το μέτρο απαγόρευσης εισαγωγών ζώων».

Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρει πως υπάρχουν πληροφορίες και για άλλα πιθανά κρούσματα και αναμένεται να ελεγχθούν.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή