Εύβοια: Ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά - Μπαράζ εκκενώσεων και έκρηξη σε ανεμογεννήτρια

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια 

Εύβοια: Ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά - Μπαράζ εκκενώσεων και έκρηξη σε ανεμογεννήτρια
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας
5'

Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες αναμένεται να δώσουν πυροσβέστες και εθελοντές σήμερα στην περιοχή Πετριές του δήμου Κύμης Αλιβερίου, στην Εύβοια, καθώς ισχυροί άνεμοι δημιούργησαν ένα νέο μέτωπο με κατεύθυνση προς τον κάμπο του Δύστου.

Οι εστίες πλέον είναι διάσπαρτες, αλλά η εικόνα της φανερά βελτιωμένη. Συγκεκριμένα, το μέτωπο που είναι ενεργό εντοπίζεται «εσωτερικά του τριγώνου των οικισμών Πετριές, Κριεζά και Αλώνια«, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης σε σχετική ενημέρωση.

«Οι ριπές των ισχυρών ανέμων καθορίζουν πλέον την πορεία και την ένταση της φωτιάς στην Εύβοια. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για την οποιαδήποτε εκτίμηση" σε σχέση με την πορεία της φωτιάς», σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης.

Όπως ο ίδιος διαπιστώνει «το ανατολικό μέτωπο δείχνει να είναι περισσότερο επικίνδυνο και εκεί δίνουν όλες οι δυνάμεις την μάχη τους», ενώ όπως σημειώνει στο άλλο μέτωπο προς το Δύστο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία σταθερότητα όμως παραμένει απολύτως κρίσιμη.

Δείτε εικόνες από το μέτωπο του Κριεζώτου:

Στη φωτιά της Εύβοιας επιχειρούν πάνω από 120 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 36 οχήματα.

Λίγο νωρίτερα σημειώθηκε και έκρηξη σε ανεμογεννήτρια σημειώθηκε σήμερα στην Εύβοια, στο σημείο της μεγάλης πυρκαγιάς.

Συνδράμουν, επίσης, υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και χωματουργικά μηχανήματα που μισθώνει η Περιφέρεια Στερεάς αλλά και μηχανήματα Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις ενισχύονται και από άλλες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και της Αττικής και ήδη μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από την Αγία Μαρίνα 53 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα, καθώς και πυροσβεστικό πλοιάριο από τον Πειραιά.

Ήδη στην περιοχή έχουν μεταφερθεί και σκαπτικά μηχανήματα αλλά και υδροφόρα οχήματα των ΟΤΑ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Δείτε εικόνες από το μέτωπο στις Πετριές:

Παράλληλα σύμφωνα με την Πυροσβεστική ένας Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης που επιχειρούσε στην πυρκαγιά στην Εύβοια τραυματίστηκε ελαφρά. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική υπέστη ελαφρά εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου.

Σημειώνεται ότι στο σημείο βρίσκεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Τον υπουργό υποδέχθηκε ο διοικητής της Πυροσβεστικής, Κωσταντίνος Ψαρρός, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο του μετώπου. Στο σημείο βρίσκονται, επίσης, ο Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός και ο δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου, Νίκος Μπαράκος.

«Ήταν και είναι μία δύσκολη πυρκαγιά γιατί ξεκίνησε σε δύσκολο σημείο σε χορτολιβαδική και χαμηλή βλάστηση. Η φωτιά έφυγε γρήγορα και αυτό μας ανάγκασε να φέρουμε επιπρόσθετες δυνάμεις», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 15:17 σε δασική έκταση πλησίον του οικισμού Πετριές κι , όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις κυρίως εξαιτίας των ισχυρών βόρειων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Παράλληλα σύμφωνα με την Πυροσβεστική ένας Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης που επιχειρούσε στην πυρκαγιά στην Εύβοια τραυματίστηκε ελαφρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική υπέστη ελαφρά εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου.

Νέο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Κοσκινά καλώντας τους να απομακρυνθούν προς Ζάρακες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική το νέο μήνυμα εκδόθηκε γύρω στις 20:15 καθώς αρκετοί κάτοικοι γύρισαν πίσω στο χωριό Κοσκινά.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Κοσκινά απομακρυνθείτε προς Ζάρακες μέσω επαρχιακής οδού Καρύστου».

Οι ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν εστιάσει τις προσπάθειες ανάμεσα στους οικισμούς Πετριές και Κριεζά, καθώς και νότια του οικισμού Πετριές, προς τον κάμπο του Δύστου.

Πλέον, στο σημείο επιχειρούν 189 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών.

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου. Προληπτικά έχει μεταβεί στην περιοχή πυροσβεστικό πλοιάριο και το Λιμενικό Σώμα έχει κινητοποιηθεί με πλωτά μέσα πλησίον της ακτογραμμής. Επίσης, δυνάμεις της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί για να διευκολύνουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Από το «112», την υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, εκδόθηκαν πέντε μηνύματα προς τους πολίτες. Συγκεκριμένα:

  • Στις 15:28 εκδόθηκε για ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή Πετριές Ευβοίας.
  • Στις 15:46, για απομάκρυνση:
  • Από Κριεζά προς Λέπουρα και Βέλος.
  • Από Κοσκινά προς Ζάρακες και Μεσοχώρια
  • Στις 15:53 για απομάκρυνση από Πετριές προς Άγιους Αποστόλους, στις 17:06, από Κριεζά προς Βέλος.
  • Λίγο πριν τις 20:30 εκκενώνονται και το χωριό Κοσκινά προς Ζάρακες

Ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ακόμη πως «εξαρχής δόθηκε προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των οικισμών, προστατεύθηκε ο υδροβιότοπος της Λίμνης του Δύστου και μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές»

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας δίνουν πραγματική μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην Εύβοια. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι δυσκολότερες. Μεγάλη προσοχή από όλους μας. Για οτιδήποτε νεότερο, θα ακολουθήσει επόμενη ενημέρωση». συμπλήρωσε.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο, «Όλυμπος».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή