Λειψυδρία: Ώρα μηδέν για τη Σέριφο - Το νερό φτάνει για 15 ημέρες

Το πρόβλημα της λειψυδρίας γίνεται ολοένα και πιο ορατό στη Σέριφο

Λειψυδρία: Ώρα μηδέν για τη Σέριφο - Το νερό φτάνει για 15 ημέρες
2'

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκεται η Σέριφος με το πρόβλημα της λειψυδρίας να έχει πάρει πρωτόγνωρες διαστάσεις. Μάλιστα, τα αποθέματα νερού αυτή τη στιγμή στο νησί αρκούν για μόλις δύο εβδομάδες, ενώ ο Αύγουστος βρίσκεται ακόμη στον «αέρα».

Το καμπανάκι στη Σέριφο αναφορικά με τα αποθέματα νερού έχει χτυπήσει για τα καλά. Το νησί υδροδοτείται από ένα φράγμα, από πηγές καθώς και από γεωτρήσεις.

Ο δήμαρχος Σερίφου, Κώστας Ρεβίνθης μίλησε για το ζήτημα στον ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα είπε: «Η στάθμη του φράγματος βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της 20ετιας. Το φράγμα έχει να γεμίσει από το 2019, οπότε εδώ και χρόνια συνεχώς η στάθμη είναι χαμηλά».

Συγκεκριμένα η μέγιστη χωρητικότητα νερού στο φράγμα ανέρχεται σε 720.000 κυβικά μέτρα, ενώ αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει μόλις 10.000.

Η λειψυδρία επηρεάζει επίσης την παραγωγή και τις αγροτικές πρωτοβουλίες του νησιού.

Ένας αμπελουργός δήλωσε πως η Σέριφος βιώνει «κάτι πρωτόγνωρο για τα χρονικά. Οδεύουμε προς το χειρότερο τρύγο όλων των εποχών από πλευράς παραγωγής. Θα είναι τρομακτικά χαμηλή η παραγωγή. Σε πολλές περιπτώσεις τα φυτά δε μπορούν να ανταποκριθούν λόγω τρομακτικής έλλειψης υγρασίας».

Ο Πλατύς Γιαλός, περιοχή στις βόρειες ακτές της Σερίφου υδροδοτείται από πηγή, ωστόσο από τις αρχές Ιουνίου το νερό στέρεψε και για τις ανάγκες των καταλυμάτων και των εστιατορίων της περιοχής, το νερό μεταφέρεται με υδροφόρες.

Για να μην ξεμείνει από νερό το νησί χρησιμοποιείται μονάδα αφαλάτωσης 2.000 κυβικών μέτρων, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες τόσο των κατοίκων όσο και των τουριστών. Ωστόσο το πρόβλημα με τις μονάδες αφαλάτωσης έγκειται στο γεγονός πως αυξάνουν σημαντικά την κατανάλωση ρεύματος και το επιπλέον κόστος επωμίζονται οι κάτοικοι του νησιού, με τη μορφή των δημοτικών τελών, προκαλώντας την αντίδρασή τους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή