Τέλος οι χρυσές λίρες στην Ελλάδα - Πόσο «πιάνουν» τώρα

Χιλιάδες νοικοκυριά ρευστοποίησαν τις χρυσές λίρες τους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους

Τέλος οι χρυσές λίρες στην Ελλάδα - Πόσο «πιάνουν» τώρα
2'

Τα ελληνικά νοικοκυριά ξεπουλούν τις χρυσές τους λίρες τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, χιλιάδες νοικοκυριά ρευστοποίησαν τις χρυσές λίρες τους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Στα ύψη η τιμή της λίρας
Η μαζική πώληση των χρυσών λιρών οφείλεται στις υψηλές τιμές που έχουν επιτύχει πρόσφατα, καθώς και στις προβλέψεις ότι η αξία τους δεν θα αυξηθεί σημαντικά περαιτέρω, παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα νοικοκυριά αποφάσισαν να πουλήσουν τις χρυσές λίρες που κατείχαν, εκμεταλλευόμενα τις αυξημένες τιμές που ξεπερνούν τα 500 ευρώ, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει τις λίρες σε τιμές που έχουν φτάσει τα 600 ευρώ.

Αναλυτικά Στοιχεία από την τράπεζα της Ελλάδος

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι πωλήσεις χρυσών λιρών από ιδιώτες στην τράπεζα ανήλθαν σε 13.917 τεμάχια.

Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει αύξηση 46% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, όταν πωλήθηκαν 9.558 χρυσές λίρες. Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024, είχαν ρευστοποιηθεί 9.795 χρυσές λίρες Αγγλίας.

Συνολικά, για το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι πωλήσεις χρυσών λιρών στην Τράπεζα της Ελλάδος έφτασαν τα 23.712 τεμάχια, έναντι 21.542 τεμαχίων το πρώτο εξάμηνο του 2023, καταγράφοντας αύξηση 10%.

Ρεκόρ η τιμή της λίρας

Οι πωλητές των χρυσών λιρών εκμεταλλεύτηκαν την άνοδο της τιμής τους. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, η τιμή αγοράς των χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος είχε ξεπεράσει τα 500 ευρώ ανά τεμάχιο. Σήμερα, 1η Αυγούστου, η ΤτΕ αγοράζει τις χρυσές λίρες Αγγλίας προς 512,93 ευρώ, που αποτελεί μία από τις υψηλότερες τιμές στην ιστορία της.

Ανάλογη είναι η αύξηση και στην τιμή πώλησης της χρυσής λίρας Αγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει ξεπεράσει τα 600 ευρώ και σήμερα διαμορφώνεται στα 617,93 ευρώ ανά τεμάχιο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή