Πύρινη «κόλαση» στο Ρέθυμνο: Έφτασαν στις αυλές σπιτιών οι φλόγες - Μεταβαίνει στο σημείο ο Κικίλιας

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο

Πύρινη «κόλαση» στο Ρέθυμνο: Έφτασαν στις αυλές σπιτιών οι φλόγες - Μεταβαίνει στο σημείο ο Κικίλιας
4'

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο για δεύτερη ημέρα, απειλώντας συνολικά έξι οικισμούς.

Έπειτα από μεγάλη αναζωπύρωση βόρεια της Αγίας Παρασκευής, μεταβαίνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα, δεύτερη αερομεταφερόμενη ομάδα από Αθήνα με 40 δασοκομάντος αναμένεται να ενισχύσει τις δυνάμεις που επιχειρούν ήδη στα διάσπαρτα μέτωπα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενισχύονται περαιτέρω από Ρόδο και Ελευσίνα οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά.

Συγκεκριμένα από αέρος συνδράμουν 13 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο ελικόπτερα για τον συντονισμό τους.

Αυτή τη στιγμή, στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί συνολικά 250 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος, 54 οχήματα και εθελοντές.

Συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Ενόπλων Δυνάμεων και της Περιφέρειας Κρήτης.

«Μπαράζ» μηνυμάτων 112 για εκκενώσεις

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, με το 112 να ενεργοποιείται συνεχώς με διαδοχικά μηνύματα για εκκενώσεις περιοχών. Ήδη κάτοικοι των χωριών Αποδούλου, Πλάτανος, Βαθιακό, Σάτα, Ρίζικα, Άδρακτος και Λοχριά έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία.

Άλλωστε από πλευράς του Δήμου Αμαρίου υπάρχει σχετική ενημέρωση ότι το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στο Φουρφουρά, είναι ανοικτό για όσους έχουν απομακρυνθεί ή θα ειδοποιηθούν, καθώς υπάρχει ειδική μέριμνα από τις υπηρεσίες του δήμου.

Δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής λόγω ισχυρών ανέμων

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, εξαιρετικά δύσκολες είναι οι συνθήκες στα πύρινα μέτωπα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όσοι βρίσκονται στο πεδίο της μάχης και επιχειρούν είναι εξαντλημένοι έπειτα από τόσες ώρες προσπαθειών. Τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσο και οι χειριστές των μηχανημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης που επιστρατεύτηκαν από την πρώτη στιγμή -και συνδράμουν με διανοίξεις δρόμων προκειμένου οι πυροσβέστες να έχουν πρόσβαση- αλλά και οι εθελοντές, έχουν καταπονηθεί γιατί συνεχόμενα από χθες επιχειρούν τόσες ώρες και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες που έχουν αναπτυχθεί και λόγω της ζέστης αλλά και λόγω του τεράστιου πύρινου μετώπου, η ατμόσφαιρα είναι τόσο αποπνικτική που δεν μπορούν να αναπνεύσουν, «σε πιάνει ζάλη», όπως χαρακτηριστικά περιέγραφαν άνθρωποι που μάχονται στο μέτωπο.

Για το λόγο αυτό και με δεδομένο ότι το πύρινο μέτωπο είναι τόσο μεγάλο η συνδρομή των εναέριων μέσων είναι πολύτιμη, σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Υπενθυμίζεται, ότι οι συνθήκες ήταν δύσκολες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακόμη και για τους πολύ έμπειρους πυροσβέστες που έπρεπε να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από το "φαινόμενο της καμινάδας".

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή