Η στιγμή που ξεκινάει η φωτιά στον Βαρνάβα - Τα σενάρια που εξετάζονται απο την Πυροσβεστική

Το γιατί πήρε τέτοιες διαστάσεις αλλά και πώς ακριβώς ξεκίνησε η πυρκαγιά στον Βαρνάβα θα βρεθεί στο «μικροσκόπιο» των Αρχών τις επόμενες ημέρες

Η στιγμή που ξεκινάει η φωτιά στον Βαρνάβα - Τα σενάρια που εξετάζονται απο την Πυροσβεστική
2'

Το βίντεο με την στιγμή που το drone της Πολιτικής Προστασίας από την Πάρνηθα εντοπίζει την φωτιά στον Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής ανήρτησε στο Χ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 15:02, σύμφωνα με το βίντεο που ανήρτησε ο υπουργός, ενώ σε επόμενο πλάνο φαίνεται ελικόπτερο να κάνει ρίψη στην εστία στις 15:06, όπως καταγράφηκε από το drone του Διονύσου.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έφτασαν στο σημείο μέσα σε 7 λεπτά για να επιχειρήσουν στη φωτιά, ωστόσο πολύ γρήγορα ξέφυγε κατακαίοντας περίπου 100.000 στρέμματα δάσους και περιουσίες.

Το γιατί πήρε τέτοιες διαστάσεις αλλά και πώς ακριβώς ξεκίνησε η πυρκαγιά στον Βαρνάβα θα βρεθεί στο «μικροσκόπιο» των Αρχών τις επόμενες ημέρες, ενώ τα στοιχεία που έχουν αυτή τη στιγμή στη διάθεσή τους τα στελέχη της Δίωξης Εγκλημάτων Εμπρησμού ειναι δύο.

Η φωτιά ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα από δύο σημεία, το ένα στις αρχές του χωριού του Βαρνάβα και κοντά στο γηπεδο, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και η πιθανότητα του εμπρησμού, καθώς έχουν υπάρξει σχετικές αναφορές, αφού γίνονταν συγκεντρώσεις με ψησταριές στην περιοχή, με το ενδεχόμενο να ερευνάται.

Σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες και αναζωπυρώσεις, ενώ το έργο της πλήρους κατάσβεσης είναι πολύ πιθανό να διαρκέσει από μία εβδομάδα έως και 10 ημέρες.

Εναέρια μέση συνδράμουν με διαβροχές για να διευκολύνουν τα πεζοπόρα τμήματα και να σβήσουν και τα τελευταία «καντηλάκια», όπως αποκαλούνται, που θα μπορούσαν να δώσουν επικίνδυνες αναζωπυρώσεις.

Την ίδια ώρα, βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Forecast Weather Greece απεικονίζει τις αποκαρδιωτικές εικόνες από τις καμένες εκτάσεις στην Αττική, με τη φωτιά να έχει καταστρέψει σχεδόν 100.000 στρέμματα, ενώ φαίνεται πώς σώθηκαν ολόκληροι οικισμοί και σπιτια, από όπου η φωτιά πέρασε από μέσα!

Το πύρινο μέτωπο έφτασε ακόμα και τα 30 χιλιόμετρα, ενώ πλήρης καταγραφή των καταστροφών θα γίνει από το κράτος και τους δήμους για ενισχύσεις και αποζημιώσεις.

Σε μεταγενέστερο στάδιο θα τοποθετηθούν κάμερες σε μεικτές ζώνες, δηλαδή σε αστικό ιστό και δασικό περιβάλλον, για τον εντοπισμό της εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς, αλλά και τυχόν εμπρηστών, ενώ στόχος είναι και η χρησιμοποίηση δορυφορικών συστημάτων για τον εντοπισμό των πυρκαγιών εν τη γενέσει τους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή