Ρεπορτάζ Newsbomb -Αντιπυρική προστασία:Καταρτίζεται ειδικό σχέδιο για την ανάταξη δασών και ρεμάτων
Ειδικό διαχειριστικό σχέδιο για τα δάση - Εμπλοκή δασικών υπηρεσιών και δασικών συνεταιρισμών – Τι λέει η αρμόδια πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία Αυγερινοπούλου
Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με ειδικό σχέδιο για την αντιπυρική προστασία προκειμένου να υπάρξουν καθαρισμοί ρεμάτων, που λειτουργούν ως υπερμεταδότες στις φωτιές, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης. Το νέο μοντέλο διαχείρισης των δασών εξηγεί στο newsbomb.gr η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία Αυγερινοπούλου.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα για την αντιπυρική προστασία
Το θέμα της αντιπυρικής προστασίας ουσιαστικά έχει μεταφερθεί ως προς το επιχειρησιακό μέρος κατεξοχήν στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Όμως, μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων, ειδικά για την πρόληψη παραμένει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, που έχει τη Γενική Διεύθυνση Δασών.
Με τον προηγούμενο σχεδιασμό, σύμφωνα με όσα είχαν παρουσιαστεί και στη Βουλή, το σχέδιο, που είχε παρουσιαστεί είχε τους εξής βασικούς στόχους:
• Αξιοποίηση και εμπλοκή και των ιδιωτών στα δάση, όπως συμβαίνει λ.χ. στον Καναδά.
• Πρωτοποριακό πρόγραμμα με τη χρήση drones για την ανίχνευση της πυρκαγιάς αλλά και για την αναδάσωση
• Σχέδιο για την βελτίωση των δεδομένων στα δάση, διότι παίζουν σημαντικότατο ρόλο μαζί με τους ωκεανούς στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Κυβερνητικές προτεραιότητες για την προστασία των δασών
Τώρα βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες και να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας διαχείρισης, διότι όπως φάνηκε και μόνο τα ακαθάριστα ρέματα δημιούργησαν τεράστια προβλήματα, καθώς οι δήμοι είχαν συναρμοδιότητες με την Περιφέρεια με αποτέλεσμα κάποια να αφεθούν στην τύχη τους.
Το δεύτερο σημείο είναι πως προχωρούν οι προσλήψεις 200 ατόμων, σε ό, τι αφορά στη διαχείριση των δασών, υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να ενισχυθούν τα δασαρχεία με προσωπικό. Ήδη έχουν δοθεί εγκρίσεις σε δυο δασαρχεία για απομάκρυνση των καμένων δέντρων ενώ αναμένεται να γίνονται μόνιμες αραιώσεις και καθαρισμοί.
Πρόκειται να προχωρήσει ειδικό πρόγραμμα «Πρασινίζω τον κήπο μου - Πρασινίζω την Πεντέλη» για τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί, σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες στην Πεντέλη, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί και σε Βαρνάβα και Μαραθώνα.
Το νέο μοντέλο διαχείρισης των δασών εξηγεί στο newsbomb.gr, η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Δρ. Διονυσία Αυγερινοπούλου.
«Ορισμένα απ΄αυτά τα μέτρα και τις δασικές παρεμβάσεις, που γίνονται, ήταν ήδη δρομολογημένα, όμως άλλα προέκυψαν και από τα προβλήματα, που αναδείχτηκαν με τη διαχείριση της φωτιάς στην Αττική», αναφέρει η κ. Αυγερινοπούλου.
«Η κυβέρνηση είχε ήδη ξεκινήσει ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των δασών και ειδικά των περιαστικών δασών με συμπεράσματα, που προέκυψαν και από την επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία διαχρονικά ασχολείται με αυτά τα θέματα. Αυτό το νέο μοντέλο διαχείρισης των δασών, που δίνει έμφαση στην πρόληψη, βασίζεται και στην εμπειρία άλλων χωρών, με στόχο να μη συσσωρεύουν καύσιμη ύλη. Πρέπει να καταλάβει και ο κόσμος ότι η αξιοποίηση και η διαχείριση των δασών, ανάλογα με το είδος τους και τη βιοποικιλότητα, που έχουν, σημαίνει προστασία», τονίζει.
«Έχουμε την εμπειρία από τον Καναδά και από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Φιλανδία, που έχουν προχωρήσει στη διαχείριση των δασών και προς αυτήν την κατεύθυνση θέλουμε να κινηθούμε», σημειώνει η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. «Με το νέο μοντέλο ο στόχος μας είναι τα δάση να έχουν ενεργή προστασία όλο το έτος. Υπάρχει πλέον το πρόγραμμα «Antinero» για την πρόληψη ενώ με τα νέα μέτρα θα έχουν και μεγαλύτερη εμπλοκή και οι δασικοί συνεταιρισμοί μαζί με τις δασικές υπηρεσίες».