Τι να προσέξουμε κολυμπώντας σε νερά που ζουν θαλάσσιες χελώνες
Η Παναγιώτα Θεοδώρου, συντονίστρια θεμάτων περιβάλλοντος του ΑΡΧΕΛΩΝ, απαντά σε αυτές τις απορίες
Λουόμενοι και θαλάσσιες χελώνες κολυμπούν παρέα. Τι πρέπει όμως να προσέξουν όταν έρχονται σε επαφή με αυτά τα άγρια ζώα;
Η Παναγιώτα Θεοδώρου, συντονίστρια θεμάτων περιβάλλοντος του ΑΡΧΕΛΩΝ, απαντά σε αυτές τις απορίες.
Ξεκινάει λέγοντας: «Τόσο ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ όσο και η Μονάδα Διαχείρισης Νότιας Πελοποννήσου και ο Δήμος Ανατολικής Μάνης έχουν τοποθετήσει ενημερωτικές πινακίδες ώστε οι επισκέπτες της περιοχής να γνωρίζουν αλλά και να λάβουν κάποια πράγματα υπόψη τους.»
«Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι επιθετικά ζώα, είναι όμως άγρια ζώα, τα οποία κολυμπούν ελεύθερα στις θάλασσες μας, είναι άκρως μεταναστευτικά είδη, διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις και συναντούν σπάνια τον άνθρωπο.»
«Όταν επομένως τύχει να συναντήσουμε στη θάλασσα μια χελώνα φερθούμε και με το δέοντα σεβασμό προς την άγρια φύση.»
Όταν ερωτήθηκε για το εάν οι θαλάσσιες χελώνες είναι κοινωνικές απάντησε: «Οι θαλάσσιες χελώνες ανήκουν στην κατηγορία των ερπετών. Σε καμία των περιπτώσεων, δεν επιθυμούν ούτε επιδιώκουν το να είναι κοντά με ανθρώπους. Σε όλες τις περιπτώσεις όπου έχουν παρουσιαστεί οι χελώνες να είναι επιθετικές, δηλαδή να δαγκώνουν τους λουόμενους, έχουν έναν κοινό παρονομαστή, τα ζώα αυτά ταϊζονται συχνά από ανθρώπους.
Τονίζει λέγοντας ότι: «Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει οι επισκέπτες να ταϊζουν τις χελώνες. Είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό. Υπενθυμίζουμε πάντοτε ότι τα άγρια ζώα δεν είναι τα κατοικίδια μας.»
Εξηγεί: «Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ακριβώς αυτή η τακτική ταϊσματος στα άγρια ζώα προκαλέι μια αλλίωση της φυσιολογικής συμπεριφοράς τους. Τα ζώα αντιλαμβάνονται τους λουόμενους σαν ανταγωνιστές στο τροφικό τους πεδίο. Τους βλέπουν λες και οι λουόμενοι θα τους φάνε το φαγητό.»