Κώστας Τσιάρας: Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα πάμε σε πλήρη άρση της απαγόρευσης σφαγών

Ενθαρρυντικά τα νέα μέχρι στιγμής για την πανώλη στα αιγοπρόβατα - Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας - Υπό έλεγχο τα κρούσματα ευλογιάς στον Έβρο, λέει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας 

αίγες
PIXABAY
2'

Μέσα στον Σεπτέμβριο 2024 ενδέχεται η χώρα μας να έχει βγει από τον εφιάλτη της πανώλης, που στάθηκε αφορμή για να θανατωθούν πάνω από 20.000 ζώα. Yπό έλεγχο είναι προς το παρόν η κατάσταση με τα κρούσματα ευλογιάς στον Έβρο, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα κρούσματα της πανώλης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 επισημαίνοντας ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει να είναι «καθαρή» και τις επόμενες μέρες θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Για το θέμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και της ανομβρίας μίλησε στο EΡΤΝews o υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας. Ο ίδιος προανήγγειλε αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. «Είχαμε πολύ έντονες εκδηλώσεις και μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες λόγω της έντονης βροχόπτωσης και χαλάζι», ανέφερε.

Ο υφυπουργός λέγοντας ότι ταυτόχρονα η ανομβρία έχει μειώσει την παραγωγή σε πολλές καλλιέργειες, και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει προτάσεις για αποζημιώσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν εμφανιστεί κρούσματα ευλογιάς σε 4 μονάδες με 975 ζώα στον Έβρο.

Παρατεταμένος καύσωνα «καίει» τα σπαρτά

«Έχουμε έναν παρατεταμένο καύσωνα 8 μήνες με υψηλές θερμοκρασίες και τώρα έχουμε βροχοπτώσεις» δήλωσε προσθέτοντας ότι οι καταστροφές από την πρόσφατη κακοκαιρία την περίοδο της συγκομιδής για αρκετές καλλιέργειες είναι σημαντικές.

Ο ίδιος τόνισε πως εντός του φθινοπώρου αναμένονται αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ για να ανταποκριθεί καλύτερα στις νέες συνθήκες.

Σχετικά με την ευλογιά των προβάτων στον Έβρο, ο αρμόδιος για την Κτηνοτροφία, υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας επιβεβαίωσε ότι έχουν εντοπιστεί τέσσερα θετικά κρούσματα. «Είχαμε επιβεβαιωμένα κρούσματα από το εργαστήριο αναφοράς», ανέφερε επισημαίνοντας ότι έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της νόσου, περιλαμβάνοντας ζώνες προστασίας και επιτήρησης, με αυστηρούς ελέγχους και περιορισμούς στις μετακινήσεις ζώων.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρίνισε ότι η ευλογιά είναι προς το παρόν υπό έλεγχο, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων, αλλά η μετάδοση από άγρια ζώα και πουλιά είναι δυνατή. Σημείωσε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται κατά μήκος της παραμεθορίου με την Τουρκία και ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν για να εντοπιστούν οι ακριβείς αιτίες μετάδοσης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή