Η λίμνη του Μόρνου εκπέμπει SOS: Η λειψυδρία έφερε στην επιφάνεια χωριό βυθισμένο από το 1980

Συγκλονιστικά πλάνα με τη στάθμη στη λίμνη που υδροδοτεί το λεκανοπέδιο της Αττικής

Η λίμνη του Μόρνου εκπέμπει SOS: Η λειψυδρία έφερε στην επιφάνεια χωριό βυθισμένο από το 1980
2'

Σε μείζον ζήτημα εξελίσσεται η λειψυδρία που αντιμετωπίζει η λίμνη του Μόρνου που υδροδοτεί το λεκανοπέδιο της Αττικής. Η λειψυδρία έχει ως αποτέλεσμα η στάθμη του νερού να πέσει τόσο ώστε να βγουν και πάλι στην επιφάνεια τα σπίτια από το χωριό Κάλλιο που βυθίστηκε το 1980.

Όπως εξήγησε στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλλίου, Απόστολος Γεροδήμος, «λόγω καιρικών συνθηκών πέρυσι τον χειμώνα δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου και τα βουνά δεν είχαν χιόνι. Αν συνεχιστεί αυτό, σίγουρα θα έχουμε και τεράστιο πρόβλημα στο λεκανοπέδιο». Ο κ. Γεροδήμος εξήγησε ότι, το Κάλλιο, βυθίστηκε το 1980, όταν έκλεισε το φράγμα του Μόρνου. «Το 1993 είχε κατέβει ξανά η στάθμη του νερού. Ευτυχώς στη συνέχεια ξεκίνησε πάλι να βρέχει και ξαναγέμισε η λίμνη», εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας ότι, το χωριό, από το οποίο μπορεί κανείς να αναγνωρίσει κτίρια όπως το σχολείο και κάποια σπίτια, έχει βγει ξανά στην επιφάνεια εδώ και λίγους μήνες.

Στην εκπομπή του OPEN μίλησε και ο ομότιμος καθηγητής οικολογίας και περιβαλλοντικής πολιτικής του ΕΜΠ, Κίμων Χατζημπίρος. «Είναι εξαιρετικά κρίσιμο το φετινό χειμώνα να έχουμε σοβαρές βροχές αλλά και χιόνια», είπε ο καθηγητής, ο οποίος σημείωσε ότι, η λειψυδρία, είναι ένα μόνο από τα φαινόμενα που φέρνει η κλιματική αλλαγή. «Η λειψυδρία είναι αποτέλεσμα της ανομβρίας. Υπάρχουν όμως και οι καύσωνες, οι πυρκαγιές και φοβάμαι ότι, σε μερικές εβδομάδες θα έχουμε και κατολισθήσεις λόγω των πλημμυρών. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής έχει ήδη εκδηλωθεί και φοβάμαι ότι θα εκδηλώνεται για πολλές δεκαετίες», υπογράμμμισε.

Δείτε όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του OPEN

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή