Ξεμένει από νερό η Αττική – Μειώνονται δραματικά τα αποθέματα του Μόρνου, επαρκούν για 700 ημέρες

Ο εφιάλτης της λειψυδρίας χτυπάει την πόρτα μας, τρομακτικότερος από ποτέ – Τρομακτικές εικόνες αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος

Ξεμένει από νερό η Αττική – Μειώνονται δραματικά τα αποθέματα του Μόρνου, επαρκούν για 700 ημέρες
3'

Μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι είναι η έκταση τη λίμνης Μόρνου του κύριου ταμιευτήρα νερού της Αττικής. Η έκταση της σήμερα είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 14 χρόνια.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η ανομβρία συνεχιστεί και μάλιστα στον βαθμό που προβλέπουν οι ειδικοί τότε η τεχνητή λίμνη θα μπορεί να τροφοδοτήσει με πόσιμο νερό την Αττική για μόλις δύο ακόμη χρόνια.

«Εάν συνεχιστούν τα φαινόμενα και έχουμε και άλλο χειμώνα άνυδρο και καύσωνα το επόμενο καλοκαίρι και λίγα χιόνια στα βουνά και τα λοιπά, κινδυνεύει η Αθήνα να μείνει χωρίς νερό», αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ Κίμων Χατζημπίρος.

Οι εικόνες από την λίμνη δείχνουν ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι σοβαρό για το λόγο αυτό και άνοιξαν πρόσφατα δημόσιοι διάλογοι για τη λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

«Να μετακομίσουν βέβαια αυτό δεν γίνεται άρα θα πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα για την εξοικονόμηση του νερού. Χρειάζονται και κατασταλτικά μέτρα δηλαδή απαγορεύσεις των μη απαραίτητων χρήσεων νερού αλλά και το μέτρο της τιμολόγησης», συμπληρώνει ο κ. Χατζημπίρος.

Το μαρτύριο της σταγόνας στα νησιά

Στο μεταξύ το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι ορατό και σε άλλες περιοχές της χώρας. Μέσα στο καλοκαίρι συνολικά 14 δήμοι τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της έλλειψης νερού, ανάμεσά τους και 5 δήμοι της Κρήτης.

Το νερό στο φράγμα Αποσελέμη, από όπου τροφοδοτούνται δήμοι από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, ολοένα και λιγοστεύει.

«Οι εκτιμήσεις μας λένε ότι μπορούμε μέχρι και τέλος Οκτωβρίου να πάμε χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Οι πηγές είναι περιορισμένες, είναι συγκεκριμένες, άρα αν δεν μπει νερό στο φράγμα Αποσελέμη, που καλύπτει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των υδρευτικών μας αναγκών, θα οδηγηθούμε σε ακραίες καταστάσεις, ανεξέλεγκτες», σημείωσε ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξασταλής.

Στο επίκεντρο του προβλήματος της λειψυδρίας βρίσκονται και τα νησιά των Κυκλάδων. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού κάτοικοι και τουρίστες έζησαν το μαρτύριο της σταγόνας.

Σε χωριά υπήρχε σύσταση να μην χρησιμοποιείται πόσιμο νερό για την πλύση οχημάτων και το πότισμα καλλιεργειών. Η λειψυδρία πλήττει αγρότες και παραγωγούς. Η διάσημη πατάτα Νάξου κινδυνεύει με εξαφάνιση.

«Δεν φυτεύουμε πατάτα από 15 Αυγούστου μέχρι 15 Σεπτέμβρη, όπως κάναμε κάθε χρόνο και αυτό γιατί δεν υπάρχει νερό. Δεν υπάρχει νερό στο λιβάδι της Νάξου, έχουν ξεραθεί τα πηγάδια, γιατί αντλούσαν και πότιζαν οι παραγωγοί τα κτήματα τους με αυτά τα πηγάδια», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να ενεργοποιεί εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με γνώμονα, όπως αναφέρει, το χαμηλότερο, δυνατό, οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Δείτε το βίντεο του Mega:

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή