Ιστορική ανακάλυψη: Η πατρίδα του Οδυσσέα δεν είναι η Ιθάκη - Ποιο νησί ήταν το βασίλειό του

Η ανακάλυψη που αμφισβητεί τον τόπο καταγωγής του Οδυσσέα 
4'

Η Αμερικανική Εφημερίδα «Wallstreet Journal» σε άρθρο της αναφερόμενη στο ντοκιμαντέρ «Ο Οδυσσέας Επιστρέφει» (Odysseus Returns) ασχολήθηκε με την προσπάθεια του Μάκη Μεταξά να αποδείξει πως ο Οδυσσέας υπήρξε και πραγματικό πρόσωπο και θάφτηκε στην Κεφαλονιά αντί για την Ιθάκη.

Σύμφωνα με την Wallstreet Journal είναι μια αμφιλεγόμενη θεωρία που προκαλεί αντιδράσεις, ωστόσο ο Μεταξάς πιστεύει πως τα ευρήματά του επιβεβαιώνουν τη σύνδεση της Κεφαλονιάς με τον μυθικό ήρωα. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την προσωπική οδύσσεια του Μεταξά, ενός ερασιτέχνη αρχαιολόγου που, από τη δεκαετία του '90, ακολούθησε τα στοιχεία που άφησε ο ίδιος ο Όμηρος.

Μάλιστα οι φυσικές περιγραφές της Ιθάκης, όπως η γεωλογία, το τοπίο και τα χαρακτηριστικά της, όπως το «μεγαλοπρεπές βουνό» και ένα σπήλαιο, τα οποία ταιριάζουν με την Κεφαλονιά υποστηρίζει η εφημερίδα.

Ακόμη, στην Κεφαλονιά το όρος Αίνος καθώς και η μπλε σπηλιά του νησιού φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τον έπαινο του Ομήρου. Η χαράδρα του Πόρου, μια παραλιακή πόλη όπου ο Μεταξάς υπήρξε δήμαρχος, θυμίζει το «λιμάνι του Ρείθρου» της Οδύσσειας. Ακολουθώντας αυτά τα στοιχεία, ο Μεταξάς ανακάλυψε την είσοδο ενός τάφου, κρυμμένου κάτω από τη βλάστηση.

Παρότι ακόμη δεν έχουν υπάρξει αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Ιθάκη οι οποίες να μπορούν να συγκριθούν με τις ανασκαφές της Αρχαίας Τροίας και των Μυκηνών από τον Χάινριχ Σλήμαν το 1870, οι προσπάθειες του Μεταξά οδήγησαν στην αποκάλυψη ενός βασιλικού θολωτού τάφου.

Παρά τις καταστροφές που έχει υποστεί ο χώρος ανά τους αιώνες, ορισμένα αντικείμενα διασώθηκαν, όπως χρυσά κοσμήματα και μια σφραγίδα από κρύσταλλο, την οποία ο κορυφαίος αρχαιολόγος Λάζαρος Κολώνας αναγνώρισε ως τυπική της μυκηναϊκής εποχής. Σύμφωνα με τον Κολώνα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα της εποχής του Χαλκού και έχει σχέδιο το οποίο θυμίζει πάρα πολύ τις περιγραφές του Ομήρου για ένα αγαπημένο αντικείμενο του Οδυσσέα.

Το βίντεο

Η Ισμήνη Μιλλιαρέση περιγράφει την ανασκαφή που έγινε στη γη της οικογένειάς της στην Κεφαλονιά το 1992. Η ανακάλυψη ενός μεγάλου τάφου σε σχήμα κυψέλης δημιούργησε ελπίδες ότι ίσως πρόκειται για την τελευταία κατοικία ενός μυκηναίου βασιλιά της εποχής του Χαλκού. Αφού καθάρισαν τα συντρίμμια, οι αρχαιολόγοι περίμεναν να βρουν ταφές. Ωστόσο, το δάπεδο του τάφου ήταν άδειο ... μέχρι που συνειδητοποίησαν ότι το δάπεδο δεν ήταν στην πραγματικότητα δάπεδο.

Η περιγραφή του καναλιού PBS για το ντοκιμαντέρ:

Είναι ο βασιλιάς Οδυσσέας, η ιδιοφυΐα που κατασκευάζει τον τρωικό ίππο στο επικό ποίημα του Ομήρου. «Ιλιάδα», απλώς μια φιγούρα της αρχαίας μυθοπλασίας; Ή ήταν άνθρωπος με σάρκα και οστά;

Το 1991, ο Μάκης Μεταξάς, ένας τοπικός πολιτικός στο ελληνικό νησί της Κεφαλονιάς, ανακαλύπτει έναν μυκηναϊκό τάφο 3.000 ετών. Σύντομα, ο κορυφαίος αρχαιολόγος της Ελλάδας, ο Λάζαρος Κολώνας, ξεκινά δύο χρόνια ανασκαφών.

Η ανασκαφή κορυφώνεται με την αποκάλυψη ενός αντικειμένου που έχει μια ανατριχιαστική ομοιότητα με ένα αντικείμενο που περιγράφεται από τον Όμηρο ως πολύτιμο αντικείμενο του βασιλιά Οδυσσέα. Αλλά αυτά τα απίστευτα ευρήματα πυροδοτούν μόνο μια θύελλα αντιπαραθέσεων.

Οι κάτοικοι του γειτονικού νησιού της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, πιστεύουν με πάθος ότι ζουν στην πατρίδα του Οδυσσέα. Θυμώνουν με την προοπτική να χάσουν την αρχαία τους διεκδίκηση... και τον σημαντικότερο πόλο έλξης για τον τουρισμό. Οι πολιτικές αντιπαλότητες μεταξύ της Ιθάκης και της Κεφαλονιάς οδηγούν την ανακάλυψη στο περιθώριο, που μαραζώνει ανέκδοτη σε μια σκονισμένη αποθήκη μουσείου.

Τώρα, μετά από τρεις δεκαετίες αποσιώπησης, η ιστορία μπορεί επιτέλους να μοιραστεί με τον κόσμο και τα στοιχεία που βρέθηκαν στον τάφο είναι έτοιμα να αναλυθούν επιστημονικά. Ο Μάκης και η σύζυγός του, Hettie Metaxas-Putman Cramer, αποκαλύπτουν πώς ανακάλυψαν αρχαία στοιχεία στο κείμενο του Ομήρου που τους οδήγησαν στην έρευνα της περιοχής όπου αργότερα βρήκαν τον τάφο. Και ο αρχαιολόγος Λάζαρος Κολώνας επιστρέφει επιτέλους στην περιοχή για να τοποθετηθεί για το αν ο τάφος αυτός ανήκε πράγματι στον θρυλικό βασιλιά Οδυσσέα.