Σκουριασμένοι και σαπισμένοι στύλοι σε κάθε γωνιά της Αττικής - Tα έγγραφα που «καίνε»
Πάρα την ολοκλήρωση του έργου για την αντικατάσταση σαπισμένων στύλων το 2017, οι νέοι στύλοι παραμένουν αχρησιμοποίητοι, ενώ η δημόσια ασφάλεια απειλείται καθημερινά από παλιές, σκουριασμένες κολώνες σε κάθε γωνιά της Αττικής
Το σοκαριστικό περιστατικό στη Νέα Φιλαδέλφεια στην οδό Φωκών, όπου μια κολώνα έπεσε και τραυμάτισε σοβαρά μια 14χρονη, στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσουν έρευνες σχετικά με την τραγική κατάσταση των στύλων σε όλη την Αττική.
Σύμφωνα με έγγραφα που φέρνει στη δημοσιότητα το Newsbomb.gr, η συντήρηση ή αντικατάσταση των στύλων έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί ήδη από το 2017. Ωστόσο, παρά την προθεσμία που έχει παρέλθει εδώ και χρόνια, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Τα έγγραφα, το οποίο εκδόθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο της ΟΣΥ, αφορά ειδικά την κατάσταση των στύλων στην Αθήνα και τον Πειραιά. Η συντήρηση των παλαιών αυτών στύλων θεωρήθηκε επιτακτική, καθώς εγείρουν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το έργο για την αντικατάσταση των παλαιών στύλων συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί κατά την περίοδο 2015-2017. Παρά το γεγονός ότι οι νέοι στύλοι έχουν αγοραστεί, δεν έχουν εγκατασταθεί ποτέ, ενώ παραμένουν αχρησιμοποίητοι και παρατημένοι στο αμαξοστάσιο του Κόκκινου Μύλου.
Την ίδια στιγμή, οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται από το Newsbomb.gr αποκαλύπτουν την πραγματικότητα: Σκουριασμένοι και σαπισμένοι στύλοι σε κάθε γωνιά της Αττικής, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τους πολίτες. Πρόκειται για μία κατάσταση που δεν μπορεί πλέον να περάσει απαρατήρητη, καθώς τα τραγικά περιστατικά αυξάνονται και οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται.
Οι καθυστερήσεις αυτές μπορεί εκτός από χρήματα να κοστίζουν και σε ανθρώπινες ζωές...
Τι πρέπει να γίνει
Όπως αναφέρει ο Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας Κίμωνας Λογοθέτης, στην ιστοσελίδα atticatimes.gr, οι λύσεις που προτείνονται είναι οι ακόλουθες:
1. Άμεση αντικατάσταση των φθαρμένων ή επικίνδυνων στύλων στις κύριες οδικές αρτηρίες της Αττικής
2. Δημοσιοποίηση στατικών ελέγχων και των αποτελεσμάτων τους για κάθε περιοχή.
3. Ενίσχυση της συντήρησης και καθορισμός αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων για τη διενέργεια τακτικών ελέγχων.
4. Διαφάνεια και ενημέρωση του κοινού με τη δημιουργία ενός εύκολα προσβάσιμου χάρτη αναρτημένου στο διαδίκτυο που θα καταγράφει τις περιοχές όπου οι κολώνες είναι επικίνδυνες και τις περιοχές που οι κολώνες έχουν αντικατασταθεί.
5. Συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία αναφοράς προβλημάτων μέσω ειδικής εφαρμογής ή πλατφόρμας καταγγελιών. Οργανισμός αστικών συγκοινωνιών της Αττικής χρειάζεται να επενδύσει στην ασφάλεια των υποδομών.