Καρπενήσι: Η δασκάλα και ο ιερέας που σώζουν τα χωριά από τη δημογραφική κρίση

Μια σημαντική πρωτοβουλία έχει αναλάβει η τοπική εκκλησία, ο ιερέας και η δασκάλα ενός χωριού κοντά στο Καρπενήσι

Καρπενήσι: Η δασκάλα και ο ιερέας που σώζουν τα χωριά από τη δημογραφική κρίση
3'

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία από την τοπική εκκλησία και τον ιερέα του χωριού Φουρνά στο Καρπενήσι έρχεται να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα της δημογραφικής κρίσης, το οποίο απειλεί την ύπαρξη των σχολείων στην περιοχή.Με τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού να οδηγεί σε λουκέτο δεκάδες σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα, η τοπική κοινότητα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει αυτό το δυσάρεστο μέλλον.

Ο πατέρας Κωνσταντίνος, που ηγείται αυτής της προσπάθειας, μιλά στο Newsbomb.gr για την αγωνία των κατοίκων και την ανάγκη άμεσης δράσης. «Έκλειναν τα σχολεία μας και η κατάσταση ήταν άθλια, θα αναγκαζόμασταν να φύγουμε κι εμείς από το χωριό», δήλωσε με φανερή αγωνία. Ο ίδιος θυμάται τα λόγια του δεσπότη, πριν από αρκετά χρόνια, ο οποίος είχε προτείνει να προσκαλέσουν πολύτεκνες οικογένειες για να ενισχυθεί ο πληθυσμός του χωριού.

Η δασκάλα του χωριού, Παναγιώτα Διαμαντή, τέταρτης γενιάς Καρπενησιώτισσα, είχε καθοριστικό ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία. Με αφορμή τον μόνιμο διορισμό της στην περιοχή, συνεργάστηκε στενά με τον πατέρα Κωνσταντίνο για να οργανώσουν την δράση. «Η ιδέα να δημοσιευτεί η αγγελία στο Facebook ήρθε από μία συζήτηση που είχαμε με τη δασκάλα», εξηγεί ο πατέρας Κωνσταντίνος. «Ξαφνικά αρχίσαμε να δεχόμαστε μηνύματα από οικογένειες», προσθέτει.

Σχολείο τάξη

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς. «Μια οικογένεια με έξι παιδιά έρχεται σύντομα και συζητάμε με ακόμη μία οικογένεια που έχει τέσσερα παιδιά», αποκαλύπτει με ενθουσιασμό ο ιερέας. Η λίστα των οικογενειών που ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στην περιοχή μεγαλώνει συνεχώς, με την κοινότητα να προσπαθεί να βρει σπίτια και εργασία για όλους.

Παρά την επιτυχία της πρωτοβουλίας, παραμένουν αρκετές προκλήσεις. Το κύριο εμπόδιο είναι η εξεύρεση διαθέσιμων κατοικιών και σταθερών θέσεων εργασίας για τις νέες οικογένειες. Παρά τις δυσκολίες, η εκκλησία έχει ήδη παραχωρήσει ένα σπίτι στην πρώτη οικογένεια που θα καταβάλει ένα μικρό ενοίκιο. Επίσης, χάρη στη στήριξη χορηγών και της τοπικής κοινότητας, έχουν βρεθεί ευκαιρίες για εργασία.

Ο πατέρας Κωνσταντίνος και η δασκάλα που ενισχύουν τη ζωή στην ελληνική ύπαιθρο

Η δασκάλα, Παναγιώτα Διαμαντή, εξηγεί στο Newsbomb.gr πως η κατάσταση στα σχολεία είναι κρίσιμη. «Στο δημοτικό έχουμε μόνο δύο παιδάκια, ενώ στο γυμνάσιο και στο λύκειο έχουμε συνολικά 10 μαθητές», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η έλλειψη μαθητών θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο των σχολείων, γεγονός που θα σήμαινε το τέλος της εκπαιδευτικής ζωής για το χωριό.

«Επ' αφορμής του μόνιμου διορισμού μου και την επιστροφή μου στο χωριό μαζί με τον πατέρα Κωνσταντίνο οργανώσαμε την δράση. Είχε μεγάλη ανταπόκριση, υπήρξε μεγάλη υποστήριξη από τον κόσμο, βρέθηκαν και χορηγοί που παραχώρησαν ακόμα και εργασία», ανέφερε η Παναγιώτα Διαμαντή.

5977c06a62b69.jpg

Η τοπική κοινότητα ελπίζει ότι με τη στήριξη της Εκκλησίας και των κατοίκων θα μπορέσει να υποδεχθεί ακόμη περισσότερες οικογένειες. Ο πατέρας Κωνσταντίνος και οι κάτοικοι του χωριού αισιοδοξούν ότι η πρωτοβουλία τους θα βοηθήσει όχι μόνο να σωθούν τα σχολεία αλλά και να αναζωογονηθεί ο τόπος, προσελκύοντας νέους κατοίκους και δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης.

Το παράδειγμα αυτού του μικρού χωριού της Ευρυτανίας δείχνει ότι με συνεργασία και αλληλεγγύη, ακόμη και τα πιο μικρά μέρη μπορούν να βρουν λύσεις σε μεγάλα προβλήματα. Η προσπάθεια τους ίσως γίνει πηγή έμπνευσης και για άλλες κοινότητες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, ενισχύοντας τη ζωή στην ελληνική ύπαιθρο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή