Λειψυδρία: Το σχέδιο για «ανακούφιση» της Αθήνας μέσω Αχελώου – Πότε αναμένεται να παραδοθεί το έργο

Το έργο, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί το 2027 – 2028, προβλέπει μερική εκτροπή παραποτάμων του Αχελώου προς τον Εύηνο και τον Μόρνο.

Λειψυδρία: Το σχέδιο για «ανακούφιση» της Αθήνας μέσω Αχελώου – Πότε αναμένεται να παραδοθεί το έργο
INTIME.
1'

Ταχύτατες διαδικασίες προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ώστε σε ορίζοντα τετραετίας να δοθεί λύση στην υδροδότηση του Λεκανοπεδίου Αττικής. Πάντως, η μείωση των βροχών εφέτος κατά 50% καθιστά πλέον ελλειμματικό το υδατικό ισοζύγιο της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε τη μερική εκτροπή παραποτάμων του Αχελώου προς τον Εύηνο και τον Μόρνο. Για το έργο της μεταφοράς νερού από παραποτάμους του Αχελώου θα κατασκευασθούν σήραγγες που θα μεταφέρουν βαρυτικά 100 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως, προς τον Μόρνο.

«Αυτή η μεταφορά του νερού θα γίνει βαρυτικά από την υδρολογική λεκάνη του Αχελώου, η παροχέτευση κάποιων ποσοτήτων νερού στο Εύηνο και στο Μόρνο, είναι μία λύση μεσοπρόθεσμη, να μην αντιμετωπίσει για τα επόμενα 30 χρόνια πρόβλημα υδροδότησης η Αττική», επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης.

«Αυτό δεν είναι διαχειριστικό μέτρο, γενικά η διαχείριση λείπει από την Ελλάδα. Χρειάζεται εκτίμηση των υδατικών πόρων της περιοχής που θέλουμε να πάμε, δηλαδή μετρήσεις που δεν τις έχουμε –και επομένως το όποιο μέτρο ακούμε, δεν αποτελεί διαχειριστικό μέτρο– είναι ένα μέτρο πυροσβεστικό, θα έλεγα» ανέφερε η καθηγήτρια του ΕΜΠ, υδρολόγος, Μαρία Μιμίκου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή