Εντυπωσιακή ανακατασκευή προσώπου πτώματος σε αποσύνθεση

Έτσι μοιάζει ο νεαρός άνδρας που είχε εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή του Καρτερού πριν από μήνες

Εντυπωσιακή ανακατασκευή προσώπου πτώματος σε αποσύνθεση
2'

Πέντε μήνες έχουν περάσει περίπου από την ημέρα που εντοπίστηκε στον Καρτερό μία ανθρώπινη σορός σε προχωρημένη αποσύνθεση. Μέχρι και σήμερα, παρά τις ενέργειες που έχουν γίνει, η ταυτότητα του πτώματος παραμένει άγνωστη, παρατείνοντας το θρίλερ σχετικά με την ταυτοποίηση του.

Ενώ οι έρευνες των Αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ελήφθη μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης προκειμένου να υποβοηθήσει τη διαδικασία ταυτοποίησης. Τι ακριβώς έγινε; Ανακατασκευή προσώπου του άτυχου άνδρα σε συνεργασία με το Face Lab του John Moores University of Liverpool.

Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό με την τελική εικόνα να εκτιμάται ότι προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα.

Το αποτέλεσμα αποκαλύπτει το cretalive.gr καθώς ζητούμενο είναι να υπάρξουν απαντήσεις για το ποιος είναι ο νεκρός και να δοθεί ένα τέλος στο συνεχιζόμενο θρίλερ. Ελπίδα όλων είναι, με τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας, κάποιος να κινητοποιηθεί, αναγνωρίζοντας το πρόσωπο ή έστω κάποια χαρακτηριστικά σε αυτό. Η φωτογραφία αυτή έχει σταλεί και στο αρμόδιο τμήμα της ΓΑΔΑ.

Σας θυμίζει κάποιον το πρόσωπο αυτό;

Στην προσπάθεια αρωγής και υποβοήθησης της διαδικασίας της ταυτοποίησης, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Face Lab του John Moores University of Liverpool ανακατασκευή του προσώπου του ατόμου.

Για την ανακατασκευή χρησιμοποιούνται μετρικά και μορφολογικά δεδομένα του κρανίου (στην περίπτωση αυτή ελήφθησαν στοιχεία από την τρισδιάστατη ανακατασκευή του κρανίου μέσω αξονικής τομογραφίας) και αναπλάθεται το πρόσωπο του ατόμου. Πληροφορίες σχετικά με το χρώμα και το μήκος των μαλλιών καθώς και τα ρούχα που έφερε η σορός κατά την ανεύρεση τοποθετούνται στην εικόνα της ανακατασκευής.

karteros.jpg

Στην πράξη, όπως επισημαίνεται, η μέθοδος προσφέρει μία κατά προσέγγιση εκτίμηση του πώς έμοιαζε ο άνθρωπος εν ζωή. Η ανακατασκευή προσώπου (craniofacial approximation) είναι μεγάλο κεφάλαιο της Ιατροδικαστικής Ανθρωπολογίας και παρότι όχι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, δύναται να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες, τόσο στις Προανακριτικές Αρχές όσο και στους πολίτες που αναζητούν κάποιον δικό τους άνθρωπο και πιθανώς να τον αναγνωρίσουν μέσω της κοινοποιημένης εικόνας. Την ανακατασκευή του προσώπου πραγματοποίησε η Dr Sarah Shrimpton του Face Lab.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή