Μαγνησία: «Οι παραλίες ήταν πάντα ασφαλής, από μικροβιακής άποψης» - Συλλέχθηκαν όλα τα ψάρια
Λήξη συναγερμού στον Παγασητικό - Απομακρύνθηκαν τα νεκρά ψάρια - Τι λένε στο Newsbomb.gr η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου και ο καθηγητής περιβαλλοντολογίας και πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος.
Μετά από έντονες ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση των υδάτων στον Παγασητικό Κόλπο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της περισυλλογής όλων των νεκρών ψαριών που είχαν εντοπιστεί.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το λιμεναρχείο, τονίζεται πως η ποιότητα των νερών είναι πλέον κατάλληλη για κολύμβηση, ενώ δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα μικροβιακής φύσης.
Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, μιλώντας στο Newsbomb.gr δήλωσε σχετικά: «Ήταν και πριν ασφαλές το να κολυμπούν οι πολίτες, δεν υπήρχε πρόβλημα από μικροβιακής άποψης. Μόνο για τα φέρτα υπήρχε η απαγόρευση. Τα ψάρια δεν ήταν μολυσμένα». Η υπόθεση, η οποία προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους, φαίνεται πλέον να βαίνει προς την οριστική της επίλυση, με την περιοχή να επιστρέφει στα φυσιολογικά της επίπεδα.
Νωρίτερα, ο καθηγητής περιβαλλοντολογίας και πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος, μιλώντας στο Newsbomb.gr, επισήμανε την ανάγκη προσοχής παρά τα θετικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι μετρήσεις καταλληλότητας των νερών είναι σημαντικές, ωστόσο απαιτούν καθημερινές δειγματοληψίες και αναλύσεις για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια των αποτελεσμάτων. «Ακόμα και αν οι μετρήσεις είναι καθαρές, χρειάζεται να αναλυθεί πώς και πότε έγιναν. Ο άνεμος και άλλες καιρικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, γι' αυτό απαιτείται συστηματικός έλεγχος σε διάφορα σημεία», ανέφερε.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δημοσίευσε και ένα βίντεο, όπου καταγράφεται η πλήρης αποκατάσταση της περιοχής, καθώς δεν υπάρχει κανένα νεκρό ψάρι στον Παγασητικό. Ωστόσο, εξαίρεση αποτελεί ένα σημείο στη σήραγγα που συνδέει το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας με τον Ξηριά, όπου η πρόσβαση των συνεργείων είναι δύσκολη.