Γκανάς στο Newsbomb.gr: Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε την πτώση του βράχου

Πέρα από την βροχή τι άλλο επηρέασε και προκάλεσε την πτώση του βράχου - Τι είπε ο Αθανάσιος Γκανάς στο Newsbomb.gr 

Γκανάς στο Newsbomb.gr: Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε την πτώση του βράχου
1'

Ο θάνατος μιας 35χρονης γυναίκας στη Κρήτη από πτώση βράχου στο φαράγγι της Σαμαριάς έχει συγκλονίσει τόσο την τοπική κοινωνία όσο και την υπόλοιπη χώρα.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον γεωλόγο - σεισμολόγο Αθανάσιο Γκανά για το περιστατικό που εκτυλίχθηκε και έδωσε το δικό του επιστημονικό πόρισμα πίσω από το τι μπορεί να προκάλεσε την πτώση του βράχου.

Ο κύριος Γκανάς αναφορικά με το τι μπορεί να προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα είπε: «Μετά από έντονες βροχοπτώσεις προκαλείται πτώση βράχων. Η βροχόπτωση πάντα προκαλεί τη διεύρυνση των ρωγμών στα πετρώματα εκατέρωθεν του φαραγγιού, με αποτέλεσμα να υποχωρούν βράχοι από το φαράγγι. Οι βροχοπτώσεις προκαλούν αστοχίες στα πρανή των βράχων».

Ωστόσο, θεωρεί πως το φαράγγι της Σαμαριάς είναι ασφαλές γενικότερο, εκτός αν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως σφοδρές βροχοπτώσεις και σεισμοί. Ακόμη χαρακτήρισε το φαράγγι ως φυσικό μνημείο απαράμιλλου κάλλους.

Ερωτηθείς για το γεγονός πως αν μπορεί η έντονη και συχνή σεισμική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει της σταθερότητα των βράχων στο φαράγγι, είπε πως οι σεισμοί «προκαλούν επιταχύνσεις καθώς και αστοχίες στα πρανή».

Τέλος, τόνισε πως είναι θέμα πρωτοκόλλου το αν θα κλείσει το φαράγγι λόγω της βροχής, όμως σε γενικές γραμμές τα φαράγγια δεν κλείνουν πάντα εξαιτίας μιας βροχόπτωσης. Θα πρέπει οι υπεύθυνοι να είναι σε θέση να εκτιμήσουν την κατάσταση και να κρίνουν αν πρέπει να συνεχίσει η λειτουργία του.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή