Νέες ταυτότητες: Τι αλλάζει με το «αγκάθι» με τα Προσωπικά Δεδομένα - Η ανακοίνωση του υπουργείου

Τι θα ισχύσει με τις ήδη εκδοθείσες ταυτότητες

Νέες ταυτότητες: Τι αλλάζει με το «αγκάθι» με τα Προσωπικά Δεδομένα - Η ανακοίνωση του υπουργείου
2'

Διευκρινήσεις για τις τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο για τη διαδικασία έκδοσης των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων παρείχε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά το πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ που του καταλογίστηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Το υπουργείο τονίζει ότι αποδίδει «ιδιαίτερη βαρύτητα στις αποφάσεις των ανεξάρτητων Αρχών, όπως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με στόχο τη διαρκή βελτίωση των διαδικασιών και την ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών».

Σύμφωνα με το υπουργείο «έχουν ήδη ξεκινήσει ενέργειες για την τροποποίηση του νομικού πλαισίου σχετικά με την διαδικασία έκδοσης των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων, σύμφωνα με την πρόσφατη εκδοθείσα σχετική απόφαση της Αρχής και προς πλήρη συμμόρφωση με τις οδηγίες της».
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εφαρμογή της αρχής ελαχιστοποίησης σε σχέση με την αποθήκευση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την επικαιροποίηση του σχετικού ενημερωτικού υλικού προς τους πολίτες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δίδεται ακόμη η δέσμευση ότι οι ενέργειες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών.

Όσον αφορά στην ισχύ των ήδη εκδοθέντων δελτίων ταυτότητας υπογραμμίζεται ότι η ισχύ τους παραμένει αμετάβλητη έως την ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών, ενώ κανονικά συνεχίζεται και η διαδικασία έκδοσής τους.

Παρέμβαση μετά την καταγγελία πολίτη

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, παρενέβη μετά από καταγγελία πολίτη που ανέφερε ότι, στο πλαίσιο της έκδοσης των νέων δελτίων ταυτότητας, είχε απευθύνει στις 25 Αυγούστου 2023 αίτημα προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Παρά το γεγονός ότι ο πολίτης απέστειλε υπενθύμιση στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, το υπουργείο δεν απάντησε στο αίτημά του.

Κατά την ακόλουθη έρευνα διαπιστώθηκαν παραβιάσεις τόσο στην ενημέρωση για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από την ΕΛ.ΑΣ. προς τους πολίτες όσο και στην διαδικασία «εκτίμησης αντικτύπου για την προστασία των δεδομένων (DPIA)», που όπως αναφέρεται έγινε μετά την έναρξη της επεξεργασίας, γεγονός που αποτελεί σοβαρή παράβαση.

Ταυτόχρονα δε η εκτίμηση αυτή δεν κάλυπτε επαρκώς τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί για να προστατευθούν τα δεδομένα κατά τη διαδικασία έκδοσης των νέων δελτίων ταυτότητας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή