Έφαγε 720 αυγά σε ένα μήνα: Δείτε το απίστευτο που συνέβη στο σώμα του

Το πείραμα με τα αυγά που έκανε ένας φοιτητής του Χάρβαρντ

Έφαγε 720 αυγά σε ένα μήνα: Δείτε το απίστευτο που συνέβη στο σώμα του
UNSPLASH
3'

Φοιτητής που ολοκληρώνει το διδακτορικό του στην ιατρική σχολή του Harvard, με διδακτορικό στον μεταβολισμό του ανθρώπινου εγκεφάλου από το University of Oxford έτρωγε ένα αυγό κάθε ώρα της κάθε ημέρας ενός μήνα.

Για την ακρίβεια, όπως διευκρινίζει στο βίντεο που ανήρτησε στα social media ο Nick Norwitz δεν ‘έκοψε’ τον ύπνο για το πείραμα του.

Κατανάλωνε ωστόσο, 24 αυγά κάθε ημέρα επί 30 ημέρες σε όλες τις πιθανές εκδοχές (τηγανητά, βραστά, ομελέτα κ.α.). Συνολικά έφαγε 720 που περιέχουν 133.200mg χοληστερόλης (κάθε αυγό έχει 186mg).

«Αφήνουμε στην άκρη το γεγονός ότι είμαι λίγο τρελός, αλλά πάντα με έναν σκοπό. Κατά 10% το έκανα γιατί μου αρέσουν τα αυγά, κατά 20% για όλα τα λογοπαίγνια που αφορούν τα αυγά και τον κρόκο που θα ακούσετε στο βίντεο, αλλά ο κύριος λόγος ήταν για να προκαλέσω διανοητικά τα ακραία μηνύματα που προκύπτουν για τη διατροφή στα social media.

Είχα προβλέψει πως δεν θα αυξηθεί η ‘κακή’ χοληστερόλη (η LDL μπορεί να συσσωρευτεί ως πλάκα στις αρτηρίες και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών) στο τέλος του μήνα».

Επιβεβαιώθηκε;

«Τα επίπεδα έπεσαν την πρώτη εβδομάδα κατά 2%. Μετά άρχισα να τρώω και 60 γραμμάρια υδατανθράκων κάθε ημέρα και έως το τέλος του πειράματος η χοληστερόλη μειώθηκε συνολικά κατά 20%».

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση υδατανθράκων, εστίασε σε φρούτα όπως μπανάνες, βατόμουρα και κατεψυγμένα κεράσια, τα οποία έτρωγε βουτώντας τα σε βούτυρο από macadamia.

Στο τέλος της διαδρομής επιβεβαίωσε τα ευρήματα μελέτης που αποκάλυψε πως η χοληστερόλη του αυγού δεν αυξάνει αυτήν του οργανισμού μας.

Γιατί;

«Η χοληστερόλη συνδέεται με τους υποδοχείς στα κύτταρα του εντέρου, γεγονός που προκαλεί την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται χολεσίνη.

https://www.instagram.com/reel/C_xsn7Cu4lM/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Αυτή ταξιδεύει μέσω του αίματος στο ήπαρ, όπου συνδέεται με έναν υποδοχέα που ονομάζεται GPR146 και δίνει σήμα στο ήπαρ να παράγει λιγότερη LDL. Έτσι βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων στο σώμα».

Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση περισσότερων υδατανθράκων βοηθά στην περαιτέρω μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο σώμα. Στο βίντεο εξηγεί ακριβώς πώς λειτουργεί ο μηχανισμός. Η ουσία είναι η εξής:

«Σε άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, τα επίπεδα της LDL τείνουν να αυξάνονται στο σώμα τους επειδή το σύστημά τους αρχίζει να καίει λίπος για ενέργεια αντί για υδατάνθρακες.

Όταν όμως, κάποιος τρώει περισσότερους υδατάνθρακες, συμβαίνει το αντίστροφο: τα επίπεδα της LDL πέφτουν επειδή το άτομο παίρνει περισσότερη ενέργεια από τους υδατάνθρακες».

Έρευνα έχει ανακαλύψει ότι και όσοι έχουν προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, που τρώνε 6-12 αυγά την εβδομάδα δεν έχουν αρνητική επίδραση στα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ή στους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Αυξάνεται ωστόσο, η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), γνωστή ως ‘καλή’ χοληστερόλη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή