Η τουρκική μαφία «ανέλαβε» τη λαθροδιακίνηση μεταναστών

«Εκσυγχρονίζονται» οι δουλέμποροι, όσο η Ευρωπή αυστηροποιεί τα μέτρα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

Η τουρκική μαφία «ανέλαβε» τη λαθροδιακίνηση μεταναστών
2'

Η τουρκική μαφία έχει αναλάβει πια κατ’ αποκλειστικότητα την παράνομη διακίνηση μεταναστών προς τη χώρα μας, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του Λιμενικού Σώματος, που επικαλείται σε ρεπορτάζ της η Real News.

Τα μέλη της μαφίας μάλιστα διατηρούν ακόμα και κρησφύγετα στα ελληνικά νησιά, ενώ για τη διακίνηση των μεταναστών χρησιμοποιούν σύγχρονα ταχύπλοα μεγάλης ιπποδύναμης.

Οι πληροφορίες που περιλαμβάνει η έκθεση του Λιμενικού έχουν διαβιβαστεί τόσο στην ΕΥΠ, όσο και στον Ε Κλάδο του ΓΕΕΘΑ, αφού υπάρχουν υποψίες για σύνδεση ποινικών με πρόσωπα που έχουν ως στόχο ακόμα και την αποσταθεροποίηση στη χώρα. Μέχρι τώρα, ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι με το νέο Modus operandi που έχουν υιοθετήσει οι Τούρκοι διακινητές έχουν καταφέρει ακόμα και να ακυρώσουν στην πράξη τους ελέγχους που πραγματοποιεί η Γερμανία στα σύνορά της.

Οι διακινητές έχουν βάλει στο στόχαστρο τα νησιά Σύμη, Τήλο, Κω, Ρόδο, ενώ μαζί με τη Μυτιλήνη, είναι τα μέρη όπου έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες πιέσεις από παράνομες μεταναστευτικές ροές.

Τα οργανωμένα κυκλώματα αποκομίζουν 4.000-5.000 ευρώ ανά άτομο, με τη δέσμευση ότι η μεταφορά τους σε κάποιο ελληνικό νησί θα έχει ολοκληρωθεί εντός 20 λεπτών, ενώ παλαιότερα το κόστος για το πέρασμα με φουσκωτό ανερχόταν σε 300 ευρώ.

Πρόκειται για έμπειρους χειριστές, οι οποίοι οπλοφορούν και είναι αποφασισμένοι για όλα, ενώ δεν διστάζουν να πυροβολήσουν ή και να εμβολίσουν σκάφη του Λιμενικού.

Ο τρόπος δράσης τους έχει αλλάξει, έπειτα από την αλλαγή δόγματος της Ελλάδας με τη στενή επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων.

Στην εσωτερική έκθεση αναφέρεται ότι τα περιστατικά διακίνησης με ταχύπλοα έχουν πενταπλασιαστεί φέτος. Από τα 61 περιστατικά το πρώτο εννεάμηνο το 2023, φτάσαμε στα 295 το αντίστοιχο φετινό διάστημα. Αντίστοιχα, οι συλλήψεις πέρσι ήταν 194 και φέτος 278. Ο αυξημένος αριθμός συλλήψεων αποδίδεται στην καλή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές.

Οι διακινητές συνήθως δρουν υπό την κάλυψη της νύχτας και έχουν στη διάθεσή τους μεγάλο αριθμό σκαφών, με άγνωστο το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Δεν διστάζουν να πραγματοποιήσουν ριψοκίνδυνες πλοηγήσεις, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των επιβαινόντων, ενώ υπάρχουν και περιστατικά που τους ρίχνουν επίτηδες στη θάλασσα.

Από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν εισέλθει 5.729 μετανάστες στη χώρα μας, αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος, Τα κυκλώματα λειτουργούν με οργανωμένο τρόπο: Οι νεοεισελθέντες παραμένουν για λίγες μέρες σε σπίτια-κρησφύγετα στα νησιά, και στη συνέχεια με το πλοίο της γραμμής φτάνουν στον Πειραιά. Εκεί, τους παραλαμβάνουν συνεργάτες των κυκλωμάτων, τους φιλοξενούν σε σπίτια και τους εκδίδουν παράνομα έγγραφα, προκειμένου να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή