Φαραζουλής στο Newsbomb.gr: «Ανοχύρωτη» η Ελλάδα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Ο τυφώνας «Μίλτον» σφυροκοπά τη Φλόριντα, και ο μετεωρολόγος Γιώργος Φαραζουλής, κάτοικος της Πολιτείας, περιγράφει στο Newsbomb.gr το φαινόμενο και, κυρίως, κάνει κάποιες συγκρίσεις, όσον αφορά στην πολιτική προστασία, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, που θα έπρεπε να μας προβληματίσουν…

Φαραζουλής στο Newsbomb.gr: «Ανοχύρωτη» η Ελλάδα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Ron Rook, who said he was looking for people in need of help or debris to clear, walks through windy and rainy conditions on a deserted street in downtown Tampa, Fla., during the approach of Hurricane Milton, Wednesday, Oct. 9, 2024. (AP Photo/Rebecca Blackwell)
5'

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Φαραζουλής ζει μεταξύ του Μαϊάμι της Φλόριντας και της Ελλάδας, και εύλογα, αξιολογεί μεταξύ άλλων την αντίδραση των κρατικών μηχανισμών, αφενός στις ΗΠΑ, που έχουν να διαχειριστούν «τερατώδη» φαινόμενο, όπως ο μέγα-τυφώνας «Μίλτον» αυτές τις μέρες, και αφετέρου στη χώρα μας, που τα προβλήματα είναι πολύ διαφορετικά.

«Έχω ζήσει δεκαετίες εδώ και θυμάμαι πολλούς τυφώνες, κι ακόμα πιο ισχυρούς. Ο «Μίλτον» πράγματι ήταν τεράστιος, όπως προέβλεψε η μετεωρολογική υπηρεσία, ωστόσο ευτυχώς όταν έφτασε στη στεριά από τον ωκεανό, αποδυναμώθηκε».

Και εξηγεί: «Ο τυφώνας είναι ένα ασύλληπτο φαινόμενο όσο και τρομακτικό. Στο ζενίθ του διαρκεί 20 λεπτά. Το πιο τρομακτικό όμως είναι αυτό που συμβαίνει μετά το πέρασμά του, καθώς στις πληγείσες περιοχές για 3-4 ημέρες δεν υπάρχει νερό, ηλεκτροδότηση, ανεφοδιασμοί, τίποτα. Επίσης, πριν τον τυφώνα, χτυπούν οι ανεμοστρόβιλοι, οι οποίοι ρουφάνε τα πάντα στο πέρασμά τους και το πρόβλημα το έχουν όλες οι μονοκατοικίες, και φυσικά οι άνθρωποι που για δικούς τους λόγους, επιμένουν να παραμένουν και να μην ακολουθούν τις εντολές των αρχών για εκκενώσεις».

Για αυτούς που επιλέγουν να μείνουν, ο επιστήμονας γνωρίζοντας τη νοοτροπία των κατοίκων της Φλόριντα – αρκετοί εκ των οποίων είναι Λατινοαμερικάνοι ή άλλα μέλη μειονοτήτων- αναφέρει ότι ακολουθούν το σκεπτικό «αν φύγω, κερδίζω τη ζωή μου, αλλά χάνω τα πάντα. Αν μείνω, και γλιτώσω, τότε θα σώσω και τα υπάρχοντά μου»… Ο ίδιος διαφωνεί φυσικά με αυτή τη λογική, καθώς «η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα».

Γενικά, η αντίδραση του πληθυσμού ήταν καλή, όπως λέει, καθώς ο κόσμος είναι εξοικειωμένος με το φαινόμενο του τυφώνα. Τέτοιας έντασης δε φαινόμενα, συμβαίνουν κάθε 2 με 3 χρόνια, το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 15 Νοεμβρίου. Οι περισσότεροι από αυτούς ξεκινούν από τον ωκεανό, και κινούνται, όπως ο «Μίλτον» προς την στεριά, ενίοτε και με δραματικό τρόπο.

Για την καλή αυτή αντίδραση και τον περιορισμένο αριθμό θυμάτων, εκτός από τη νοοτροπία που έχει εντυπωθεί στον κόσμο, ευθύνεται και η «σοβαρότητα», όπως μας λέει, των Αρχών, τόσο στις δράσεις πρόληψης και προειδοποίησης, όσο και κατά τη διάρκεια του φαινομένου.

Χάρη στην αξιοποίηση των πιο σύγχρονων και αξιόπιστων μετεωρολογικών τεχνολογιών «στο Μαϊάμι γνωρίζουμε τι θα συμβεί 10 ημέρες πριν και όσο περνούν οι ημέρες, η ακρίβεια φυσικά γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Και για αυτό οι πολίτες «βομβαρδίζονται» με μηνύματα, που έχουν ουσία και νόημα», όπως λέει.

Μάλιστα, συμφωνεί και με τις δόσεις υπερβολής που χρησιμοποιούν οι αρχές ώστε να δείξουν τη σοβαρότητα του συμβάντος: «Πολύ καλά κάνουν και λένε στους πολίτες να γράψουν το όνομά τους έξω από το σπίτι τους. Έτσι είναι η κατάσταση και πολύ καλά κάνουν και δείχνουν τη σοβαρότητα της προειδοποίησης με αυτόν τον τρόπο».

Οι ελληνικές παθογένειες καθιστούν τη χώρα ουσιαστικά ανοχύρωτη

Αυτή την αντιμετώπιση των ακραίων φαινόμενων θα ήθελε να δει ο Γιώργος Φαραζουλής και στην πατρίδα του, όμως δεν την... βλέπει.

«Θα πρέπει το μήνυμα για την προστασία των πολιτών στην Ελλάδα να είναι πιο εύστοχο και διαδραστικό. Το 112 έχει μεγάλο νόημα, αν γίνεται σωστά η χρήση του, ωστόσο η Ελλάδα παραμένει ένα ανοχύρωτο κράτος απέναντι στα ακραία φαινόμενα» θεωρεί, εξηγώντας ότι λόγω… «αμέλειας» εκλείπει κάτι πολύ βασικό που θα έπρεπε να έχουμε: Μετεωρολογικά ραντάρ!

4309567.jpg

«Οι μετεωρολόγοι βασίζονται μόνο σε μοντέλα και όχι στην ακρίβεια των δεδομένων που θα πρόσφεραν τα μετεωρολογικά ραντάρ. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, εξ ου και η λάθος πρόγνωση για τη χιονοκαταιγίδα που ταλαιπώρησε τόσο την Αττική, το 2021. Μια σωστή μετεωρολογική υπηρεσία με τον σωστό εξοπλισμό θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει ακριβείς προβλέψεις για το τι θα γίνει σε 2-3 ώρες από τώρα, μέχρι και σε 10 ημέρες. Κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί εξαιτίας αυτής της έλλειψης», σημειώνει.

Και περιγράφει με το εξής παράδειγμα: «Τα ραντάρ είναι μετεωρολογικά εργαλεία που παρακολουθούν και καταγράφουν τα σύννεφα, κυρίως κατακόρυφης ανάπτυξης στην ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα, με τη χρήση τους, θα μπορούμε να ξέρουμε αν έρχεται μια καταιγίδα στην Αττική π.χ. από τα δυτικά, ότι ακριβώς στις 18:15 θα είναι πάνω από το Αιγάλεω και το ύψος βροχής που μπορεί να δώσει, και επιπλέον στις 19:00 θα είναι πάνω από το κέντρο της Αθήνας»…

Όπως μας αναφέρει, η χώρα μας δεν διαθέτει σήμερα τέτοια μετεωρολογικά ραντάρ, λόγω, μάλλον, των κλασικών ελληνικών παθογενειών. Η ΕΜΥ αγόρασε ένα σύγχρονο ραντάρ το 2004, το οποίο όμως για διάφορους λόγους δεν λειτούργησε ποτέ. Το 2006 επανήλθε με την αγορά πέντε τέτοιων ραντάρ, τα οποία όμως παρουσίασαν πολλά προβλήματα μετά από μόλις τρία χρόνια, διότι έκλεισε η εταιρεία που τα παρήγαγε και… ξεμείναμε από ανταλλακτικά.

Από τότε όπως λέει, η χώρα μας δεν διαθέτει μετεωρολογικό ραντάρ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνέπεια και την ακρίβεια των μετεωρολογικών προγνώσεων. Ευτυχώς, όπως μας ενημερώνει, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός κόστους 30 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας τα πολύτιμα αυτά εργαλεία, ωστόσο η υλοποίησή του δεν αναμένεται σε λιγότερα από 3 χρόνια…

«Γειτονικά μας κράτη τα έχουν λύσει εδώ και χρόνια αυτά, εμείς όμως είμαστε στην εποχή του… λίθου», σημειώνει επικριτικά.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιώργος Φαραζουλής στο Newsbomb.gr:

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή