Λέκκας: Απόλυτη η τεκμηρίωση της κλιματικής κρίσης στον ελληνικό χώρο

Όσα ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας για τον τυφώνα Μίλτον αλλά και για τις σφοδρές κακοκαιρίες που έχουν «χτυπήσει» την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια

Λέκκας: Απόλυτη η τεκμηρίωση της κλιματικής κρίσης στον ελληνικό χώρο
O τυφώνας Μίλτον στη Φλόριντα
Αρχείου - AP
3'

Για τον τυφώνα Μίλτον που «χτύπησε» τη Φλόριντα αλλά και για την κλιματική κρίση μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ειδικότερα, ο καθηγητής ανέφερε πως ο τυφώνας Μίλτον δεν ήταν παρά ένα στιγμιότυπο της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης, η τεκμηρίωση της οποίας, δυστυχώς προέρχεται από τον ελληνικό χώρο και κυρίως από τον θεσσαλικό χώρο.

Συμπλήρωσε πως «είχαμε πριν από τρία χρόνια τον Ιανό, ο οποίος προκάλεσε πλημμύρες της τάξεως της χιλιετίας σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ουσιαστικά μέσα σε τρία χρόνια είχαμε και τον Ντάνιελ και επιβεβαιώθηκε πάλι πλημμύρα χιλιετίας. Τελικά, μέσα σε τρία χρόνια έχουμε δύο φαινόμενα χιλιετίας».

Αμέσως μετά, ο Ευθύμης Λέκκας υποστήριξε πως «είναι η απόλυτη τεκμηρίωση της κλιματικής κρίσης στον ελληνικό χώρο. Προλαβαίνουμε να κάνουμε κάτι, αλλά το θέμα είναι να αλλάξουμε τελείως και επιτακτικά την καθημερινή μας πρακτική. Η κατανάλωση, το μέτρο είναι αυτό που πραγματικά ισχύει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

«Βολές» Λέκκα σε κυβερνήσεις: «Δεν ιδρώνουν»

«Η διεθνής κοινότητα, εάν πάμε παραδείγματος χάριν στην Κίνα ή στην Ινδία, που ουσιαστικά έχουν το μισό πληθυσμό της Γης, δεν ιδρώνουν», επισημαίνει ενώ παράλληλα υπενθυμίζει ότι ενώ αναμενόταν η κλιματική κρίση από το 2050, εξελίχθηκε πάρα πολύ πιο νωρίς.

Τα 4/5 του πληθυσμού της Γης ουσιαστικά είναι σε αυτό το φάσμα. Οι αναπτυσσόμενες χώρες λένε «γιατί εμείς να πληρώσουμε το τίμημα», ενώ η Διακυβερνητική Διάσκεψη, η οποία εξετάζει όλα αυτά τα προβλήματα του περιβάλλοντος, δεν έχει τη δύναμη να επιβάλει στα κράτη. Ακόμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες με τον πρώην πρόεδρο αμφισβητούσε ότι υπάρχει κλιματική κρίση», είπε ο κ. Λέκκας.

«Δεν έχουμε αντιληφθεί ότι η Γη είναι ένα τεράστιο σύστημα το οποίο λειτουργεί εδώ και 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, στο οποίο έχουν έλθει τρομερές αλλαγές, που αυτές οι αλλαγές και οι ανατροπές οδηγούν σε μια καλύτερη κατάσταση. Πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια έπεσε ένας τεράστιος μετεωρίτης και βγήκαμε εμείς, καθώς εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι και επικράτησαν τα θηλαστικά.

Τα μεγα-συστήματα της γης είναι πολύ πιο ισχυρά από τα μικρό-συστήματα τα δικά μας και τις μικρο-θέσεις και σκέψεις μας. Η Γη έχει ακόμη 9 δισεκατομμύρια έτη πριν καταστραφεί, και θα τον ξαναβρεί τον βηματισμό της σίγουρα, αλλά εμείς καταστρέφουμε τον εαυτό μας», τόνισε.

«Βλέπαμε άναυδοι να εξελίσσονται όλα αυτά τα φαινόμενα»

«Δεν υπάρχει και μια επιστημονική τεκμηρίωση η οποία να αφορά όλους τους επιστήμονες και να εκφράζεται από όλους, και πραγματικά και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ελλάδα γενικότερα, δεν ξέρουμε πώς θα διαχειριστούμε αυτά τα φαινόμενα. Βλέπαμε άναυδοι να εξελίσσονται όλα αυτά τα φαινόμενα και οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες. Και παρόλο που έχουμε τεράστια επιστημονικά εργαλεία, δεν μπορούμε να πούμε πώς θα διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο όλη αυτή την κατάσταση η οποία προκύπτει», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή